Seniorka s vyúčtováním za energie

Přehled státní sociální podpory v nouzi

2. 2. 2023
|
Délka čtení: 15 min.

V Evropě propukla válka, kvůli které trpí nevinní lidé a zdražují komodity. Česká republika zůstává bezpečná, ale čelí vysoké inflaci. Naše vláda zavedla cenové stropy pro elektřinu a zemní plyn. Pokud se ocitnete v nouzi, požádejte o další státní podporu. Letos stouply sociální dávky na energie, bydlení a ostatní nutné výdaje. Existuje řada státních příspěvků a přídavků, a proto přinášíme jejich přehled.

Poslední roky jsou tvrdé. Nejdříve se rozšířila celosvětová virová epidemie, která narušila dodavatelské řetězce. Tehdejší česká vláda následně zavedla nové dotační programy, aby zachránila firmy a občany před krizí. Zákonodárci také snížili daně, které jsou odváděny z mezd. Díky tomu stále máme nízkou nezaměstnanost. Ale výsledkem jsou také každoroční obří deficity státního rozpočtu, které urychlují inflaci.

Ruská federace mezitím omezila dodávky zemního plynu do Evropské unie a vloni zahájila otevřenou válku proti Ukrajině. Bomby padají na ukrajinská města a vesnice, ale i na obilné sýpky a přístavy, ze kterých byla dříve ve velkých objemech exportována pšenice. Mnozí Češi posílají do napadaného státu humanitární pomoc nebo ubytovávají uprchlíky. Zároveň ovšem pociťujeme, že kvůli válečnému konfliktu stoupají ceny.

Zdražení zemního plynu a elektřiny

Bouřlivý vývoj uplynulých měsíců vyjadřují cenové křivky na velkoobchodním trhu. Evropská energetická burza (EEX) vloni překonala svoje historická maxima, ale letos klesla a v meziročním srovnání dokonce zlevnila. Megawatthodina (MWh) elektrické energie tam před současnou krizí stála kolem 40 eur (960 Kč), vloni zdražila až nad 400 eur (9 600 Kč) a nyní se pohybuje kolem 180 eur (4 320 Kč). Podobným vývojem prošel zemní plyn –⁠ od 20 eur (480 Kč), přes loňských 200 eur (4 800 Kč), po současných 70 eur/MWh (1 680 Kč/MWh).

Někteří překupníci mezitím zkrachovali. Zbylí koncoví dodavatelé zvedli ceny pro spotřebitele, aby pokryli svoje zvýšené náklady. Nové maloobchodní ceníky jsou o 120 % až 200 % dražší než před energetickou krizí. Prozíraví spotřebitelé mají zafixované staré levnější ceny, takže jsou prozatím před drahotou chráněni. Politici však nečekají, jestli burza klesne na přijatelnou úroveň, a zasahují.

Nabídka na míru

Přemýšlíte, jak ušetřit na energiích?

Jednou z možností je změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu za energie a my vám vytvoříme nabídku na míru.

Cenové stropy pro energie

Energetická krize sužuje celou Evropskou unii, ale různé státy reagují odlišně. Kupříkladu Polsko snížilo daň z přidané hodnoty (DPH): na 5 % pro elektřinu a 0 % pro zemní plyn. Francie dotuje energie tak, aby domácnostem a malým firmám meziročně zdražily maximálně o 15 %. Maďarsko garantuje nízký cenový strop do průměrné spotřeby, každá megawatthodina navíc přijde odběratele draze.

Česká vláda nesnižuje DPH. Daň z přidané hodnoty zůstává na 21 % (pro elektřinu, plyn, uhlí), 15 % (dřevo, pelety) a 10 % (teplárenské teplo). Ale naši čelní představitelé pro celý letošní rok zavedli cenové stropy.

Domácnosti zaplatí maximálně 5 000 Kč/MWh + 130 Kč/měsíc za elektrickou energii, respektive 2 500 Kč/MWh a 130 Kč/měsíc za zemní plyn. Navíc uhradíte ještě distribuční poplatky a daně. Celková průměrná cena vychází na 9 844 Kč/MWh za elektřinu a 3 729 Kč/MWh za zemní plyn. Náklady, které převyšují cenový strop, doplatí tuzemským dodavatelům český stát (neboli daňový poplatník).

Úsporný tarif znamená slevu

Protiinflační reformy začaly ještě předtím, než byly vyhlášeny cenové stropy. Čeští zákonodárci od října 2022 zrušili povinný poplatek za obnovitelné zdroje, takže megawatthodina elektrické energie běžné české rodině zlevnila o 598,95 Kč. Zároveň zavedli příspěvek na elektřinu. Opět jde o slevu, které se neformálně říká úsporný tarif. Konkrétní částky vyčíslila vláda:

  • 3 500 Kč v distribučních sazbách D01d (pro nejúspornější byty), D02d (pro typickou tuzemskou domácnost) a D25d (pro spotřebitele, kteří ohřívají vodu v elektrickém bojleru)

  • 2 000 Kč v distribučních sazbách D26d, D35d, D45d, D56d a D57d (pro domácnosti, které elektřinou vytápějí)


Původně byly plánovány úsporné tarify také pro zemní plyn, teplo z tepláren a domovní elektrické nebo plynové kotelny. Tyto slevy však nakonec byly nahrazeny cenovými stropy.

Příklad

Domácnost nemá vlastní energetické zdroje (fotovoltaiku, solární kolektory, tepelné čerpadlo), takže plně závisí na centrálních distribučních soustavách. Od 1. října 2022 do 31. prosince 2023 spotřebuje 2 MWh elektrické energie v distribuční sazbě D02d. Zároveň využije 22 MWh zemního plynu, kterým vytápí, ohřívá vodu, vaří a peče. Za obě komodity by dříve zaplatila 50 000 Kč.

Kdyby nezasáhli politici, celková útrata stoupne na více než 130 000 Kč. Nově však zmizel fakturační poplatek za obnovitelné zdroje, takže odečtěme 1 197,90 Kč (598,95 Kč x 2 MWh). Úporný tarif smazal dalších 3 500 Kč. A díky cenovým stropům vyjde celková útrata na méně než 100 000 Kč. Souhrnné výdaje na elektřinu a plyn tedy nestoupnou o 160 % (o 80 000 Kč), ale o necelých 100 % (bezmála o 50 000 Kč).

Slevy ve formě úsporného tarifu a cenových stropů dostáváte automaticky, nemusíte o nic žádat. O poskytnuté dotace jsou sníženy zálohy a celkové účty, které zaplatíte za elektřinu a plyn. Vláda může tuto podporu kdykoli navýšit. Každopádně nám však nevykompenzuje celou inflaci, ale spíše nás motivuje, abychom šetřili.

Úspory jsou významným prvkem naší obrany v energetické válce, kterou proti nám vede ruský diktátor Vladimir Putin.

Jozef Síkelaministr průmyslu a obchodu

Opoziční politické strany ovšem nejsou spokojeny. Například Svoboda a přímá demokracie (SPD) navrhuje, aby Česká republika odstoupila od evropského systému emisních povolenek, prostřednictvím kterého fosilní spalovny financují dotační program Nová zelená úsporám.

Bonus na internet a volání

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) rozhodl, že občanům v nouzi povinně pomohou také mobilní operátoři. Společnosti T-Mobile, Vodafone, O2 a PODA poskytnou jedincům postiženým zdražováním a chudým domácnostem pravidelnou slevu: maximálně 200 Kč/měsíc/osobu na internetové připojení, telefonování, nebo na balíčky, které obsahují internet a volání. O bonus požádejte, pokud splňujete některou z následujících podmínek:

  • Vlastníte průkaz ZTP, protože jste úplně nebo prakticky hluší.

  • Vlastníte průkaz ZTP/P.

  • Pobíráte příspěvek na péči ve II., III. či IV. stupni.

  • Pečujete o nezletilou osobu, která pobírá příspěvek na péči ve II. či vyšším stupni.

  • Příjmy vaší domácnosti jsou nižší než 2,15násobek vašeho životního minima.


V uvedených případech kontaktujte společnost T-Mobile, Vodafone, O2 či PODA. Požádejte o cenové zvýhodnění a svůj nárok doložte. Postižení předloží svůj průkaz nebo úřední dokument, podle kterého dostávají příspěvek na péči. Nízkopříjmoví dokládají svoji chudobu písemným čestným prohlášením.

Příklad

Osamělý jedinec má nižší příjmy než 10 449 Kč/měsíc, takže získává nárok na slevu jakožto nízkopříjmový občan. Vytiskne či opíše, vyplní a podepíše vzor čestného prohlášení, který našel na webu Českého telekomunikačního úřadu.

Dokument přinese například na pobočku T-Mobile, kde požádá o cenové zvýhodnění na pevný internet.

Důchody jsou valorizovány

Starobní, vdovské a vdovecké, invalidní a sirotčí penze stouply vloni třikrát. Další valorizace následovala od letošního Nového roku. Důchody přitom rozdělujeme na základní (solidární) a procentní (zásluhovou) složku:

  • Základní složka vloni činila 3 900 Kč, od letošního ledna stoupla o 140 Kč na 4 040 Kč.

  • Zbylá procentní složka vzrostla o 5,1 % a pravděpodobně stoupne znovu od letošního července.


Novou součástí starobního důchodu je takzvané výchovné: 500 Kč/měsíc za každé vychované dítě. Nový příplatek dostává seniorka nebo senior, který o potomka pečoval převážně. Oprávněné maminky a babičky získávají výchovné automaticky, protože svoje rodičovské zásluhy dokládaly, už když žádaly o důchod. Pokud o dítě pečoval spíše tatínek nebo dědeček, který se o novou dávku přihlásil na České správě sociálního zabezpečení, bonusovou pětistovku dostává on.

Čím vyšší penzi pobíráte, tím štědřejší bývá valorizace.

Za minulý rok jsme důchody zvýšili v průměru o 2 500 Kč a letos od ledna znovu o asi 890 Kč.

Marian Jurečkaministr práce a sociálních věcí

Opozice však upozorňuje na inflaci.

Lidé řeší, jak zaplatit účty a zároveň si udržet alespoň trochu svůj životní standard. Zde meziroční růst cen některých komodit: olej +66 %, mouka +64 %, máslo +61 %, tuhá paliva +41 %, mléko +40 %.

Alena Schillerovábývalá ministryně financí

Seniorka dává mince do peněženky

Stouplo životní minimum

Vláda vloni dvakrát valorizovala také finanční částky, které vyjadřují nejnižší možný příjem českého občana. Další nárůst nařídila od letošního Nového roku. Samostatně žijící lidé mají stanoveno svoje individuální životní minimum: 4 860 Kč/měsíc. Jinak sčítáme životní minimum pro celou domácnost – všechny osoby, které společně žijí a hospodaří.

Osoba ve společné domácnostiKč/měsíc

Nejstarší osoba v celé domácnosti

4 470

Nezaopatřené dítě ve věku do 6 let

2 480

Nezaopatřené dítě ve věku nad 6 do 15 let

3 050

Nezaopatřené dítě ve věku nad 15 do 26 let

3 490

Jiná osoba ve věku nad 15 let

4 040

Na některé sociální dávky máte nárok, pokud průměrný čistý měsíční příjem vaší domácnosti nepřesahuje určitý násobek životního minima:

  • do 2,7násobku životního minima máte nárok na porodné, jakmile se vám narodí první nebo druhé dítě

  • do 3,4násobku životního minima, získáte pravidelný přídavek na nezaopatřené dítě, například na studenta mladšího 26 let.

Příklad

Rodičovský pár vychovává pětileté dítě a nyní navíc přivítal novorozence. Celá domácnost má dlouhodobě čistý měsíční příjem 36 300 Kč, což znamená necelý 2,7násobek jejího životního minima = (4 470 Kč + 2 480 Kč + 2 480 Kč + 4 040 Kč) x 2,7. Takže má nárok na porodné (10 000 Kč) i na pravidelné dětské přídavky (2 660 Kč/měsíc).

Jednorázový příspěvek na dítě

Zranitelnou sociální skupinou jsou důchodci, ale i mladé rodiny. Naši zákonodárci proto schválili také nový jednorázový příspěvek na dítě, který činí 5 000 Kč. Na tuto dávku máte nárok, pokud splňujete následující podmínky:

  • máte trvalý pobyt na území České republiky,

  • 1. srpna 2022 jste ještě nebyli plnoletí (neměli jste 18 let),

  • nežijete v ústavu, kde byste dostávali jídlo, ošacení apod.,

  • vaši rodiče, jejich zákonní náhradníci nebo jejich partneři, se kterými žijete, v roce 2021 neměli vyšší hrubý příjem než 1 000 000 Kč.


Jednorázový příspěvek ovšem nedostane samotná nezletilá ratolest, ale její zákonný zástupce. Pokud pobíráte pravidelný přídavek na dítě, nová dávka vám přišla automaticky. Jinak podejte elektronickou žádost přes internetovou aplikaci Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), případně vyplňte papírový formulář na obecním, městském nebo krajském úřadě.

Jednorázový pětitisícový příspěvek už dostalo více než milion dětí. Podle odhadů by příjemců nakonec mohlo být až 1,6 milionu, žádosti lze podávat až do poloviny roku 2023.

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Reakce jsou všelijaké.

Kdybychom to těm dětem dokázali dát ze svého, tak bych zatleskal. My to ale budeme financovat z dluhu, který ty samé děti budou muset splácet i s krvavým úrokem.

Miroslav Kalousekbývalý ministr financí

Mimořádná okamžitá pomoc

Nejrychlejší sociální dávku dostanete, pokud čelíte akutnímu existenčnímu problému. Jakmile vás vytopí velká voda, porouchá se vám lednička nebo ztratíte peněženku, poslouží vám takzvaná mimořádná okamžitá pomoc. Jde o jednorázovou sociální dávku, díky které insolventní smolaři dostávají druhou šanci, aby kvůli osudové ráně neskončili jako bezdomovci.

Nepodceňto

Život rodin zdražuje. Kde šetřit?

Rostoucími náklady za energie a hledáním úspor v rodinném rozpočtu jsme se zabývali v jedné z epizod podcastu Nepodceňto.

Příklad: Váš dodavatel elektrické energie zkrachuje, a proto vaše odběrné místo automaticky převezme dominantní energetická společnost (ČEZ, E.ON či PRE). Okamžitě budete přeřazení pod drahý nouzový ceník. Vaše měsíční záloha náhle stoupne na trojnásobek! Ihned uzavřete nějakou standardní levnější odběratelskou smlouvu, takže zkrotíte svoje pravidelné výdaje. A využijete jednorázovou sociální dávku, abyste zaplatili aktuální vysokou zálohu. Mimořádná okamžitá pomoc v tomto případě nemá žádný maximální nepřekročitelný strop.

Příspěvek na bydlení

Další sociální dávku obdržíte, pokud máte skromný domov, za nějž však dáváte více než 30 % svých čistých příjmů. Tentokrát jde o pravidelnou státní podporu, která se opakuje každý kalendářní měsíc. Započítáváme celou domácnost – všechny osoby, které spolu žijí ve stejném bytě nebo rodinném domě. Průměrujeme celkové čisté příjmy a výdaje za poslední kalendářní čtvrtletí. Vláda vloni a znovu letos zvýšila takzvané normativní náklady na bydlení, neboli nejvyšší uznatelné výlohy. Přitom zohledňuje také velikost domovské obce nebo ceny pevných paliv.

Maximální započitatelné výdaje v nájmu a podnájmu, v Kč/měsíc

ObecJedinec nebo párTrojiceVětší domácnost

do 69 999 obyvatel

15 137

16 899

20 277

od 70 000 obyvatel

15 597

17 500

21 002

Praha a Brno

18 129

20 812

24 995

Příklad: Tříčlenná rodina bydlí v pronajatém pražském bytě. Její čisté příjmy jsou 50 000 Kč/měsíc. Za nájem, elektřinu, teplárnu, vodné a stočné dává 22 000 Kč/měsíc, podle tabulky však uznáme pouze 20 812 Kč/měsíc. V hlavním městě spočítáme sociální dávku tak, že od reálných nebo maximálních započitatelných nákladů odečteme 30 % čistých příjmů. Příspěvek na bydlení = 20 812 Kč – (50 000 Kč x 0,3) = 5 812 Kč/měsíc.

Maximální započitatelné výdaje ve vlastním bytě, v Kč/měsíc

Osob v domácnosti1 nebo 23Více

Srovnatelné náklady

3 571

4 669

5 632

Energie, odpad apod.

dle útraty

dle útraty

dle útraty

Pevná paliva

1 843

2 411

2 979

Celkem

10 932

13 561

16 368

Příklad: Venkovský pár bydlí ve vlastním domě. Momentálně nemá žádné příjmy. Za elektřinu, plyn, svoz komunálního odpadu, vodné a stočné utrácí 7 000 Kč/měsíc, navíc přičteme „srovnatelné náklady” (něco jako nájemné, slouží na údržbu vlastního bydlení): 3 571 Kč. Sociální dávku znovu spočítáme tak, že od skutečných nebo nejvyšších uznatelných nákladů odečteme 30 % čistých příjmů. Příspěvek na bydlení = 10 571 Kč – (0 x 0,3) = 10 571 Kč/měsíc.

Přehled státní podpory v nouzi

Domácnosti utrácejí především za bydlení, ale zdražují také potraviny nebo pohonné hmoty. Proto existuje široké spektrum pojistných a nepojistných dávek, které pokrývají různé potřeby a vzájemně se doplňují.

  • Na pojistné dávky máte nárok, pokud jste předtím odváděli důchodové nebo nemocenské pojištění a splníte další podmínky. Například starobní důchod dostanete, jakmile odpracujete 35 roků a dosáhnete určitého věku. Většinu pojistných dávek vyřizuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ, okresní pobočky se jmenují OSSZ, v Praze PSSZ, v Brně MSSZ).

  • Na nepojistné dávky máte nárok, pokud jste v určité náročné životní situaci. Například nízkopříjmová domácnost dostane porodné na první a druhé miminko. Většinu nepojistných dávek vyřídíte na nejbližším Úřadu práce (ÚP).

DávkaTypÚřadPříjemci

Dlouhodobé ošetřovné

Pojistná

ČSSZ

Pracující

Doplatek na bydlení

Nepojistná

ÚP

Nejchudší

Humanitární dávka

Nepojistná

MPSV

Uprchlíci

Invalidní důchod

Pojistná

ČSSZ

Invalidé

Jednorázový příspěvek na dítě

Nepojistná

MPSV

Děti

Mimořádná okamžitá pomoc

Nepojistná

ÚP

Nejchudší

Náhradní výživné

Nepojistná

ÚP

Děti

Nemocenská

Pojistná

ČSSZ

Pracující

Odměna pěstouna

Nepojistná

ÚP

Pěstouni

Ošetřovné

Pojistná

ČSSZ

Pracující

Otcovská

Pojistná

ČSSZ

Pracující otcové

Peněžitá pomoc v mateřství

Pojistná

ČSSZ

Rodiče

Podpora při rekvalifikaci

Pojistná

ÚP

Nezaměstnaní

Podpora v nezaměstnanosti

Pojistná

ÚP

Nezaměstnaní

Pohřebné

Nepojistné

ÚP

Pozůstalí

Porodné

Nepojistná

ÚP

Rodiče

Přídavek na dítě

Nepojistná

ÚP

Děti

Příspěvek na bydlení

Nepojistná

ÚP

Chudí

Příspěvek na mobilitu

Nepojistná

ÚP

Postižení

Příspěvek na péči

Nepojistná

ÚP

Postižení

Příspěvek na úhradu nákladů za elektřinu a zemní plyn

Nepojistná

Stát

Domácnosti

Příspěvek na úhradu nákladů za teplo

Nepojistná

Stát

Domácnosti

Příspěvek na úhradu potřeb dítěte

Nepojistná

ÚP

Děti pěstounů

Příspěvek na zakoupení osobního motorového vozidla

Nepojistná

ÚP

Pěstouni

Příspěvek na živobytí

Nepojistná

ÚP

Nejchudší

Příspěvek na solidární domácnost

Nepojistná

MPSV

Hostitelé uprchlíků

Příspěvek při pěstounské péči

Nepojistná

ÚP

Pěstouni

Příspěvek při převzetí dítěte

Nepojistná

ÚP

Pěstouni

Rodičovský příspěvek

Nepojistná

ÚP

Rodiče

Sirotčí důchod

Pojistná

ČSSZ

Děti

Starobní důchod

Pojistná

ČSSZ

Senioři

Vdovecký, vdovský důchod

Pojistná

ČSSZ

Vdovy, vdovci

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Pojistná

ČSSZ

Pracující matky

Zaopatřovací příspěvek

Nepojistná

ÚP

Děti

Uvádíme typické příjemce.

Sociální dávky na inflaci nestačí

Státní podpora v nouzi přijde vhod, ale není všespásná. Úředníci jsou zavaleni žádostmi, nemají čas ani sílu na nekonečné úsměvy a leckoho odmítnou. Časy jsou těžké a není jisté, jak dlouho České republice vydrží její štědrá sociální politika. Myslete na budoucnost, ucpěte trhliny ve svém rozpočtu a optimalizujte svoje výdaje: za elektřinu, plyn, mobilní služby, hypotéku či spotřebitelské půjčky. Výhodně pojistěte svoji domácnost nebo automobil. Rádi vám pomůžeme, abyste dostali, co potřebujete a přitom ušetřili. Jsme tady pro vás.

Online srovnání

Jděte na půjčku chytře

Srovnejte si aktuální nabídky od ověřených poskytovatelů s licencí ČNB.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?