Muž řídící auto

Autem po Evropě: Jaké jsou pokuty za alkohol za volantem nebo rychlou jízdu?

Pokud řídíte, máte pravděpodobně představu, na kolik vás vyjde překročení povolené rychlosti doma nebo jaké tresty vás čekají, když před jízdou vypijete pivo a nadýcháte. Za hranicemi ČR ale platí trochu jiná pravidla. Podívejte se, jak přísné, nebo naopak benevolentní jsou ostatní evropské země.

Neznalost zákona neomlouvá. Proto se před výjezdem do zahraničí vždy informujte, jaká jsou pravidla silničního provozu a jaké jsou zvyklosti na silnicích v cizině. Některé evropské země například tolerují kapku alkoholu v krvi. Na druhou stranu, pokud nadýcháte, může vás stát takové pochybení majlant, ztrátu řidičáku, zabavení vozidla a někde vás čeká dokonce vězení. Mastné pokuty můžete v některých státech dostat také za rychlou jízdu.

Alkohol za volantem v Evropě

Česká legislativa hovoří jasně: alkohol za volant nepatří. Jsou ale země, kde si řidič může dát před cestou malé pivo nebo sklenku vína, aniž by riskoval vysokou pokutu. Ovšem pozor – dvě piva nebo sklenice vína navíc už se mohou pěkně prodražit.

Německo

Němečtí policisté vám budou tolerovat alkohol v krvi, pokud nenadýcháte více než 0,5 promile. Pozor ale na to, kolik vám je, nebo jak dlouho máte řidičák. Řidiči mladší 21 let a ti, kteří mají papíry kratší dobu než dva roky, nesmí pít vůbec. Pokud nadýcháte více, než je povolená hranice, hrozí vám pokuta až 1 500 eur a ztráta řidičáku.

Rakousko

I v Rakousku záleží tolerance alkoholu na tom, jak dlouho jezdíte. Řidiči, kteří mají papíry méně než dva roky, mohou mít v krvi maximálně 0,1 promile. Ostatní pak 0,5 promile. Pokud jste pili více, můžete dostat pokutu 220 až 5 800 euro a samozřejmě vám hrozí odebrání řidičského průkazu.

Polsko

Poláci jsou ohledně alkoholu v krvi přísnější. Tolerují maximálně 0,2 promile. V případě, že nadýcháte více, můžete dostat pokutu až 5 000 zlotých, a ještě můžete na deset let přijít o řidičák. Pokud máte v krvi nad 0,5 promile, hrozí i odnětí svobody.

Náměstí ve Varšavě

Slovensko

U našich východních sousedů jsou podobná pravidla jako u nás – tolerance alkoholu v krvi je tady nulová. Pokud jste pili, můžete dostat pokutu až 996 eur a k tomu se ještě připravit o řidičák.

Chorvatsko

U Čechů tolik oblíbené Chorvatsko toleruje maximálně 0,5 promile. U profesionálních řidičů, u řidičů vozidel nad 3,5 tun a u řidičů do 24 let je ale tolerance nulová. Pokud limit překročíte, můžete obdržet blok s pokutou 1 000 až 15 000 kun. Nejdražší sazba je při řízení s více než 1,5 promile alkoholu nebo při odmítnutí dechové zkoušky.

Itálie

Italové si běžně dopřejí skleničku vína k obědu. Místní úřady vám prominou, pokud máte v krvi maximálně 0,5 promile. Když ale dovolenou hranici překročíte, platíte. Pokuta je tím vyšší, čím více jste pili, zaplatit můžete až 1 300 eur.

Francie

Francouzi stejně jako Italové tolerují 0,5 promile. Pokud ale pijete více, než je dovoleno, může být pokuta velmi vysoká – až 4 500 eur. Když navíc pojedete nebezpečně nebo způsobíte nehodu, finanční postih může být vyšší, a navíc vám úřady zabaví i vozidlo.

Krajina plných květin

Španělsko

Zabavení vozidla hrozí také ve Španělsku – stačí, abyste se odmítli podrobit dechové zkoušce nebo odběru krve. I v této zemi tolerují maximálně 0,5 promile a pokuta se může vyšplhat až na stovky eur.

Kdy zmizí alkohol z krve?

Vozte s sebou alkohol tester. Pokud ho nemáte, můžete se řídit následovným orientačním časem odbourání alkoholu z krve.

Muž, váha 80 kilogramů

  • 0,5 litru piva (desítka) – 2 hodiny 15 minut

  • 0,5 litru piva (dvanáctka) – 2 hodiny 45 minut

  • 0,2 litru vína – 2 hodiny 28 minut

Žena, váha 60 kilogramů

  • 0,5 litru piva (desítka) – 3 hodiny 42 minut

  • 0,5 litru piva (dvanáctka) – 4 hodiny 31 minut

  • 0,2 litru vína – 4 hodiny 4 minut

Rychlá jízda po Evropě

Policisté v evropských zemích vás mohou zastavit i při rychlé jízdě. Pokud pojedete o pět kilometrů za hodinu rychleji, než je dovoleno, pravděpodobně vás čeká jen napomenutí nebo nízká pokuta. Při překročení limitu o deset nebo dvacet kilometrů v hodině, si ale připravte peněženky.

Německo

Pokud vás při rychlé jízdě chytnou v Německu, očekávejte pokutu od 30 euro výše. Záleží na tom, jak rychle jste jeli a zda jste spáchali i jiný přestupek. Například při překročení rychlosti o 10 kilometrů v hodině zaplatíte kolem 30 eur, ale pokud jedete o 20 kilometrů rychleji, budete platit až 70 eur.

Rakousko

Rakouská policie je při překročení maximální povolené rychlosti nemilosrdná. Překročíte-li rychlost o deset kilometrů v hodině, uloží vám na místě 20 eur, pokud jedete o dvacet kilometrů v hodině rychleji, tak zaplatíte 50 eur. Když nezaplatíte na místě, ve správním řízení můžete dostat až 726 eur.

Polsko

Polsko nedávno zpřísnilo pokuty za porušení pravidel silničního provozu, a tak navýšilo i sankce za rychlou jízdu. Chce si tak došlápnout na piráty silnici. Když budete mít na tachometru o deset kilometrů v hodině více, než je dovoleno, dostanete pokutu 50 zlotých, překročíte-li rychlost o dvacet kilometrů za hodinu, můžete zaplatit až 100 zlotých. Pokud pojedete o více než padesát kilometrů v hodině rychleji, sankce může být až 500 zlotých a můžete přijít o řidičák.

Slovensko

Odstupňované pokuty za překročení rychlosti mají i na Slovensku. Jedete-li o dvacet kilometrů v hodině rychleji, můžete platit až 80 eur. Při překročení rychlosti o 40 kilometrů za hodinu je pokuta až 360 euro. V případě ještě rychlejší jízdy můžete dostat sankci až 650 euro.

Bratislavský hrad

Chorvatsko

Rovněž v Chorvatsku záleží pokuta za rychlost na tom, jak zběsile jedete a zda jste limit překročili ve městě nebo mimo obec. Pokuty mimo město se pohybují mezi 500 až 7 000 kunami. V obci pak můžete dostat sankci 300 až 15 000 kun.

Itálie

Překročení povolené rychlosti v Itálii pro vás může znamenat pokutu od 41 do 3 287 eur. U překročení limitu o více než čtyřicet kilometrů v hodině hrozí i odebrání řidičského oprávnění.

Francie

Ve Francii pokutují rychlou jízdu sazbou od 135 euro. Pochopitelně záleží na tom, jak rychle jste jeli a zda jste se dopustili ještě jiného přestupku.

Španělsko

Dodržování předepsané rychlosti se vyplatí také ve Španělsku. Pokud pojedete rychleji, počítejte s pokutou od 100 eur výše při překročení rychlosti o dvacet kilometrů v hodině. Při překročení rychlosti o padesát kilometrů v hodině vám bude vyměřena pokuta od 600 eur výše.

Plaza Espana v Barceloně

Dodržujte i ostatní pravidla

Rozsvícená světla, povinná výbava, lékárnička nebo zapnutý bezpečnostní pás – to jsou další pravidla, která byste měli při cestování autem po Evropě dodržovat. Vyhnete se tak nepříjemným komplikacím s policisty i následným pokutám.

Před jízdou si raději nechte auto zkontrolovat a podívejte se, zda se silniční pravidla v evropské zemi, kam vyrážíte, nezměnila. Užitečným zdrojem informací je například portál UAMK, web ministerstva zahraničí nebo stránky autoklubů.

Šťastnou cestu, pokud jedete autem do zahraničí.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?