žena ruce nad modelem baráku

8 tipů, kdy vám přijde vhod pojištění domácnosti a stavby

Ač jste sebeopatrnější, můžou v životě nastat situace, které s vámi zacloumají a způsobí vám škody. Proto existuje pojištění. Pojistit si dnes můžete opravdu cokoliv, co je vám drahé. Vybavení domácnosti, sbírku umění i stavbu samotnou. Vysvětlíme vám, jaký je rozdíl mezi jednotlivými typy pojistek a proč vám v současné nejisté době přijdou vhod.

Pojistit si můžete jak nemovitost, tak domácnost. Pojištění bytu a domácnosti je ale něco docela jiného, i když některé pojišťovny vám nabídnou výhodné balíčky, v nichž jsou zahrnuté oba typy pojistek. Vše už se dnes dá nastavit individuálně, podle vašich potřeb. Ale nepředbíhejme.

Pojištění domácnosti versus nemovitosti

Pojišťovny tedy oddělují pojištění domácnosti (majetku, interiéru bytu) a stavby samotné (například rodinného domu, chaty, chalupy…). „Obrazně řečeno, pokud bychom dům obrátili vzhůru nohama, tak to, co by vypadlo ven, je domácnost. A to, co je spojeno s objektem, jako jsou zdi, okna, dveře, komíny a tak dále, je důmV případě retailu si lidé většinou pojišťují domácnosti a rodinné domy. Může se jednat o trvalé bydliště i rekreační objekty, například chaty nebo chalupy. Součástí většinou bývá i pojištění občanské odpovědnosti příslušníků domácnosti,“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA. 

Důležitý je samozřejmě také vztah k nemovitosti. „Můžete si sjednat pojištění na situace, kdy nemovitost vlastníte a bydlíte v ní, ale i na případy, kdy ji pronajímáte. Další kategorií jsou pak nemovitosti k rekreačním účelům, tedy chaty nebo chalupy,“ upřesňuje Nela Maťašeje z pojišťovny Direct. 

Na co se vztahuje pojištění domácnosti 

Tento typ pojištění se vztahuje na zařízení domácnosti, které slouží jejím členům. Kryje zpravidla riziko krádeže a riziko přírodní katastrofy (živelná zkáza pojištěných věcí). 

Ve své podstatě se pojištění domácnosti vztahuje na domácí zařízení, jako je nábytek, elektronika, starožitnosti, ale i stavební součásti bytu – například kuchyňská linka nebo vestavěná skříň. Protože se pojištění domácnosti stále inovuje a reflektuje trendy, je možné ho mít třeba i na rozbitý mobilní telefon

Pojištění nemovitosti zahrnuje nejen dům

Předmětem pojistné smlouvy je v tomto případě samotná budova, tedy například rodinný dům. Pojistka kryje hlavně živelné katastrofy, velkou vodu, požár, vichřici… Toto pojištění chrání jak rodinné domy, tak i další nemovitosti, včetně těch rekreačních. 

Pojištění nemovitosti se vztahuje na stavbu a veškeré její pevné součásti, jako jsou:

  • zdi a omítky,

  • podlahy a podlahové krytiny,

  • schody,

  • dveře a okna,

  • střechu a okapy,

  • oplocení nebo chodník.

 

Připojistit lze vedlejší stavby – například garáž, kůlnu, zahradní altán, zahradní domek, dílnu nebo bazén.

Nezapomeňte si pojistit majetek

Doma vás může překvapit extrémní počasí, zloději i neohleduplní sousedé. Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven s pomocí naší online kalkulačky a mějte klid na duši. Vybrané pojištění vám sjednáme do pár minut.

Vyberte jednu z možností:

Hlavní důvody pro pojištění majetku

Obě kategorie – pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti – spadají pod hlavičku takzvaného pojištění majetku. Jeho účelem není zabránit vzniku pojistné události (to ani není možné), ale nahradit škodu vzniklou při této události.

Například: požáru, který způsobí například neopatrný soused, nemůžete zabránit, pokud se vám ho hned v počátku nepodaří uhasit. Ale pokud máte pojistku, můžete vzniklou škodu financovat právě z ní.

Proč mít tedy pojistku domácnosti i nemovitosti?

  1. Bude se vám lépe spát. S pojištěním se budete cítit bezpečněji

  2. Ochráníte svůj majetek, a tím i dobrý život své rodiny. Při živelní pohromě nepřijdete o všechno.

  3. V případě zničeného interiéru nebo třeba rozbitého mobilu nebudete muset sahat do úspor, vše hradí správně nastavená pojistka

  4. Pojistka vám zaplatí nezbytné opravy nebo nákup nového vybavení bytu. 

  5. Pojistit si můžete různé nemovitosti (a v pojistných balíčcích to vyjde i výhodněji). 

  6. Pojistka se může vztahovat i na pronajímané nemovitosti – chráníte tak hodnotu majetku před nájemníky.  

  7. Pojistit můžete vše, co k nemovitosti náleží, a to včetně plotu, bazénu, garáže nebo stavebního materiálu uloženého na pozemku. 

  8. Pojištění domácnosti zahrnuje i sportovní vybavení, například lyže nebo cyklistické kolo.

 

Balíček pojištění na míru

Pojišťovny pravidelně inovují své produkty a čím dál častěji vytváří balíčky na míru, které zahrnují pojištění majetku podle klientovy situace. Nakombinovat si tak můžete ideální řešení, které pojistí jak vybavení bytu, tak samotnou nemovitost.

Důležité je vědět, proti čemu chcete majetek pojistit. Co se týká hrozících rizik, tak pojištění nemovitosti se sjednává proti nenadálé živelné události, jako je například povodeň, požár, vichřice, kroupy, sněhová kalamita. Pojistit se lze i vůči lidskému faktoru – například krádeži, vloupání nebo vandalismu.

K základnímu pojištění pak pojišťovny přidávají i některé další věci, například pojištění při rozbití oken, poškození fasády posprejováním anebo škody na elektrospotřebičích vzniklé následkem přepětí v elektrické síti.

Správná hodnota pojištění

Dobré pojištění je takové, které zohledňuje všechna reálná rizika a zároveň je nastavené na správnou hodnotu domácnosti, respektive pojišťované nemovitosti. „Pokud jde o pojištění stavby, tak dům byste měli pojistit na částku, za kterou by ho bylo možné znovu postavit. U bytu pak jde o částku, za kterou by bylo možné co nejvíce stejný byt ve stejné lokalitě v dané chvíli koupit,“ vysvětluje Nela Maťašeje. 

Určit správnou částku nemusí být přitom snadné. Zpravidla to nejde bez posudku odhadce, který majetek nacení. Stejně důležité je i určení hodnoty věcí v domácnosti. Proto byste si měli projít celý byt a udělat si soupis všech věcí, které vlastníte a jež mají hodnotu. Patří sem třeba i kuchyňská linka, vestavěné spotřebiče, vana, podlahy, obložení stěn… 

Všechny pojišťovny v České republice pak upozorňují na to, že je důležité pojištění pravidelně valorizovat. „V současné době vidíme výrazný nárůst cen stavebního materiálu i prací, a to je třeba brát v úvahu, protože nové vybavení by klient pořizoval za tyto ceny,“ konstatuje Marie Petrovová z Allianz pojišťovny. Valorizaci lze přitom udělat kdykoli a není nutné čekat na výročí pojistné smlouvy.

Pojištění majetku, domácnosti i nemovitosti, se vyplatí v jakékoli životní situaci. Různé nabídky a pojistné balíčky si přitom nyní můžete porovnat online z pohodlí domova. 

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • Kuchyně na chalupě
    12. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

    Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.

  • Déšť stéká po střeše domu
    02. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Počítá vaše pojištění chaty s vodou?

    Poškodila vám chatu voda? V prvotní chvíli vám nejspíš bude jedno, jestli šlo o vodovodní havárii či důsledek srážek – váš majetek je zkrátka poničen. Jenže z pohledu pojištění může jít o klíčovou záležitost. Máte svoji chatu nebo chalupu pojištěnou proti všem rizikům spojeným s vodou?

  • home office u chaty volající pan s notebookem v ruce
    25. března 2023|Jana Březinová
    Home office na chatě: na co si dát pozor? 

    Zájem o rekreační objekty oproti období covidu ochladl, ale Češi i nadále vyhledávají chaty a chalupy k trvalému bydlení. Navíc řada zaměstnanců využívá chatu k práci na home office. Pokud také chatu využíváte intenzivněji než na občasný víkendový pobyt, neměli byste zapomenout na aktualizaci pojistky. Rekonstrukce a nové vybavení zvyšuje hodnotu nemovitosti i několikanásobně.