Kupujeme byt - Mladý pár, makléřka, světlý pokoj, dřevěná podlaha

Kupujeme byt: Na co se zaměřit při prohlídce

22. 3. 2022 | Aktualizováno: 21. 2. 2023
|
Délka čtení: 10 min.

Konečně jste našli byt, který se vám líbí a chystáte se na prohlídku? Koupě bytu je obrovská investice, a tak byste neměli nic ponechat náhodě. Prohlídka představuje zásadní krok, který vám pomůže odhalit nedostatky a možné budoucí problémy. Na co si dát pozor při koupi bytu?

Ptejte se ještě před prohlídkou

Abyste si ušetřili čas, pusťte se do vyhledávání informací ještě před prohlídkou. Pokud nejsou uvedeny přímo v inzerátu, připravte si základní otázky a vytočte číslo realitního makléře.

  • Jaké jsou základní parametry bytu – podlahová plocha a počet místností?

  • V jakém patře se byt nachází, je v domě výtah?

  • Co dalšího k bytu náleží – balkon nebo terasa? Nabízí se parkovací stání či garáž, a pokud ano, platí se příplatek nebo jsou zahrnuty v ceně nemovitosti?

  • Je byt v osobním či družstevním vlastnictví?

  • Jak vysoké se platí poplatky za služby a zálohy na energie?

  • Je cena uvedená v inzerátu konečná včetně provize a daně?


Mezi další nezbytné kroky patří zjištění přesné adresy včetně čísla bytové jednotky a ověření bytu v katastru nemovitostí. Po zadání adresy získáte jméno majitele a jeho trvalé bydliště. Zkontrolujte si způsob užití jednotky, tedy zda se skutečně jedná o byt. Bohužel můžete narazit na podvod, kdy se jako byt inzeruje nemovitost zkolaudovaná jako ateliér nebo jiný nebytový prostor.

Při koupi bytu byste se měli zajímat také o oddíl s názvem omezení vlastnického práva, do nějž patří například zástavní práva, věcná břemena a předkupní práva. V oddílu jiné zápisy byste pak případně viděli žaloby nebo soudní spory.

Naplánujte si prohlídku bytu

Zdá se, že je všechno v pořádku? V tom případě je dalším krokem osobní prohlídka bytu. Termín si sjednejte za denního světla – v šeru nebo tmě se může spousta nedostatků schovat. Navíc nebudete vědět, kolik do bytu proudí světla.

Cestu na prohlídku si naplánujte dopravním prostředkem, s nímž byste do bytu jezdili nejčastěji. Využíváte MHD? Pak si všímejte, jak daleko a kudy jdete k zastávce, jaká je četnost spojů nebo jestli vám příliš přestupů nezprotiví cestu do práce. Jezdíte-li autem, bude pro vás podstatný počet a obsazenost parkovacích míst, pokud k nemovitosti nepatří i soukromé parkovací místo či garáž.

Před prohlídkou si nechte dostatek času na procházku po okolí. Jak na vás čtvrť působí, jací lidé se tu pohybují? Nachází se v okolí obchod nebo večerka na rychlý nákup? Podle svého životního stylu se zajímejte o další občanskou vybavenost – pro rodiče bude podstatná škola a školka, pro sportovce blízkost fitka nebo parku na běhání. Ideálně se na obhlídku vydejte také v noci, některá místa se totiž pod rouškou tmy mohou proměnit k nepoznání a hlučný bar přímo pod okny by vás po koupi bytu nejspíš nepotěšil.

Čeho si všímat na prohlídce a na co si dát pozor při koupi bytu

Během prohlídky bytu mějte oči na stopkách a hledejte vady, nedostatky a podezřelé úpravy. Bohužel jako laik nejspíš nedokážete odhalit všechny problémy, a tak se vyplatí přizvat na prohlídku odborníka z oboru stavebnictví.

  • Zkontrolujte celkový stav bytu – je po rekonstrukci? Kdy proběhla a co všechno se změnilo?

  • Jak vypadají zdi a příčky? Je bytové jádro zděné nebo umakartové? Dívejte se po prasklinách na zdech a stropě. Nejsou zdi vlhké nebo plesnivé? Pokuste se nakouknout i za skříně nebo různé dekorace, které mohou podobné problémy skrývat.

  • V jakém stavu jsou elektrické rozvody? Na původní elektrickou instalaci vás upozorní staré jističe. Ty nezvládají zátěž dnešních spotřebičů a mohou vypadávat pojistky.

  • V koupelně a kuchyni se zajímejte o rozvody vody a kanalizace. Jsou v plastu nebo původní?

  • Jak vypadají podlahy? Nevržou, není lino položené přímo na beton?

  • Neprofukují okna nebo vchodové dveře?

  • Vyzkoušejte funkčnost topení, vodovodních baterií, bojleru a všech dalších elektrospotřebičů či vestavěného nábytku, který bude v bytě zůstávat.

  • Projděte si společné prostory a zkoumejte stav rozvodů vody i elektroinstalace.



Nedostatky si pečlivě zapisujte. Samozřejmě záleží na vás, zda dáváte přednost bytu v lepším stavu nebo si raději zrekonstruujete vše sami. V každém případě platí, že čím více vad odhalíte, tím nižší by měla být kupní cena.

Pokud vás čeká již zmíněná rekonstrukce, poradíme vám, jak vše naplánovat a ufinancovat.

Připravte si otázky – na co se ptát při koupi bytu

Během prohlídky se nespoléhejte jen na vizuální dojem, ale předem si na makléře připravte také otázky. Na co se ptát při koupi bytu?

  • Požádejte o předpis záloh k bytu. Kolik se platí do fondu oprav a jaké jsou další fixní náklady na byt? Kromě příspěvků do fondu se obvykle jedná o poplatky za vytápění a úklid společných prostor, odvoz odpadu, odměny společenství vlastníků jednotek (SVJ) a podobně. Ty budete muset platit i v případě, že bude byt prázdný.

  • Projděte si vyúčtování z minulého roku. Jak vysoké se platí zálohy na vodu a topení? Vznikl u bytu vysoký přeplatek nebo nedoplatek? Pokud ano, ptejte se proč. Kolik v současné době žije v bytě osob? Přepočítejte si náklady na svoji rodinnou situaci.

  • Kdy proběhla poslední rekonstrukce společných prostor – rozvody elektřiny, stoupačky, schodiště, výtahu či společné antény. Je dům zateplený? V jakém stavu je střecha? Zjistěte, zda se v budoucnu plánují jiné rozsáhlé opravy.

  • Kolik je naspořeno do fondu oprav? Je částka dostatečná na plánované opravy? Splácí SVJ nějaké úvěry? Nemá předchozí majitel dluh vůči SVJ – před koupí bytu si vyžádejte potvrzení o bezdlužnosti.

  • Jakým způsobem je vyřešena televize a internet? Je v domě zaveden společný poskytovatel telekomunikačních služeb?

  • Proč se současní majitelé stěhují pryč? Ptejte se na důvody k prodeji bytu.

  • Kdo budou vaši sousedé? Bydlí v domě mladí lidé, rodiny nebo senioři? Klidně na pár bytů zazvoňte a zjistěte, jak se jim v domě bydlí.

  • Kdy bude byt připravený k prodeji?


Tento seznam zahrnuje jen základní přehled toho, na co se ptát při koupi bytu. Nebojte se ale zeptat na cokoliv, co vás zrovna napadne. O stavu bytu vám může napovědět i přístup makléře k odpovědi. Pokud se nějakému tématu vyhýbá nebo odpovídá nepříjemným tónem, buďte na pozoru.

Poslechněte si náš podcast, kde rozebíráme téma prodeje a nákupu nemovitosti ještě více do hloubky.

Jak se chovat při prohlídce bytu

Na prohlídku bytu si vyhraďte dostatek času a snažte se vyhnout emocionálním rozhodnutím. Nejlepší bude, když na prohlídku vyrazíte ve dvou – každý si totiž všímá jiných detailů. Nedávejte najevo nadšení a snažte se tvářit neutrálně. Jakmile začnete o bytu unešeně básnit a plánovat, jakou barvou vymalujete stěny, má vás makléř v hrsti a rozhodně si nevyjednáte žádnou slevu.

V žádném případě na sebe nenechte naléhat a nepodepisujte rezervační smlouvu hned po první prohlídce. Vyžádejte si čas na rozmyšlenou. Makléř vám možná bude tvrdit, že má na byt spoustu dalších zájemců, ale nemusí to být pravda.

Na druhou stranu je fakt, že v současné době poptávka po nemovitostech převyšuje nabídku. Proto ani dlouho neotálejte a domluvte se s makléřem na termínu, kdy se vyjádříte. Po příchodu domů si sepište seznam pro a proti, ale ideálně se na koupi bytu podívejte ještě s větším časovým odstupem a čistou hlavou. Vezměte v úvahu vaše finanční možnosti a ověřte způsoby financování nemovitosti.

Přemýšlíte o hypotéce? Přečtěte si článek o tom, jak získat šance na její získání:

Koupě družstevního bytu má svoje specifika

Vyhlédli jste si byt v družstevním vlastnictví? To s sebou nese určitá specifika. Družstevní byty patří bytovému družstvu a jeho uživatelé jsou v podstatě nájemci. Koupě družstevního bytu proto probíhá jiným způsobem, než je tomu u nemovitostí v osobním vlastnictví. Nejčastěji vznikají problémy kvůli podnájmu, jelikož stanovy družstva ho mohou zakazovat. Z toho důvodu se koupě družstevního bytu zpravidla nehodí jako investice, ale doporučuje se pouze pro vlastní bydlení.


Na co si dát pozor při koupi družstevního bytu?

  • Existuje na bytě nesplacená anuita? Jedná se o nesplacenou část tzv. dalšího členského vkladu. Jaká je výše zbývajícího dluhu a jak vysoké jsou splátky?

  • Je možné byt pronajmout? Pokud ano, pojí se s pronájmem poplatek? Vyžádejte si stanovy družstva a pečlivě je nastudujte.

  • Bude jednotka převoditelná do osobního vlastnictví?


Myslete na to, že i koupě družstevního bydlení na hypotéku má své odlišnosti, a proto se nezavazujte k podpisu smlouvy předčasně.

Chraňte to, na čem vám záleží

Teď už víte, na co se při nákupu nemovitosti zaměřit a na co se ptát. Po nákupu nezapomeňte ještě na pojištění majetku. Srovnáme vám aktuální nabídky na trhu.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?