Regulace teploty na elektrickém topení

Kolik zaplatíte za vytápění domu elektřinou?

16. 12. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Vytápění elektřinou bývá označováno za největšího žrouta peněz. Ano, jednotková cena za kilowatthodinu elektřiny je skutečně vysoká, to však neznamená, že se jedná o nejdražší způsob vytápění. Zjistěte, kolik zaplatíte za vytápění domu elektřinou a co má na výši faktury vliv.

Elektrické vytápění rodinného domu – kam se hodí?

Vytápění domu elektřinou se hodí pouze pro velmi dobře zateplené objekty. Nejlepší uplatnění najde elektřina v pasivních domech, nulových domech nebo novostavbách s kvalitním zateplením. Orientovat se můžete podle tepelných ztrát. Čím jsou nižší, tím spíše bude vytápění elektřinou vhodnější.

Naopak u starších domů, které nejsou správně odizolované, se vytápění elektřinou může ročně vyšplhat až k 150 tisícům korun. Proto se vytápění starého domu elektřinou nevyplatí. Nehodí se pro nezateplené objekty a domy s vysokými tepelnými ztrátami.

Kolik stojí elektřina na vytápění?

V současné době se cena elektřiny pohybuje kolem 10 Kč až 12 Kč za kWh. Nicméně od 1. ledna 2023 vstoupí v platnost cenový strop, který stanovuje cenu elektřiny na nejvýše 6,05 Kč/kWh včetně DPH. Pokud nemáte zafixovanou cenu elektřiny z minulých let, dá se předpokládat, že budete platit právě tuto cenu za každou spotřebovanou kilowatthodinu.

Za poslední rok cena elektřiny pro domácnosti výrazně vzrostla. Na vině je růst ceny silové elektřiny na burze, který odstartoval už v loňském roce. Tehdy k němu přispělo zejména zvýšení poptávky po elektřině na konci pandemie a zdražení zemního plynu. Vyhrocení energetické krize a zvýšení velkoobchodních cen elektřiny na desetinásobek ve srovnání s předloňským rokem pak způsobila válka na Ukrajině, omezený import plynu a nedostatek jiných zdrojů v Evropě.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny v současné situaci nabízí jednotliví dodavatelé.

Jak vytápění elektřinou vyřešit?

Na konečné rozhodnutí, zda se elektrické vytápění rodinného domu vyplatí, či nikoliv, má vliv také počáteční investice. Zatímco za plynový kotel zaplatíte v průměru mezi 30–50 tisíci korun, elektrické přímotopy pořídíte již za několik tisíc. Investice do přímotopů je velmi nízká a navíc nemusíte počítat s dalšími náklady na údržbu. U plynového kotle je potřeba do nákladů na vytápění rozpočítat ještě pravidelné revize kotle a spalinových cest.

Další možností, kterou nabízí vytápění elektřinou, je pořízení podlahových rohoží nebo stropních panelů. Ty mohou fungovat také na principu sálání – to znamená, že ohřívají pouze osoby, a nikoliv celý prostor. Díky nim tak můžete na nákladech za elektřinu ušetřit, ale jejich pořizovací cena je zase vyšší, než je tomu u přímotopů. S vyšší pořizovací cenou musíte počítat také u podlahového vytápění, protože rohože se musí instalovat pod podlahu. Výhodou je, že vytápí prostor rovnoměrně a udržují stále příjemnou teplotu.

Pro větší novostavby, kde jsou tepelné ztráty nízké, ale ne úplně zanedbatelné, můžete uvažovat také o pořízení tepelného čerpadla. To funguje na principu přeměny přírodního tepla a pouze přibližně 25 % energie musí být dodáváno elektřinou. Dá se navíc využít také pro ohřev vody nejen pro využití v domácnosti, ale také v bazénu. Na druhou stranu k nízkým provozním nákladům musíte připočítat investici v řádech statisíců korun.

Vytápění domu elektřinou – příklady

Podívejte se na konkrétní příklady, na kolik vyjdou náklady na energie v domech o různé tepelné ztrátě, které využívají topení elektřinou a platí zastropovanou cenu.

Příklady nákladů pro dům o podlahové ploše 150 m2, 4 osoby pracující mimo domov (bez dětí)

Dům s tepelnou ztrátou 3 kW

VytápěníTeplá vodaOstatní spotřeba elektřinyPaušální platbyInvestice a údržbaCelkem

Elektřina přímotop

19 110 Kč

23 343 Kč

19 360 Kč

6 432 Kč

2 750 Kč

70 895 Kč

Tepelné čerpadlo

6 745 Kč

7 003 Kč

19 360 Kč

6 432 Kč

18 200 Kč

57 740 Kč

Dům s tepelnou ztrátou 7 kW

VytápěníTeplá vodaOstatní spotřeba elektřinyPaušální platbyInvestice a údržbaCelkem

Elektřina přímotop

53 454 Kč

23 343 Kč

19 360 Kč

6 432 Kč

3 350 Kč

105 939 Kč

Tepelné čerpadlo

18 866 Kč

7 003 Kč

19 360 Kč

6 432 Kč

19 933 Kč

71 594 Kč

Dům s tepelnou ztrátou 12 kW

VytápěníTeplá vodaOstatní spotřeba elektřinyPaušální platbyInvestice a údržbaCelkem

Elektřina přímotop

96 385 Kč

23 343 Kč

19 360 Kč

6 432 Kč

5 150 Kč

150 570 Kč

Tepelné čerpadlo

34 018 Kč

7 003 Kč

19 360 Kč

6 432 Kč

23 133 Kč

89 946 Kč

Zdroj: vytapeni.tzb-info.cz, na stránkách jsou k dispozici upřesňující parametry

Záleží také na vašich zvyklostech

Na reálné náklady na vytápění elektřinou má vliv celá řada dalších faktorů. Záleží na konkrétní lokalitě domu, zda je osamocen, či umístěn v husté zástavbě, ale především rozhodují vaše zvyklosti. Nároky na vytápění se zásadně liší u dvojice, která tráví většinu času v práci a doma je jen večer a o víkendu, a u pětičlenné rodiny, kde je s dětmi maminka celý den doma.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Do nákladů na vytápění domu se také výrazně promítnou vaše požadavky na příjemnou pocitovou teplotu. Právě snížení teploty vytápění je jedním ze způsobů, jak výrazně ušetřit na energiích. Obytné místnosti se doporučuje vytápět na 19 až 21 °C. Všechny tyto faktory tak ovlivňují, kolik v konečném součtu protopíte.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?