Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu

Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

23. 2. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

Podle čeho vybrat první telefon pro děti?

Rozhodně se nemusíte bát toho, že by byl telefon pro děti příliš složitý. Naučí se s ním zacházet velmi rychle a možná ještě něco přiučí i vás. Zároveň určitě není nutné kupovat nový přístroj. Dá se říct, že první mobil je testovací. Nejspíš ho čeká pár karambolů, takže bude bohatě stačit nějaký zděděný kousek.

Na první mobil si dítě musí zvyknout. Nejde jen o samotné ovládání. Dítě se učí, jak se k zařízení chovat, hlídá si stav baterie, tarif a tak dále. Je to vlastně hezký způsob, jak děti naučit odpovědnosti za svěřenou věc a také hospodaření s penězi (tarifem). Až tohle všechno ratolest zvládne, můžete společně vybrat novější mobil. Na jaké aspekty se při výběru telefonu pro děti zaměřit?

Výběr telefonu pro dítě - grafika

Velikost mobilu

Zejména u menších dětí je potřeba brát v potaz velikost rukou. Rozhodně tedy nekupujte žádnou velkou „placku“, ale telefon přiměřených rozměrů, který děti bez problému udrží v jedné ruce.

Výkon mobilu

Ten bude vaše potomky zajímat hlavně v souvislosti s aplikacemi a hrami. Dražší telefony je zvládnou bez potíží, ty levnější si s nimi poradit nemusí. Výkonnější telefon by měl disponovat pamětí alespoň 2 GB RAM a vnitřní pamětí 32 GB. Platí zde ovšem přímá úměra – vyšší výkon rovná se vyšší cena.

Odolnost telefonu

U menších dětí se vyplatí koupit telefon, který zvládne nějaký ten pád. Možností je v tomto případě několik:

  • odolný telefon (většinou se jedná o outdoorové mobily, které se ale nemusí líbit všem),

  • ochranné doplňky (kryt, tvrzené sklo na displej, voděodolné pouzdro apod.),

  • starý telefon, u něhož případné poškození nebude tolik bolet.


Výdrž telefonu

Očekávejte, že děti na telefonu budou trávit poměrně dost času. Je proto lepší vybrat mobil s vyšší kapacitou baterie (alespoň 4 000 mAh). Případně přikupte i powerbanku – dobíjení mobilů ve školách nebo na kroužcích může být poněkud komplikované. S kvalitnější baterií a powerbankou budete mít jistotu, že se potomkovi vždy dovoláte.

Připojení k internetu

Chcete-li dítěti povolit přístup k internetu, kupte mu smartphone. Z něj se bez problémů připojí na Wi-Fi a dále je na vašem uvážení, jestli mu zaplatíte i mobilní data. Pokud však chcete mít online přehled o pohybu dítěte, bez dat to určitě nepůjde.

Přehled o pohybu

Abyste mohli sledovat, kde se vaše dítě nachází, musíte mu pořídit telefon s GPS nebo jiné chytré zařízení. Může jít například o speciální klíčenku či chytré hodinky. Obě vychytávky propojíte s aplikací ve svém mobilním telefonu. Z dražších chytrých hodinek dítě může i volat a posílat SMS zprávy.


Tarif

Můžete pořídit dobíjecí SIM kartu nebo zvolit tarif pro děti. U první varianty je dobré, že se dítko naučí hospodařit se svěřeným limitem, což ale do určité míry platí i o tarifech, kde si musí hlídat například spotřebu dat. Dříve zde bylo riziko, že se vám potomek kvůli nedostatku kreditu nebude moci dovolat. Dnes poskytovatelé předplacených karet standardně nabízí automatické dobíjení kreditu při poklesu na stanovenou částku, takže tato nevýhoda v podstatě zmizela.

Při pravidelném využívání mobilních služeb se ale předplacené karty přestávají vyplácet, zejména při spotřebě vyššího objemu dat. V takových případech představují nejlepší řešení mobilní tarify. Jaký tarif pro děti nabízí hlavní operátoři? Posvítili jsme si na základní tarify v této kategorii.

OperátorT-MobileO2Vodafone

Tarif pro děti

Junior 3 GB Plus

Můj první tarif

#jetovtobe 3GB

Volání

150 minut

120 minut

250 minut

SMS

150 SMS

Neomezeně v síti O2

Neomezeně do všech sítí

Mobilní data

3 GB, poté služba Pořád online (rychlostně omezené připojení na základní potřeby i po vyčerpání dat)

3 GB

3 GB

Podmínky

Pouze v rámci Magenta 1, pro školáky od 6 do 15 let

Pro školáky a studenty od 6 do 26 let

Pro školáky a studenty od 6 do 26 let

Měsíční paušál

275 Kč

299 Kč

299 Kč

Zdroj: Webové stránky a ceníky operátorů, 9. 1. 2023

Náš tip

Hledáte mobilní tarif pro své dítě?

Mobilní operátoři mají v nabídce nejrůznější tarify určené přímo pro děti nebo studenty. Jejich ceny si snadno porovnáte v naší kalkulačce. Se zřízením nového telefonního čísla vám rádi zdarma pomůžeme.

Cena mobilu

Cenu přizpůsobte svým finančním možnostem a věku dítěte. Těm menším bude klidně stačit „tlačítkáč“, větší děti budou chtít smartphone a s přibývajícími roky i nejnovější funkce. Přesnější informace o cenách získáte z následujících srovnávacích tabulek.

Typy telefonů pro děti

V tabulkách jsme pro vás srovnali několik telefonů pro děti. Rozdělili jsme je do tří kategorií podle věku dítěte.

Tlačítkové telefony: Pro děti od 6 do 8 let

Typ telefonuHlavní benefityKapacita bateriePaměť RAMÚložištěCena

Maxcom MM330

5Mpx fotoaparát, FM rádio, konektor na sluchátka

1 000 mAh

128 MB

64 MB, možnost paměťové karty – až 16 GB

Od 1 349 Kč

Nokia 3310 2017

MP3, FM rádio, hry, 2Mpx fotoaparát

1 200 mAh

16 MB

16 MB, možnost paměťové karty – až 32 GB

Od 1 259 Kč

myPhone Hammer 4

2Mpx fotoaparát, FM rádio, stupeň krytí IP68

2 000 mAh

64 MB

64 MB, možnost paměťové karty – až 32 GB

Od 1 489 Kč

Levnější smartphony: Pro menší děti od 8 do 10 let

Typ telefonuHlavní benefityKapacita bateriePaměť RAMÚložištěCena

Xiaomi Redmi 9A

13Mpx fotoaparát, Full HD video, odemykání obličejem

5 000 mAh

2 GB

32 GB, možnost paměťové karty – až 256 GB

od 2 199 Kč

Vivo Y21s

50Mpx fotoaparát, Full HD video, NFC čip

5 000 mAh

4 GB

128 GB, možnost paměťové karty – až 1 TB

od 3 489 Kč

Samsung Galaxy A13

4 objektivy, hlavní 50Mpx fotoaparát, NFC čip

5 000 mAh

4 GB

64 GB, možnost paměťové karty – až 1 TB

od 3 940 Kč

Dražší smartphony: Pro děti od 10 let

Typ telefonuHlavní benefityKapacita bateriePaměť RAMÚložištěCena

Xiaomi Redmi Note 10 5G

48Mpx fotoaparát, Full HD video, NFC čip, 5G

5 000 mAh

4 GB

64 GB, možnost paměťové karty – až 512 GB

od 4 349 Kč

Realme 8

4 objektivy, hlavní 64Mpx fotoaparát, rychlé nabíjení

5 000 mAh

6 GB

128 GB, možnost paměťové karty – až 256 GB

od 4 599 Kč

Samsung Galaxy A33 5G

4 objektivy, hlavní 48Mpx fotoaparát, 5G, stupeň krytí IP67

5 000 mAh

6 GB

128 GB, možnost paměťové karty – až 1 TB

od 6 870 Kč

Výhody a nevýhody mobilního telefonu u dětí

Výběr mobilu přizpůsobte záměrům, s jakými přístroj pořizujete. Telefon pro děti přináší řadu výhod, ale také několik úskalí.

Výhody

  • S dítětem můžete být neustále v kontaktu.

  • Dítě má možnost nouzového volání.

  • Můžete sledovat jeho přesnou polohu.

  • Na trhu najdete spoustu užitečných aplikací, které mohou pomoci při studiu, rozvoji logiky, se sportováním a dalšími aktivitami.

  • Mobil pomáhá dítěti udržovat sociální kontakt s vrstevníky.

Nevýhody

  • Používání mobilu zhoršuje koncentraci na jiné činnosti. Typický příklad představuje telefon u jídla. Podobné chování způsobuje roztěkanost a nesoustředěnost, což se může projevit i při studiu.

  • Pokud si s mobilem nebo tabletem často hrají i velmi malé děti, například batolata, může u nich dojít k pomalejšímu vývoji řeči.

  • Nadměrné používání mobilního telefonu může způsobovat závislost.


Fyzické a zdravotní hrozby

Nezapomínejte na zdravotní rizika

Když se oči příliš dlouho zaměřují na krátkou vzdálenost (například u sledování displeje), některé z očních svalů se přetěžují, jiné zase leniví. To může vést k bolestem hlavy, nespavosti či zhoršení zraku.

Při hraní her a používání aplikací se často zapojují jen určité prsty. Nadměrné užívání mobilu proto může ohrozit přirozený vývoj motoriky.

Je-li dítě příliš fixované na mobil nebo počítač na úkor fyzických aktivit, zadělává si na problémy s hmotností, pohybovým aparátem a celkové snížení fyzické zdatnosti.

Pravidla pro používání mobilu

Suma sumárum – mobilní telefon pro děti může být dobrý sluha, ale zlý pán. Proto je důležité stanovit si určitá pravidla, abyste z potomků nevychovali tzv. smombie (smartphone zombie). Základní pravidla mohou vypadat například tak, že určíte „mobilový čas“, tedy časové rozmezí, určitý počet hodin denně nebo i dny v týdnu, kdy dítě smí telefon používat. Dále můžete stanovit chvíle, při nichž se mobil bude odkládat – u jídla, před spaním či na rodinných výletech a oslavách.

Bezpečnost v online světě

Samostatnou kapitolu představují hrozby, které na vaše děti čekají v online prostředí. Zde je klíčová vzájemná komunikace. Mluvte se svými potomky o tom, co na internetu sledují, jaký obsah se jim líbí a co je zajímá. Seznamte je s nejznámějšími internetovými podvody (scamy) a riziky, jež vyplývají ze sdílení fotografií a informací. Na pomoc si můžete vzít třeba podklady vypracované v rámci projektu Bezpečně v kyberprostoru.


Kdy koupit první mobilní telefon pro děti?

Možná nejdůležitější a mezi rodiči pravděpodobně nejdiskutovanější otázka – kdy nastává ten správný čas koupit první telefon pro děti? Určitě není kam spěchat. Nicméně v situaci, kdy mobil mají všichni kamarádi, pro vás bude složité nákup oddalovat. Telefon dnes často mívají i prvňáčci, někdo dokonce pořizuje mobil dětem, které chodí do mateřské školy. Experti se ale většinou shodují, že to je příliš brzy. Ze statistik vyplývá, že nejčastěji děti první mobil dostanou ve věku mezi 8 až 10 lety. Ve 12 už ho mají téměř všichni školáci.

Správný věk pro pořízení prvního mobilu dítěti je přibližně 8 až 10 let. Je to však velmi individuální. Záleží na soudnosti dítěte a jeho schopnostech vnímat sociální vazby s okolím. Chlapci ve věku 6 až 8 let sice bývají při ovládání telefonu technicky o něco zručnější než děvčata, na druhou stranu dívky jsou v tomto věku sociálně vyspělejší, a tedy zralejší pro aktivní telefonickou komunikaci. Chtějí-li mít rodiče jistotu, že jejich dítě plně pochopí principy a pravidla používání mobilního telefonu, doporučuji spíše vyčkat, než se unáhlit.

PhDr. Petr Beroušekdětský psycholog

Jak je to s mobilem ve školách a na táborech?

Po nákupu mobilu pro děti si nezapomeňte zjistit, jak k těmto zařízením přistupují v příslušné škole nebo na letních táborech. Některé školy používání telefonů zcela zakazují, a to dokonce i o přestávkách. Na táborech děti často dostanou telefon k dispozici jen na určitý čas, aby mohly zatelefonovat rodičům.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?