Jak nejlépe a nejlevněji zaparkovat při odletu na dovolenou - Žena na letištním parkovišti

Parkování u letiště: Kde nejvíc ušetříte?

15. 8. 2023
|
Délka čtení: 12 min.

Vyrážíte na vysněnou dovolenou letadlem, ale na letiště se plánujete dopravit automobilem? Pak budete v blízkosti odletového terminálu hledat vhodné parkování. Jaké parkování u letiště je dobře dostupné a zároveň za něj neutratíte zbytečně moc peněz? Posvítili jsme si na nejoblíbenější letiště mezi českými turisty.

Odlety z okolních států nejsou problém

Letět na dovolenou nemusíte nutně z Prahy či Brna. Řada turistů volí jako výchozí letiště Vídeň, Katovice, Drážďany nebo Norimberk. Často zde narazíte na cenově dostupnější letenky i celé letecké zájezdy do oblíbených dovolenkových destinací. Pokud jste natrefili na výhodný zájezd ze zahraničního letiště, vždy si dobře propočítejte, zda se vám cesta do dané oblasti vyplatí.

Uhradit totiž musíte nejen náklady za benzín nebo naftu, ale i dálniční známky a poplatky za jízdenky či parkování na letišti. Dále je potřeba počítat s (mnohdy větší) časovou rezervou a případnou jazykovou bariérou.

Parkoviště nemusí být přímo u letiště

Ať už se rozhodnete pro odlet z Česka či zahraničního letiště, základní požadavky budou velmi podobné. Snad každý řidič hledá parkoviště, které je cenově dostupné, v blízkosti terminálu a zároveň bezpečné pro dlouhodobý pobyt vozidla.

Nejjednodušší a zpravidla i nejdražší možností je parkování na letišti. V areálu letiště jsou k tomu uzpůsobené hlídané parkovací plochy, krytá stání, ale také celé parkovací domy. Ceny se však v hlavní sezóně pohybují zhruba o 20–40 % výš než u vzdálenějších parkovišť v okolí.

I vzdálenější parkoviště bývají hlídaná a oplocená. Starosti si nemusíte dělat ani s transferem na letiště, který většinou zajišťuje personál parkovišť (standardně je v ceně parkovného). Vůz jednoduše zaparkujete, vyplníte potřebné dokumenty (často je lze vyplnit i online), naložíte zavazadla do transportního vozu a necháte se odvézt na nedaleké letiště.

Jak vybrat vhodné parkoviště u letiště?

Kromě toho, že by mělo být oplocené a hlídané personálem, by vás mohly zajímat také nadstandardní služby daného provozu. Někde například můžete auto během dovolené nechat vyčistit nebo zkontrolovat zkušeným mechanikem.

Neméně důležitá je otázka pojištění vozu. U solidních parkovišť by měla být zodpovědnost za odstavené vozy samozřejmostí. I zde ale můžete narazit. Proto si raději důkladně pročtěte podmínky parkoviště. Zapátrejte také v nejrůznějších fórech a diskuzích, kde najdete reálné zkušenosti zákazníků, kteří již služeb vybraného parkoviště využili.

Náš tip

Pojistka parkovišť se zpravidla vztahuje na odcizení vozidla či živelní pohromy. Co když jste ale našli odřené auto na parkovišti? Pokud je viník neznámý nebo provozovateli parkoviště nejste schopni dokázat, že škoda vznikla právě u něj, pomůže vám jedině havarijní pojištění.

Nejvýhodnější nabídku havarijního pojištění si během pár minut vyhledáte v online kalkulačce Srovnejto.cz. Naši specialisté vám zdarma pomohou se sjednáním pojištění. Vy vše vyřešíte online z pohodlí svého domova.

Parkování letiště Praha

Chystáte se vycestovat na dovolenou z Letiště Václava Havla v Praze? Tou nejdražší variantou je samozřejmě parkování přímo na letišti. Při krátkodobém stání můžete využít expresní parkoviště před Terminálem 1 nebo parkoviště před Terminálem 2 na estakádě (nadjezdu) u odletů. Vjezd na 15 minut máte zdarma (jednou za 24 hodin), následně je parkování zpoplatněno 100 Kč/30 min. Po hodině parkování vám bude účtováno 200 Kč za každých započatých 30 minut.

Využít můžete i venkovní parkoviště před Terminálem 2. Primárně je určeno lidem, kteří chtějí doprovodit své blízké k odletu nebo na ně počkat v příletové hale. Hodina zde stojí 80 Kč. Alternativu tvoří komfortní parkovací dům před Terminálem 1, který je s Terminálem 2 spojen krytou pěší lávkou. I v tomto případě cena za stání činí 80 Kč/hod.

Pro dlouhodobé stání na letišti je možné využít parkovací dům u Terminálu 2 (PA), komfortní parkovací dům před Terminály 1 a 2 (PC) nebo venkovní parkoviště u Terminálu 2 (PB). Ceny v tomto případě začínají na 1 090 Kč za osm dní.

Srovnání parkování letiště Praha: Kde parkovat dlouhodobě?

Pouze 15 minut jízdy od letiště Praha (Buštěhrad). Cena parkování začíná na 690 Kč/7 dní včetně transferu na/z letiště. Parkoviště je pojištěno proti živelným pohromám, vandalismu a krádeži. Možnost nadstandardních služeb (autoservis, pneuservis) a nepřetržitá služba 24/7 po celý rok.

Oplocené a hlídané parkoviště rovněž v Buštěhradu. Parkování vychází na 1 000 Kč/7 dní. Transfer na/z letiště je zahrnut v ceně. Možnost čerpat slevu u partnerských cestovních kanceláří. Zákazníci mohou využívat nadstandardních služeb (např. pneuservis, balení zavazadel apod.).

Parkovací stání jen 5 minut od Letiště Václava Havla po D7 (Makotřasy). Za parkování na 7–8 dní zaplatíte 1 100 Kč. Přeprava k terminálům pražského letiště a zpět je v ceně. Areál je oplocený a nepřetržitě monitorovaný kamerovým systémem. Provozovatel parkoviště nabízí doplňkové služby včetně zapůjčení startovacího zařízení či ubytování.

Parkování letiště Brno

Odlétáte z brněnského letiště? Zaparkovat můžete přímo u terminálu. Parkoviště je vybaveno parkovacím systémem se závorami na vjezdu i výjezdu a je 24 hodin pod dohledem ostrahy letiště. Za 7–8 dní zaplatíte 1 000 Kč.

Kde dlouhodobě zaparkovat mimo letiště?

Bezpečné parkování tři minuty od letiště Brno Tuřany. Cena od 1 000 Kč/týden. Doprava k terminálům letiště a zpět je v ceně. Provozovatel nabízí garanci nepoškození vozidla.

Parkoviště najdete v Řípské ulici v městské části Brno-Slatina. Za týdenní parkovné (7–8 dní) zaplatíte 660 Kč. V ceně je i doprava na/z letiště, která je zajištěna minibusy.

Náš tip

Před cestou do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. To vás ochrání před nečekanými výdaji za zdravotní péči v cizích zemích.

Nejvýhodnější nabídku cestovního pojištění si snadno vyhledáte v naší online kalkulačce. Sjednání vyřídíte online, klidně během čekání na letišti v den odletu.

Parkování letiště Vídeň

Vídeň je – alespoň co se týče cen letenek – jednou z nejlevnějších evropských metropolí. Kde parkovat ve Vídni výhodně a bezpečně? Nejpohodlnější variantou je parkování přímo na letišti, areál nabízí 22 000 parkovacích míst.

Nejméně zaplatíte za Car Park C, týden vás vyjde na 132 eur (cca 3 153 Kč). Parkoviště ale není kryté. Pod střechou auto necháte v Car Park 3 a 4 za 186 eur (4 443 Kč)/týden. Místo si rezervujete přímo na stránkách letiště. Díky slevám a speciálním akcím se často dostanete na nižší částky. Nicméně mnohem levnější jsou parkoviště v nejbližším okolí letiště Vídeň.

Parktiger nabízí stání na několika venkovních parkovištích a v garážovém domě. Podle zvoleného místa se na letiště dostanete během 6–8 minut vlakem nebo za 8–10 minut kyvadlovou dopravou. Týdenní parkování začíná na necelých 42 eurech (1 003 Kč). Prostory jsou pod stálým dohledem. Doporučujeme provést online rezervaci přes oficiální webové stránky. Přeprava na letiště není v ceně, jednosměrná vlaková jízdenka stojí zhruba 2 eura.

Parkoviště se nachází pouhé tři minuty jízdy od letiště ve Vídni. V ceně (69 eur/7 dní) máte i transfer na/z letiště. I zde doporučujeme online rezervaci.

Pokud vám parkování u letiště Vídeň přijde moc drahé, využijte záchytná parkoviště a garáže Park & Ride. Na letiště se z nich dostanete městskou hromadnou dopravou. Za sedmidenní parkování zaplatíte necelých 29 eur (693 Kč).

Parkování letiště Katovice

Podařilo se vám koupit levnější letenky nebo dokonce celý zájezd s odletem z polských Katovic? Pak vás určitě bude zajímat, kde parkovat v Katovicích výhodně a bezpečně.

Parkovat opět můžete na samotném letišti. V přímém sousedství odletových terminálů A, B a C se nachází parkoviště P1, kde za týdenní stání zaplatíte 285 zlotých (cca 1 550 Kč). Zhruba na polovinu vás vyjde parkoviště P2 vzdálené asi 300 metrů od odletových terminálů A a B. Mezi parkovištěm a terminály funguje bezplatný transfer. Další možnosti máte v blízkém okolí.

Jde o pojištěné, oplocené a monitorované parkoviště, které funguje v režimu 24/7. Transfer na kilometr vzdálené letiště je v ceně parkovného (od 170 zlotých/921 Kč za týden).

Moderní parkovací stání najdete 2 kilometry od letiště. V ceně parkovného (od 250 zlotých/1 355 Kč za týden) je zahrnut transfer k terminálu. Parkoviště je oplocené, monitorované kamerovým systémem a hlídané ostrahou.

Prémiové parkoviště, které se nachází pouze dvě minuty od letiště. Transfer je opět v ceně parkovného (od 200 zlotých/1 084 Kč za týden). Parkoviště je oplocené, hlídané a zastřešené.

Parkování letiště Norimberk

Je vaším výchozím místem letiště v Norimberku? Zaparkovat můžete v jeho bezprostřední blízkosti. Nejlevněji vychází parkovací dům P3, týdenní stání začíná na 94 eurech (2 245 Kč) za týden. Parkování si zarezervujete na oficiálních stránkách letiště.

Výhodnějších alternativ v Norimberku příliš nenajdete. Parkování na soukromých parkovištích se zde nevyplatí, ceny jsou totiž obvykle vyšší než u oficiálních letištních garáží.

Zdarma ale můžete vůz nechat v blízké čtvrti Ziegelstein, oblíbené je především okolí ulice Otto-Lilienthal-Strasse u stanice metra, které odtud jede až na letiště. Nicméně vždy sledujte dopravní značky, zda v dané ulici smíte parkovat. Musíte však počítat s tím, že vaše auto nebude nijak chráněno před krádeží či vandalismem.

Parkování letiště Drážďany

Rovněž v Drážďanech můžete využít oficiální letištní parkoviště, které je uzpůsobeno pro zhruba 4 500 vozů. Parkoviště je situováno jak v kompletně zastřešeném parkovacím domě, tak i na venkovních stáních.

Nejlevnější parkování na letišti v Drážďanech je součástí tarifu Super Lowcost na venkovním parkovišti P4A. Minimální doba parkování ovšem činí 7 dní (15 eur). Stání je vhodné rezervovat dopředu (nutno počítat s poplatkem 5 eur), protože v sezóně bývá beznadějně obsazeno.

Jak na zabezpečení vozu proti krádeži?

Auto je dobré zabezpečit i ve chvíli, kdy ho necháváte doma. Veškeré zbytečné věci z vozu odneste a uschovejte. Vůz samozřejmě zamkněte a v ideálním případě ho zavezte do garáže či k sousedovi, který na něj během vaší dovolené dohlédne.

Do auta připevněte palubní kameru s permanentním záznamem nebo čidlem a nezapomeňte ani na nejrůznější mechanické překážky. Jedná se například o zámek řadicí páky či volantu. Oblíbené je i pískování skel a vyznačení tzv. VIN kódu. Tato metoda sice zloději nezabrání dostat se do vozu, ale kvůli nutnosti výměny označených skel se pro něj snižuje cena auta. Zvážit můžete také pokrádežové systémy, které umožní vůz najít i poté, co jej někdo ukradne.

Tip na poslech

Při odjezdu na dovolenou je důležité zabezpečit nejen svůj vůz, ale i dům s garáží. Na toto téma si můžete poslechnout epizodu podcastu Nepodceňto.

Zapomínat byste neměli ani na kvalitní havarijní pojištění, které kryje též rizika spojená s krádeží nebo vandalismem. Sjednat ho můžete zpravidla od několika stokorun a to i krátkodobě – třeba pouze na dobu, kdy budete na dovolené. Při výběru se vyplatí jednotlivé nabídky porovnat a nerozhodovat se jen na základě ceny, ale zejména podle rozsahu pojistné ochrany, rizik a limitů krytí.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?