Jak řešit nabourané auto na parkovišti

Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

Odřené auto na parkovišti řešte hned

„Parkovacích škod přibývá,“ říká Eva Svobodová, mluvčí pojišťovny UNIQA. Co za tím stojí? Více aut na českých silnicích, obliba robustních SUV i zmenšující se parkovací místa. Drobnou nehodu na parkovišti tak zažije téměř každý motorista. Odřené nebo poškrábané auto ale spousta řidičů vůbec neřeší, ať už nehodu zaviní, nebo se stanou obětí. Šance na vypátrání pachatele, který od nabouraného auta na parkovišti ujel, je totiž často velmi malá.

Přitom řešení nehody na parkovišti je snadné. Stačí s druhým řidičem vyplnit záznam o dopravní nehodě a vše nahlásit na pojišťovnu. Někteří řidiči ale nechtějí přijít o bonus, a tak od nehody raději ujedou.

Ztráty bonusu se nemusíte bát, když máte výhodné povinné ručení už v základu

Bonus představuje procentuální slevu z ceny povinného ručení. Když si vyberete nejvýhodnější povinné ručení i za plnou cenu, nemusí vás výše slevy tolik trápit. To se hodí začínajícím řidičům i těm, kdo často bourají.

Ani v pozici poškozeného nemusíte řešení nehody vzdát, přestože se k odřenému nárazníku nikdo nehlásí. Ťukanec na parkovišti mohly zachytit kamery a vy máte plné právo dožadovat se náhrady škody. Nehodu ale musíte řešit hned na místě. Neodjíždějte a přivolejte Policii ČR.

Nabourané auto, pachatel neznámý? Shromážděte důkazy, zajistěte svědky

Policie vám pomůže se shromážděním důkazů na místě nehody. Nejrychlejší cestu k identifikaci viníka představují kamerové záznamy. Soukromá parkoviště u obchodů bývají monitorována přímo majitelem objektu. Na veřejných parkovištích se můžete dostat do hledáčku bezpečnostních kamer. Využijete i záběry z palubní kamery – obvykle nabízí funkci, která automaticky zapne nahrávání, jakmile dojde k nárazu do auta.

S dokazováním viny pomůžou také svědci. Zeptejte se kolemjdoucích, zda si nevšimli, kdo do vašeho auta naboural. Policie zaznamená výpověď svědků a podle dané SPZ už snadno dohledá, kdo je majitelem vozidla. Snažte se zajistit co nejvíce svědků, jinak se můžete dostat do patové situace. Pokud nemáte jiný důkaz a viník vinu popře, je to tvrzení proti tvrzení, které se špatně prokazuje.

Odřené auto si důkladně nafoťte, případně i natočte. Záběry z místa nehody se hodí při řešení události s pojišťovnou. Jestliže se podaří dohledat viníka nehody, budou vám škody proplaceny z jeho povinného ručení. Když se viník nenajde, musíte si opravu auta hradit z vlastní kapsy, případně mít sjednané havarijní pojištění.

Jak řešit škodní událost, když se viník nehody přiznal

  1. Zdokumentujte poškození vozidla, pořiďte fotografie i videa.

  2. Společně vyplňte záznam o dopravní nehodě.

  3. Neprodleně nahlaste škodní událost pojišťovně viníka. Škody z povinného ručení jí oznamují jak viník, tak poškozený.

  4. K hlášení škody použijte online formulář. Do pojišťovny můžete také zajít osobně nebo škodu ohlásit telefonicky.

Co dělat, když jste viníkem nehody vy?

Jestliže nehodu na parkovišti zaviníte vy, z místa rozhodně neodjíždějte. Nezáleží na velikosti škody, odjetí od poškozeného auta se považuje za ujetí od nehody. A to i v případě, že za stěrač strčíte lísteček s telefonním číslem. Za tento přestupek hrozí pokuta 7 000 až 25 000 Kč ve správním řízení, 4 trestné body a zákaz řízení na 4–6 měsíců.

Po nehodě vyčkejte na majitele vozidla, v obchodních centrech můžete na informacích požádat o jeho vyhlášení rozhlasem. S majitelem poškozeného auta pak standardně vyplníte záznam o dopravní nehodě a nehodu nahlásíte své pojišťovně.

Nepodařilo se vám majitele vozu dohledat? Pak na místo nehody přivolejte policii. Ta událost zdokumentuje a následně kontaktuje poškozeného. Škody se v těchto případech platí z vašeho povinného ručení.

Přivolání policie se nemusíte obávat – pokud nedošlo k ublížení na zdraví nebo škodě přesahující 100 000 Kč, pokuta za samotnou nehodu vám nehrozí. Policie by vám mohla udělit pokutu pouze za porušení pravidel silničního provozu, ale většinou nepřesáhne pár stovek.

Víte že

Základní výlukou z povinného ručení jsou úmyslně způsobené škody. Pokud vás tedy někdo naštve a rozhodnete se mu pomstít škrábnutím jeho auta, raději si to dvakrát rozmyslete. Jak pojišťovna posuzuje, jestli k poškození došlo úmyslně nebo neúmyslně? „Pomocí nástrojů pro šetření pojistných podvodů a samotným šetřením okolností dopravní nehody. Jde o standardní práci likvidátorů a pokud pojistná událost vykazuje indicie pojistného podvodu, tak i vyšetřovatelů,“ vysvětluje Václav Bálek, tiskový mluvčí Slavia pojišťovny.

Neshodli jste se na zavinění nehody?

Ne vždy je jasné, kdo nehodu při parkování zavinil. K jakým kolizím na parkovištích dochází nejčastěji a kdo by za ně měl pykat?

  • Při zajíždění na parkovací místo řidič nabourá stojící vozidlo. Za nehodu jednoznačně nese odpovědnost řidič auta, které je v pohybu.

  • Při vyjíždění z parkovacího místa řidič narazí do auta, které projíždí uličkou. Na vině je vyjíždějící řidič, protože při opouštění parkovacího místa musí vždy dát přednost.

  • Řidič odbočil z širší silnice do úzké parkovací uličky a nedal přednost vozidlu přijíždějícímu zprava. I když se širší uličky na parkovišti mohou zdát jako hlavní, pokud nejsou označeny dopravní značkou hlavní silnice, platí zde pravidlo pravé ruky.

  • Při couvání řidič nesmí ohrozit ani omezit ostatní účastníky provozu. Pokud si za sebou nevšimne chodce, ponese za nehodu odpovědnost. Nemá-li řidič dobrý rozhled při couvání, musí si nechat ukázat jinou osobou.

Nemůžete se s druhým účastníkem nehody shodnout na zavinění nehody? Přivolejte na místo Policii ČR, která nehodu vyšetří.

Zajímavost

Nejnebezpečnější parkoviště v ČR? U OC Chodov

Podle statistik Portálu nehod došlo k nejvíce dopravním nehodám na parkovišti u obchodního centra Chodov. Za 2 roky se tu stalo 50 nehod se škodami ve výši 6,7 milionů korun. Nejrizikovější je období adventu, kdy vrcholí vánoční nákupní horečka.

Je nutné k nehodě na parkovišti vždy volat policii?

Chcete-li vypátrat viníka nehody, nemáte moc jiných možností. I kdyby se vám podařilo získat kamerové záznamy nebo od svědků zjistit SPZ vozidla, neexistuje způsob, jak podle SPZ najít majitele vozidla. Jedinou možností je dohledat si v databázi ČKP, u jaké pojišťovny má vůz sjednané povinné ručení. Se škodou se tak můžete obrátit přímo na pojišťovnu viníka.

Policejní protokol vám ale řešení nehody usnadní a policie vám bude nápomocná při shromažďování důkazů. Proto je lepší policii přivolat. Vy jako poškozený se nemáte čeho obávat, nehrozí vám žádná pokuta.

Máte sjednané havarijní pojištění a s hledáním viníka nechcete ztrácet čas?

V takovém případě nemusíte volat policii, protože se jedná o škodu z pojištění havárie, nikoliv o vandalismus. Škodu tak rovnou můžete hlásit na pojišťovnu.

Opět však platí, že přivoláním policie nic nezkazíte, naopak tím můžete řešení škodní události urychlit. To potvrzuje i Eva Svobodová: „Řidič by měl doložit nehodový děj, pomůže i přivolání policie a její záznam.“

„V případě, že je způsobená škoda vyšší než 5 tisíc korun, jedná se o trestný čin, který by měl být oznámen policii. V případě hlášení pojistné události doporučujeme se držet této premisy.“

Jan Marektiskový mluvčí Generali České pojišťovny

Havárie vs. vandalismus – jak se vyznat v pojistných podmínkách

Kdy se škoda na zaparkovaném autě řeší v rámci pojištění havárie a kdy z pojištění vandalismu? Záleží na tom, jak byla škoda způsobena.

  • Vandalismus kryje škody v případě, že vozidlo úmyslně poškodila nebo zničila cizí osoba (např. poškrábané auto klíčem, posprejování karoserie, vymlácení oken). K případům vandalismu je vždy nutné volat policii, stejně tak ke krádeži vozu a jeho částí, jinak vám pojišťovna nemusí škody proplatit.

  • Havárie kryje škody na zaparkovaném vozidle, jestliže vznikly provozem jiného vozidla – například při parkování, otáčení, couvání. Některé pojišťovny definují havárii jako škodu, která vznikla střetem, nárazem nebo pádem vozidla. Hlavní rozdíl oproti vandalismu spočívá v tom, že se nejedná o úmyslné jednání. U havárie stačí, když škodu zdokumentujete a nahlásíte své pojišťovně, nemusíte volat policii.

Jak se řeší, když bouchanec vznikne při otevírání dveří?

„Nastupování nebo vystupování z vozidla je nedílnou součástí jeho provozu. Škody způsobené při této činnosti tak jsou hrazeny z povinné ručení vozidla viníka,“ vysvětluje Jan Marek.

Jiná situace by nastala, pokud byste auto obouchali nákupním vozíkem. V takovém případě musíte poškozenému opravu uhradit, nebo mít sjednané pojištění občanské odpovědnosti.

Havárií a vandalismem výčet možných poškození nekončí. Na zaparkované auto může spadnout větev ze stromu nebo sníh ze střechy, na kabelech se může vyřádit kuna, nebo si na něj můžou brousit zuby zloději. Auto na veřejných parkovištích zkrátka není v bezpečí, pokud ho nemáte komplexně pojištěné. S tím vám pomůže All Risk havarijní pojištění. Zjistěte, která pojišťovna vám ho nabídne nejvýhodněji.

A co když na zaparkované auto spadne větev? Pomůže All Risk pojištění

Havárií a vandalismem výčet možných poškození nekončí. Na zaparkované auto může spadnout větev ze stromu nebo sníh ze střechy, na kabelech se může vyřádit kuna, nebo si na něj můžou brousit zuby zloději. Auto na veřejných parkovištích zkrátka není v bezpečí, pokud ho nemáte komplexně pojištěné. S tím vám pomůže All Risk havarijní pojištění. Zjistěte, která pojišťovna vám ho nabídne nejvýhodněji.

Jaké havarijní pojištění kryje odřené auto na parkovišti

Když se viníka odření auta na parkovišti nepodaří vypátrat, musíte si opravu vozu zaplatit ze svého, nebo mít sjednané havarijní pojištění. Podívejte se, jak si riziko havárie pojistit u jednotlivých pojišťoven.

PojišťovnaHavarijní pojištěníVýše spoluúčasti

Allianz

Riziko havárie je pojištěno pouze v rámci nejvyššího balíčku MAX.

dle smlouvy

ČPP

Nabízí dvě varianty havarijního pojištění, pouze jedna kombinace rizik zahrnuje havárii.

3 % – min. 3 000 Kč

5 % – min. 5 000 Kč

10 % – min. 10 000 Kč

15 % – min. 15 000 Kč

fixní spoluúčast 5 000 Kč nebo 10 000 Kč

ČSOB

Všechny varianty havarijního pojištění se vztahují na případy poškození nebo zničení vozidla jakoukoliv nahodilou událostí.

dle smlouvy (pevnou částkou, procentem nebo kombinací)

Direct

Havarijní pojištění si sestavíte sami – v takovém případě je nutné pojistit si riziko „Dopravní nehoda“. Varianta pojištění „Havarijko na kupní cenu“ zahrnuje riziko havárie automaticky.

dle smlouvy

Generali Česká pojišťovna

Riziko havárie je pojištěno v rámci balíčků All Risk, All Risk 6+ a Havárie a živel.

dle smlouvy (pevnou částkou, procentem nebo kombinací)

Kooperativa

Havarijní pojištění si můžete sjednat ve třech variantách, jedna z nich s názvem „Bez pojištění havárie“ neobsahuje riziko havárie.

dle smlouvy

Pillow

Vybíráte si jednotlivá pojistná rizika, pro pojištění havárie slouží pojistný polštář „Dopravní nehoda“.

fixní spoluúčast

Slavia

Riziko havárie je možné sjednat jako doplňkové připojištění k povinnému ručení, případně ho obsahuje All Risk havarijní pojištění.

fixní spoluúčast

UNIQA

Riziko havárie je zahrnuté v balíčcích havarijního pojištění PLUS a EXTRA.

od 0 Kč při opravě ve smluvním autoservisu

Zdroj: Pojistné podmínky pojišťoven březen 2024

Připojištění k povinnému ručení vám nepomůže

U pojišťoven ČSOB, ČPP a Generali Česká pojišťovna narazíte na doplňková připojištění k povinnému ručení, která kryjí škody na vlastním vozidle při zaviněné nehodě. Najdete je také pod názvem mini havarijko. Takové připojištění vám ale s opravou odřeného auta na parkovišti nepomůže.

V podmínkách se totiž výslovně uvádí, že se vztahuje pouze na nehody, u nichž pojišťovna zároveň poskytuje plnění z povinného ručení. To znamená, že vy byste museli být viníkem nehody. Může se tedy hodit pro případy, kdy vy někoho ťuknete na parkovišti a chcete mít pojištěnou drobnou opravu na svém vozidle i bez havarijního pojištění.

Stejně tak vás nespasí doplňkové pojištění nezaviněné bouračky, které nabízí Direct a Kooperativa. Toto připojištění se sice vztahuje na nehody zaviněné jiným řidičem, ale ten musí být známý. Pokud se jedná o nabourané auto neznámým pachatelem, nemůžete čerpat plnění ani z tohoto připojištění.

Za škody na hlídaném parkovišti odpovídá provozovatel

Štěstí v neštěstí máte, když k nehodě dojde na hlídaném parkovišti. Provozovatelé garáží a parkovišť s ostrahou totiž mají povinnost uhradit vám škodu, pokud došlo k poškození nebo odcizení vozidla. Musí se ale skutečně jednat o parkoviště s ostrahou podle provozního řádu. Placené stání nebo parkoviště za závorou automaticky neznamená, že jde o hlídané parkoviště.

Dojde-li k odření auta na parkovišti s ostrahou a nepodaří se dohledat viníka, vydejte se s nárokem na odškodnění za provozovatelem parkoviště. Budete k tomu potřebovat protokol od policie. Pokud máte havarijní pojištění, můžete se obrátit přímo na pojišťovnu, která si následně škodu s provozovatelem parkoviště vypořádá. „Událost může být řešena i tak, že UNIQA vyplatí škodu poškozenému a pak regresuje svůj nárok za tím, kdo za škodu odpovídá,“ vysvětluje Eva Svobodová.

Jak na opravu poškrábaného auta

Drobné šrámy si zvládnete opravit sami. Stačí za pár stovek pořídit brusnou nebo lešticí pastu a škrábance rozleštit. Pokud si na to troufáte, můžete se pustit i do opravy hlubších rýh – někteří výrobci barev nabízí namíchání odstínu na míru podle modelu auta. Nanášení štětečkem se ale hodí pouze na nepatrné vady, větší plochy se musí přestříkat.

S větším poškozením byste se proto měli vydat do lakovny, kde se postarají o opravu laku i promáčklin. Za lakování menších dílů (poškrábané zrcátko, klika od dveří) zaplatíte od 700 do 1 500 Kč. Oprava větších škrábanců a deformací vyjde na 3 000 až 8 000 Kč.

Opravu hlubokých škrábanců raději neoddalujte. Když poškození sahá až na kov, hrozí, že se vám do auta brzy zakousne koroze.

Jak škodám na parkovištích předcházet

Je vůbec možné se poškrábání auta vyhnout? Na parkovištích u obchodů se nikdy plně neochráníte, ale riziko snížíte, když si budete vybírat odlehlejší parkovací stání či místa mezi sloupy. Na sídlišti naopak vybírejte místa pod dohledem kamer, dobře osvětlená, na něž je vidět z oken. Tím snížíte pravděpodobnost útoku vandalů.

Dobrou zprávou je, že na ochranu před drobnými kolizemi myslí výrobci automobilů. Kvalitní senzory a kamery řidičům pomáhají s parkováním, výsuvné gumové zarážky na dveřích zase chrání auta v okolí před oboucháním.

Pokud před odřením od dveří chcete chránit vlastní auto, můžete si na něj nalepit speciální gumové pásky. Stojí pár korun, ale musíte se smířit s tím, že nevypadají zrovna pěkně.

Havarijní pojištění si sjednáte během pár minut

Vlastní auto před neopatrnými řidiči můžete chránit ještě dnes. Srovnejte si nabídky od několika pojišťoven, vyberte tu nejvýhodnější a havarijní pojištění si hned online sjednejte. Nezabere to déle než pár minut.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?