utopený mobil

Jak zachránit utopený mobil

20. 7. 2022
|
Délka čtení: 5 min.

Pobyt u vody k letním měsícům neodmyslitelně patří. Zatímco vy se na příjemné svlažení ve vodě těšíte, váš mobil má oprávněné obavy. Voda mu totiž vůbec nesvědčí. Přestože se jej snažíte chránit sebevíc, ke kontaktu s vodou někdy stejně dojde. Nemusí to však nutně znamenat konečnou. Poradíme vám, jak zachránit utopený mobil.

Na začátku jde o čas

Poté, co telefon přijde do kontaktu s vodou, je důležité jednat rychle. Mobil okamžitě vypněte a pokud je to u daného modelu možné, tak vyjměte baterii. Předejdete tím zkratům, které jsou pro zařízení v tu chvíli nejnebezpečnější. Z povrchu telefonu hadříkem setřete veškerou vodu. Do konektorů a vnitřních prostorů přístroje se nesnažte dostat – zde byste mohli nadělat více škody než užitku. Tato místa musí vyschnout samovolně. Nezapomeňte odstranit veškeré kryty a obaly, aby se k mobilu snáze dostal vzduch.

Hlavně žádný fén

V rámci vysoušení telefonu se obloukem vyhněte fénu, topení, sušičce a dalším zdrojům tepla. Vysoké teploty mohou zařízení ještě více poškodit, případně se vytvářená pára může dostat pod displej. Přímé zdroje tepla proto rovnou zavrhněte, i když se jejich využití nemusí na první pohled jevit jako špatný nápad.

Telefon musí v této fázi schnout více přirozenou cestou. Jakkoliv to může znít bláznivě, pomůže vám s tím rýže. Ta totiž skvěle pohlcuje vlhkost. To nejlepší, co v danou chvíli můžete udělat, je vložit mobil do krabičky, zasypat ho rýží a krabičku uzavřít. Podobné vysoušení chvíli trvá – přístroj by měl v rýži zůstat alespoň 24 hodin. Alternativu rýže (pouze za účelem vysoušení telefonu, nikoliv při přípravě rizota) tvoří například stelivo pro kočky. Dobře funguje také silikagel, tedy ty drobné kuličky, které se v malých papírových pytlíčcích dávají třeba do krabic s botami.

mobil-rýže

Po zhruba 24 hodinách zkuste telefon zapnout. Pokud nereaguje, vyměňte savý materiál a celý proces ještě na dalších 24 hodin zopakujte. V případě, že mobil ani po této druhé „rýžové proceduře“ nenastartujete, váš pokus o záchranu s největší pravděpodobností selhal.

Data ze znovuzrozeného telefonu zazálohujte

Podařilo se vám mobilní telefon zapnout a vše nasvědčuje tomu, že kontakt s vodou přežil bez úhony? Ještě se neradujte předčasně. Některé vady se mohou projevit se zpožděním. Zařízení může vypovědět službu za pár hodin či dnů. Proto si všechna důležitá data z telefonu okamžitě zazálohujte. Jinak riskujete, že o své oblíbené fotky a soubory přijdete. Při pokusu o zálohu možná zjistíte, že USB konektor nefunguje. Pak vám nezbyde nic jiného, než se spolehnout na cloudová úložiště.

Pokud telefon nepracuje správně a vy si pohráváte s myšlenkou jít jej reklamovat, tak si raději ušetřete cestu. Výrobci do vnitřních prostorů mobilu umisťují indikátory, které se při styku s kapalinou zbarví nebo jiným způsobem označí. Pracovníci daného reklamačního oddělení tak okamžitě vidí, z jakého důvodu váš přístroj nefunguje. Na utopený mobil se záruka pochopitelně nevztahuje.

Voděodolné telefony vám ušetří starosti

V některých případech můžete utopený mobil přejít s chladnou hlavou – vybrané modely jsou voděodolné. Informaci o odolnosti zařízení proti vodě vám dá tzv. stupeň krytí, který se skrývá za zkratkou IP (Ingress Protection).

Za písmeny IP uvidíte v popisu telefonu dvě čísla, například IP67. První číslice udává míru ochrany proti nebezpečnému dotyku a vniknutí cizích těles. Stupeň ochrany proti vniknutí vody vyjadřuje druhé číslo. Čím vyšší je tato hodnota (na stupnici od 0 do 9), tím vyšší odolnost vůči vodě mobil vykazuje. Dostatečnou ochranu vám poskytnou stupně krytí 7 a vyšší. Přístroje s tímto stupněm krytí odolají minimálně půlhodinovému ponoru do jednoho metru hloubky.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.


Nešťastný konec vašeho telefonu vás tak může přimět k výběru voděodolného modelu. Nejedná se však o jediné možné řešení. Telefon před vodou ochráníte také vodotěsným krytem či pouzdrem. Tato investice v řádu několika stovek korun rozhodně stojí za zvážení. Příští letní sezónu vám může ušetřit spoustu zbytečných starostí. Vodotěsné pouzdro si díky šňůrce jednoduše zavěsíte kolem krku. Kvalitnější výrobky vám přes průhlednou část umožní plnohodnotné ovládání telefonu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?