Instalace solárních panelů na rodinném domě

Jak na stavbu fotovoltaické elektrárny pro vlastní potřebu?

17. 1. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Možná i vás při pohledu na rostoucí účty za elektřinu napadlo, jestli by nebylo lepší vyrábět si elektřinu svépomocí. Takovou možnost nabízí domácí fotovoltaika. Jaké existují typy fotovoltaických elektráren a kolik energie vyrobí? Na kolik se vyšplhá počáteční investice? A je možné si instalovat fotovoltaiku svépomocí?

Cesta k energetické soběstačnosti

Fotovoltaická elektrárna pro vlastní potřebu je vhodnou variantou, pokud chcete dlouhodobě ušetřit na výdajích za elektřinu. Kromě finanční otázky motivuje stále více lidí i ekologický aspekt.

Můžete si vybrat ze třech typů fotovoltaických elektráren:

  • síťový systém (on-grid) – bez bateriového úložiště, přebytky přetékají do sítě,

  • ostrovní systém (off-grid) – s bateriovým úložištěm, bez připojení k distribuční síti,

  • hybridní systém – s bateriovým úložištěm, ale zároveň s připojením k síti.


V poslední době se nejčastěji instalují hybridní fotovoltaiky, protože kombinují výhody on-grid a off-grid řešení. Zajistíte si velkou míru nezávislosti a pokryjete většinu spotřeby elektřiny, ale v případě nedostatečné výroby z panelů můžete odebírat elektřinu z distribuční sítě.

Kromě typu fotovoltaické elektrárny a akumulace si můžete vybrat také provedení. Nejčastěji se instalují fotovoltaické panely, ale narůstá obliba solárních tašek.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Kolik stojí fotovoltaická elektrárna pro vlastní potřebu?

Při pořízení vlastní solární elektrárny musíte počítat s vyšší vstupní investicí. Ta závisí zejména na výkonu a zvoleném způsobu akumulace. Výkon fotovoltaiky se udává v jednotkách kilowattpeak (kWp). 1 kWp vyrobí v podmínkách ČR přibližně 1 000 kWh elektřiny ročně. Pokud vaše domácnost ročně spotřebuje 4 000 kWh elektřiny, budete potřebovat fotovoltaickou elektrárnu o výkonu přibližně 4 kWp.

Kolik je to solárních panelů? To záleží na jejich jednotkovém výkonu. Nejčastěji se setkáte s panely o výkonu 250–550 Wp. Panely o větším výkonu bývají sice o něco rozměrnější, ale stále nabízí výhodu většího výkonu na menší ploše.

Velkou položku v kalkulaci představují akumulátory. Čím větší úložiště si pořídíte, tím více zaplatíte. Například fotovoltaiku o výkonu 3,64 kWp s akumulátorem o kapacitě 4,8 kWh pořídíte asi za 355 tisíc korun. Z této částky si však můžete odečíst dotaci z programu Nová zelená úsporám. Celková investice do stavby solární elektrárny tak těsně přesáhne 225 tisíc korun.

Dotace na fotovoltaiku až 200 tisíc korun

Z programu Nová zelená úsporám můžete získat dotaci ve výši až 200 tisíc korun. Základní výše dotace na fotovoltaiku o výkonu 2 kWp se standardním měničem činí 40 tisíc korun, s hybridním měničem pak 60 tisíc korun. Pokud zároveň využijete tepelné čerpadlo, zvyšuje se dotace na 100 tisíc korun. Dodatečných 10 tisíc korun vám stát přispěje na každý další jeden kilowattpeak instalovaného výkonu a také za každou jednu kilowatthodinu akumulačního systému.

Investovaná částka se vám začne s provozem okamžitě vracet. A čím je elektřina dražší, tím dříve se investice vrátí. Díky využití dotace se návratnost fotovoltaických systémů pohybuje kolem 7–9 let. V některých případech se tak vyplatí vzít si půjčku na fotovoltaiku, abyste do vlastního zdroje elektřiny mohli zainvestovat. Přesnou dobu návratnosti ovlivňují zejména aktuální ceny elektřiny, lokalita a sklon fotovoltaických panelů.

Klíčové je umístění panelů a jejich sklon

Hlavní vliv na správné fungování fotovoltaiky má umístění panelů. Ty se standardně dávají na střechu domu, případně vedlejší budovy – například garáže nebo dílny. Pokud nelze panely umístit na střechu, můžete je nechat nainstalovat rovněž na fasádu budovy. Nicméně panely umístěné svisle nevyrábí tolik energie – oproti těm správně nakloněným to může být až o čtvrtinu méně. Tento problém se však při instalaci na fasádu dá vyřešit pomocí speciální konstrukce.

Maximální účinnost zajistí nasměrování fotovoltaických panelů na jižní stranu. Když majitelé domu nemají tuto možnost, dochází většinou k umístění směrem na západ nebo na východ. Důležité je, aby panely nebyly ničím zastíněny – slunečním paprskům nesmí bránit okolní budovy či stromy. Solární panely se většinou nasazují přímo na střešní krytinu, ideálně ve sklonu kolem 30 °. Na rovnou střechu se panely umisťují na speciální konstrukci, která zajistí náklon o 15–25 °.

Jak na stavbu fotovoltaické elektrárny pro vlastní potřebu - dům s jižním umístění solárních panelů

Solární elektrárna svépomocí? Jen u malých instalací

Chtěli byste vybudovat solární elektrárnu svépomocí? Raději si to dobře rozmyslete, ne vždy je to možné. Rozhodující je, jak výkonnou fotovoltaiku se chystáte vybudovat. Sami jste oprávněni nainstalovat systémy fungující jen ve 12 V napětí. V praxi se bude jednat o velmi malé instalace.

Systémy s vyšším napětím musí být součástí projektové dokumentace. Autorizovaná osoba, která je za projekt zodpovědná, musí mimo jiné vypracovat statický posudek – v podstatě vypočítat, zda střecha plánovanou fotovoltaickou elektrárnu unese. Nezbytná je rovněž revize a souhlas od distribuční sítě.

Připojení fotovoltaické elektrárny do sítě

Domácí fotovoltaika se do sítě může připojit dvěma způsoby:

  • ve standardním režimu – do sítě mohou odcházet přetoky energie, je možné přebytky prodávat,

  • ve zjednodušeném režimu – je nutné zajistit, aby do sítě neodcházely žádné přetoky.


Ve spolupráci s firmou, která vám fotovoltaickou elektrárnu instaluje, byste měli u svého distributora podat žádost o připojení už před instalací. Pokud ji distributor odsouhlasí, podepíšete spolu smlouvu o připojení. Poté je nutné připravit odběrné místo na připojení. Jakmile je fotovoltaická elektrárna hotová a zrevidovaná, můžete požádat o první paralelní připojení a výměnu elektroměru. Pak se fotovoltaika může spustit do ostrého provozu.

Za instalaci fotovoltaiky svépomocí hrozí pokuty

V případě, že si fotovoltaický systém umístíte na střechu sami bez projektu a revize, porušujete zákon o hospodaření s energií. Kromě bezpečnostních rizik vám tak hrozí pokuta ve výši až několik stovek tisíc korun. Na odborníka byste se měli obrátit také tehdy, když jste se rozhodli koupit kompletní dříve používaný fotovoltaický systém z druhé ruky.

Fotovoltaika svépomocí do bytu? Přichází balkonové solární panely

Máte ambice vyrobit si fotovoltaikou jen pár stovek kilowatthodin elektřiny ročně? Pak vás nejspíš zaujaly tzv. balkonové solární panely. Ty slibují instalaci fotovoltaiky svépomocí, a to dokonce do bytu. Stačí panely připojit do zásuvky.

Nicméně tato zařízení často nejsou určena pro český trh, a tak může být instalace solárních panelů svépomocí v rozporu s českou legislativou. Důsledně si proto nastudujte návod k použití a v případě pochybností raději instalaci konzultujte se specializovanou firmou.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Jak na bezpečnost fotovoltaiky

Fotovoltaická elektrárna ani bateriová úložiště nejsou nebezpečná, pokud je instaluje odborná firma. Riziko požáru snižuje pravidelný servis a údržba, proto byste je rozhodně neměli zanedbávat. Průběžně sledujte také vývoj výroby – pokud dojde k nenadálému kolísání, může to značit problém či poruchu.

Pro všechny majitele fotovoltaických elektráren a instalační firmy poskytne užitečné informace publikace Zásady protipožárního zabezpečení střešních instalací FVE, kterou vydala Solární asociace ve spolupráci s hasiči a dalšími odborníky.

A kdyby k požáru přece jen došlo? Rozhodně by vám nemělo chybět kvalitní pojištění majetku. Riziko požáru pokrývají všechny pojišťovny v základním krytí. Dejte si ovšem pozor na to, že pojišťovny při pojistných událostech zkoumají, jakým způsobem probíhala instalace a revize. Neodborná instalace a nesprávná údržba tak může znamenat krácení pojistného plnění.

Domov v bezpečí

Pojištění solárních panelů

Pořídili jste si solární panely? V tom případě se vám bude hodit pojištění nemovitosti. Správně sjednané pojištění vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky jednoduše a online.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?