usporny-tarif-domacnost

Jak funguje úsporný tarif pro domácnosti? Odpovídáme na vaše otázky

2. 7. 2022 | Aktualizováno: 13. 9. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Drahé energie se staly existenčním celoevropským problémem. Česká republika proto zruší povinný fakturační poplatek za obnovitelné zdroje a zavede úsporný tarif, který znamená automatickou slevu na elektřinu a zemní plyn pro domácnosti. Přesná individuální dotace záleží na vaší spotřebě. Sleva však pravděpodobně bude nižší, než meziroční zdražení na energetickém trhu.

Rusko zastavilo dodávky svého zemního plynu do Polska, Nizozemska, Dánska, Bulharska a Finska. Odstávkou hrozí také Německu nebo České republice. Na velkoobchodních burzách proto raketově zdražil nejenom zemní plyn, ale také elektřina, jejíž cena závisí na nejnákladnějším zdroji – momentálně na plynových elektrárnách.

Demokratické evropské státy řeší, jak zajistí dostupné energie pro svoje občany. Ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Maďarsku nebo na Slovensku byly stanoveny určité cenové stropy. Například slovenská vláda varovala, že zavede novou jadernou daň, pokud největší elektrárny nezlevní elektřinu pro domácnosti –⁠ a skutečně vyjednala maximální prodejní cenu. V Polsku klesla daň z přidané hodnoty (DPH). Nizozemsko zlevňuje elektřinu paušální plošnou dotací. A svoje plány představila také česká vláda.

Ušetříte na obnovitelných zdrojích

Od podzimu zrušíme povinné platby za obnovitelné zdroje,” oznámil český premiér Petr Fiala (ODS). Tato úleva se automaticky vztahuje na všechny odběratele, včetně domácností a firem. Dosavadní povinný poplatek za sluneční, větrné, vodní nebo bioplynové zdroje najdete na svojí minulé faktuře za elektřinu. Počítá se dvěma různými způsoby, přičemž dodavatel vám fakturuje nižší výsledek.

  1. Typická domácnost platí 495 Kč za každou spotřebovanou megawatthodinu (MWh) elektrické energie. Například pokud z distribuční soustavy odeberete 2 MWh/rok, povinný příspěvek na obnovitelné zdroje činí 990 Kč/rok.

  2. Někteří odběratelé platí podle složitějšího vzorečku: 11,84 Kč/měsíc x proudová hodnota hlavního jističe x počet fází. Například pokud máte pětadvacetiampérový trojfázový jistič (3x25 A), podle tohoto vzorce vyjde 11,84 Kč/měsíc x 25 x 3 = 888 Kč/měsíc = 10 656 Kč/rok.

Kalkulačka elektřiny

Spočítejte si v naší kalkulačce cen elektřiny, kolik aktuálně zaplatí běžná domácnost.

Domácnosti přejdou na úsporný tarif

České firmy potřebují dostupnou energii, aby zůstaly konkurenceschopné na mezinárodním trhu. Ale podnikatelé, zaměstnanci, děti a senioři odpočívají doma, kde očekávají tepelnou pohodu, teplou vodu a funkční kuchyňský sporák. Naši zákonodárci proto zavádějí takzvaný úsporný tarif pro domácnosti. Půjde o příspěvek na elektřinu, zemní plyn a ústřední vytápění, přičemž přesná částka závisí na vaší distribuční sazbě nebo individuální spotřebě.

PříspěvekKomoditaSpotřeba nebo distribuční sazba

7 800 Kč

Zemní plyn

nad 25 do 45 MWh/rok

6 200

Zemní plyn

nad 15 do 25 MWh/rok

6 000 Kč

Teplo z elektrické nebo plynové domovní kotelny

Jakákoli

5 000 Kč

Elektřina

D25d (sazba pro elektrický bojler)

4 500 Kč

Teplo z teplárny

Jakákoli

4 300 Kč

Elektřina

D02d (nejčastější sazba)

4 000 Kč

Elektřina

D26d, D35d, D45d, D56d a D57d (sazby pro elektrické vytápění)

3 900 Kč

Elektřina

D01d (nejnižší sazba)

3 700 Kč

Zemní plyn

nad 7,56 do 15 MWh/rok

1 700 Kč

Zemní plyn

nad 1,89 do 7,56 MWh/rok

200 Kč

Zemní plyn

do 1,89 MWh/rok


Pokud používáte elektřinu a zemní plyn, slevy na obě komodity se sčítají.

Příklad: Domácnost patří do distribuční sazby D02d a od 1. října 2022 do 31. prosince 2023 odebere 2 MWh elektrické energie. Zároveň spotřebuje 10 MWh zemního plynu. Takže pravděpodobně dostane souhrnnou slevu 9 198 Kč = odpuštěný příspěvek na obnovitelné zdroje 990 Kč + 21% DPH + 4 300 Kč na elektřinu + 3 700 Kč na plyn.

Slevu dostanete asi od října 2022

Nový příspěvek na energie, neboli úsporný tarif, zavedli čeští zákonodárci novelou energetického zákona. Zároveň umožnili vládě, aby nastavila a případně kdykoli změnila přesné částky, podobně jako stanovuje životní minimum a některé starší sociální dávky. Ovšem na rozdíl od porodného nebo přídavků na děti, které jsou určeny pouze vybraným skupinám, tato státní podpora bude plošná. Samostatné domácnosti dostanou příspěvek na energie automaticky, zatímco právnickým osobám stačí, když splní jednoduchou podmínku.

  • Domácnosti, které mají uzavřenou smlouvu přímo s dodavatelem elektrické energie nebo zemního plynu, dostanou příspěvek na energie bezpracně. O tuto slevu nemusejí nikde žádat, potřebné formality zajistí státní orgány a odpovědné energetické společnosti.

  • Jiná situace nastává, pokud jste připojení na centrální teplárnu nebo se svými sousedy sdílíte domovní plynovou kotelnu. V takovém případě musí vaše organizace do 30. listopadu 2022 sdělit svému distributorovi, kolik zastupuje vytápěných bytů. Jinak příspěvek na teplo nedostane. V praxi například určité bytové družstvo (BD) či společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ) oznámí společnosti GasNet, EG.D, Pražská plynárenská nebo místní teplárně, že sdružuje 100 vytápěných domácností.

Věděli jste...

Stát pošle peníze vašemu dodavateli, aby vám snížil zálohy a vyúčtování. Plánovaný harmonogram vypadá následovně:

  • Slevu na elektřinu dostanete podle toho, jakou distribuční sazbu jste měli 23. srpna 2022.

  • Dodavatel elektrické energie vám započítá slevu do zálohových plateb od 1. října 2022.

  • Právnické osoby do 30. listopadu 2022 oznámí svému distributorovi, kolik zastupují vytápěných bytů.

  • Dodavatel zemního plynu nebo teplárna vám započítá slevu do zálohových plateb od 1. února 2023.

  • Stát od 1. října 2022 do 31. prosince 2023 uhradí poplatky za obnovitelné zdroje, které doposud byly součástí vašeho vyúčtování za elektřinu.

Energie přesto prudce zdražují

Vláda plánuje, že úsporné tarify a odpuštěné poplatky za obnovitelné zdroje přijdou státní pokladnu na 50 miliard Kč. Podobné jsou roční úroky, které platí český stát za svoje dluhy. Elektřina a zemní plyn přesto pravděpodobně zdraží, protože nové maloobchodní ceny jsou dvakrát vyšší než na začátku loňského roku. Některé domácnosti mají ještě zafixované staré levnější ceníky, jejichž účinnost však dříve nebo později skončí.

Příklad:

  • Domácnost vloni za elektřinu a zemní plyn utratila 28 000 Kč.

  • Kdyby záleželo pouze na volném trhu, příští rok zaplatí 56 000 Kč.

  • Díky státní intervenci ušetří 9 198 Kč.

  • Takže příští rok za elektřinu a zemní plyn utratí 46 802 Kč.


Příspěvek na energie vám přepočítá internetová kalkulačka, kterou zveřejnila vláda.

Nabídka na míru

Přemýšlíte o změně dodavatele energií?

S výběrem nového dodavatele vám rádi pomůžeme. Pošlete nám svou fakturu za energie a vytvoříme vám nabídku na míru.

Veškerou administrativu spojenou s přepisem odběrného místa vyřešíme za vás.

Kritici poukazují na ziskový ČEZ

Opozice upozorňuje, že tuzemské elektrárny plně uspokojují vnitrostátní poptávku a přebytky prodávají do zahraničí. Na současných vysokých cenách přitom vydělává i polostátní společnost ČEZ. „Odpovídající dividendu převeďme do státního rozpočtu, a následně podpořme domácnosti a firmy. Na evropské úrovni změňme cenotvorbu, aby se cena elektrické energie neodvíjela od nejdražšího zdroje. A zastropujme emisní povolenky, které zdražují výrobu v uhelných elektrárnách,” navrhl Karel Havlíček (ANO), bývalý ministr průmyslu a obchodu.

Ale také ve vládních stranách zaznívají pochybnosti, jestli úsporný tarif zachrání nejchudší občany. „Vláda nezvolila moc dobrý přístup. Plošné úlevy jsou extrémně drahé, takže nejsou velké. Zjednodušeně řečeno – buďto každému dáme 10 000 Kč, ale tato částka nikoho úplně nezachrání, nebo cíleně pomůžeme občanům, kteří se opravdu ocitli nad propastí,” uvedl Jiří Hlavenka (Piráti), investor a energetik.

Zdá se, že nás čekají těžké měsíce a roky. „Není možné, aby byly uhrazeny všechny ztráty, které způsobilo hlavně Rusko svojí plynovou válkou proti Evropě. Ovšem nejen ruská agrese, nejen covid, ale celkový vývoj ve světě způsobí, že všichni zchudneme,” předpovídá Karel Schwarzenberg (TOP 09), bývalý ministr zahraničí.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?