Prasknuté potrubí v kuchyni

Výhody pojištění domácnosti v nájemním bydlení

Bydlíte v pronajatém bytě nebo domě? To ještě neznamená, že veškeré pojištění obstará majitel nemovitosti. Podceňovat byste neměli zejména pojištění domácnosti a odpovědnosti za škodu. Proč se vyplatí sjednat pojištění bytu v nájmu a v jakých případech vás smlouva s pojišťovnou ochrání před nepříjemnostmi?

Nájemce, nájemník, pronajímatel: Kdo je kdo?

Na úvod si ujasněme pár základních pojmů. Občas v nich totiž bývá pořádný zmatek.

  • Pronajímatel: Osoba, která nemovitost pronajímá. Na základě nájemní smlouvy poskytuje nájemci byt k užívání. Typicky se jedná o majitele dané nemovitosti, ale nemusí to být pravidlem.

  • Nájemce: Osoba, která na základě smlouvy s pronajímatelem získá byt k užívání. Pronajímateli za to platí nájemné.

  • Nájemník: Méně užívané označení pro nájemce.

Pojištění domácnosti

Nezapomínejte na pojištění domácnosti ani v pronájmu.

Spočítejte si nabídky jednotlivých pojišťoven v naší kalkulačce. S výběrem té nejvýhodnější vám rádi pomůžeme.

Pojištění bytu v nájmu: Co platí nájemník?

Někteří nájemci mají dojem, že pojištění nepotřebují. Předpokládají, že zaplatí nájemné a o vše ostatní se postará majitel bytu. V případě nepříjemné události jim pak zbydou jen oči pro pláč. Chyba spočívá především v nedostatečné informovanosti. Dotyční si pletou dva rozdílné termíny – pojištění nemovitosti a pojištění domácnosti.

Pojištění nemovitosti by si měl skutečně sjednat majitel objektu. Tento typ pojištění chrání primárně samotnou stavbu a součásti, které jsou s budovou pevně spojeny. Vztahuje se na zdi, stropy, podlahy, radiátory či schody. Naproti tomu pojištění domácnosti týká konkrétního vybavení – nábytku, elektroniky, spotřebičů, cenností a dalších věcí uložených v domácnosti. Pojištění domácnosti uzavírá zpravidla nájemce.

Náš tip

Pro pochopení rozdílů mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti existuje jednoduchá pomůcka. Představte si, že byt otočíte vzhůru nohama. Vše, co se vysype, spadá pod pojištění domácnosti. Na zbytek se vztahuje pojištění nemovitosti. Některé vybavení bývá v tomto ohledu sporné. Jde například o vestavěné skříně či kuchyňské linky. Před podpisem smlouvy si tedy raději ověřte, jak se k problematice staví zvažovaná pojišťovna.


Podle údajů České asociace pojišťoven má pojištění domácnosti sjednáno pouze 2,5 milionu Čechů. Zbytek občanů svůj majetek nijak nechrání. Uzavřené smlouvy jsou navíc v mnoha případech podpojištěné a pojistné částky by nestačily na kompenzaci vzniklé škody.

Pojištění může být vyžadováno v nájemní smlouvě

Jen málokdy vám pronajímatel poskytne kompletně zařízený byt, do kterého si nemusíte pořídit vůbec nic. Navíc si do domácnosti přestěhujete řadu svých věcí včetně cenností. Pojištění domácnosti proto obvykle sjednává nájemce. Platí to i v nejběžnějších situacích, kdy každá ze zainteresovaných stran vlastní část vybavení.

V první chvíli vás možná napadne, že by si měl pojištění domácnosti sjednat pronajímatel i nájemce – každý na své vybavení. Jenže uzavření dvojího pojištění smysl nedává. Při pojistné události nelze čerpat dvě pojistná plnění na jednu domácnost. Nejlepší řešení tak představuje, když pojištění domácnosti zařídí nájemce a pojistí zároveň i vybavení majitele. Proto je důležité, aby pronajímatel konkrétní předměty specifikoval v nájemní smlouvě nebo předávacím protokolu. Nájemce by podle tohoto seznamu měl přizpůsobit limity pojistného plnění.

Příklad: Rodina se stěhuje do nájemního bytu. Pronajímatel poskytuje větší část zařízení včetně nábytku a elektrospotřebičů.

  • Varianta 1: Pojištění domácnosti uzavřel pronajímatel a podle výše pojistného upravil nájemné. Majetek, který si do bytu přestěhuje rodina, není v případě pojistné události chráněn.

  • Varianta 2: Pojištění domácnosti sjedná i s ohledem na majetek pronajímatele člen rodiny. Uzavřená smlouva se vztahuje na kompletní vybavení bytu.


Požadavek na sjednání pojištění ze strany nájemce se stále častěji objevuje přímo v nájemní smlouvě. Pokud nájemce tento bod smlouvy poruší, může na něm pronajímatel vymáhat škodu na svém majetku.

Zkontrolujte si, zda se pojištění domácnosti vztahuje i na vybavení a součásti bytu, které patří jiným osobám (pronajímateli). Některé pojišťovny poskytují plnění jen u předmětů vlastněných osobou, jež pojištění sjednala.

Nepodceňujte odpovědnost za škodu

Nájem bytu přináší i další rizika. Kromě pojištění nemovitosti a domácnosti se proto hojně využívá ještě pojištění odpovědnosti za škodu. To nejspíš znáte pod lidovějším označením „pojistka na blbost“. Pojištění odpovědnosti vás zachrání v momentu, kdy provozem své domácnosti nechtěně způsobíte škodu třetím osobám. Mezi klasické příklady patří:

  • vytopení souseda,

  • poškození dalších domácností v důsledku požáru,

  • poškození cizího majetku pádem předmětů z vašeho okna či balkonu,

  • škody zapříčiněné chováním vašeho domácího mazlíčka.


V neposlední řadě vám pojištění odpovědnosti za škodu pomůže v situacích, kdy poškodíte vybavení bytu, které není vaše. Pojištění odpovědnosti se běžně vztahuje na všechny příslušníky domácnosti včetně osob v ní zaměstnaných.

Náš tip

Ani pronajímatelé nemovitostí by na pojištění odpovědnosti neměli zapomínat. Ke škodě totiž může dojít i ve chvíli, kdy je byt neobsazený. Za nečekanou havárii vody v prázdném bytě zodpovídá přímo majitel.

Najděte si nejlepší pojištění se Srovnejto.cz

Zvažujete pojištění domácnosti nebo odpovědnosti za škodu? Využijte naši online kalkulačku. Během pár minut vám porovnáme nabídky největších pojišťoven. Můžete si tak být jisti, že najdete tu nejvýhodnější nabídku na trhu. Pokud se vám bude zamlouvat, naši specialisté vám zdarma pomohou se sjednáním pojištění. Vše s vámi vyřídíme z pohodlí domova.

S výběrem nejvýhodnějšího pojištění domácnosti vám rádi pomůžeme.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.