Nastavení teploty radiator

Ideální pokojová teplota: Konec trenýrkové sezóny v Čechách?

4. 12. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Nastavení optimální pokojové teploty není jen otázkou komfortu. Teplota v místnosti ovlivňuje vaše zdraví i rodinný rozpočet. Věděli jste, že snížením teploty o jeden stupeň ušetříte zhruba 6 % nákladů na vytápění? Zjistěte, jak vypadají doporučené teploty v jednotlivých místnostech.

Optimální pokojová teplota? Záleží kde

Možná budete překvapení, ale rozdíly mezi teplotami v různých místnostech vaší domácnosti mohou činit až deset stupňů Celsia. Ideální pokojová teplota se totiž odvíjí od využití místnosti.

Nejvyšší teplota v bytě připadá na koupelnu, kde se doporučuje až 24 °C. Koupelnu byste rozhodně neměli nechat bez tepelného zdroje. Zejména pokud máte malé děti, pokuste se doporučené teploty v koupelně dosáhnout – právě děti v chladnějších podmínkách po vykoupání snadno nastydnou.

Po koupelně byste měli mít nejvyšší teplotu v obývacím pokoji, případně v dalších místnostech, kde trávíte nejvíce času. Obvykle jde o dětské pokoje nebo pracovny. V těchto místnostech se optimální teplota pohybuje mezi 20–21 °C.

Kde zajistit nižší pokojovou teplotu?

Naopak pro kvalitní hluboký spánek potřebuje lidské tělo o něco nižší teplotu. V ložnicích by měl teploměr ukazovat 16–18 °C. Příliš vytápět nemusíte ani kuchyni. Většinou se jedná o místnost, kde trávíte jen omezené množství času a ještě jste přitom v pohybu. Teplota zde navíc narůstá, když vaříte nebo pečete. Optimální teplota v kuchyni činí zhruba 18 °C.

Na chodbách a schodištích, kde se dlouho nezdržujete, si klidně vystačíte s teplotami mezi 10–15 °C. Samozřejmě záleží, jak je vaše domácnost řešená – příliš velký rozdíl teplot v kombinaci s nedostatečným oddělením místností by zapříčinil únik tepla z vyhřátých pokojů. V podobných případech udržujte na chodbě nebo schodišti teplotu na úrovni ložnice.


MístnostIdeální pokojová teplota

Koupelna

24 °C

Obývací pokoj

20–21 °C

Kuchyně

18 °C

Ložnice

16–18 °C

Chodba a schodiště

10–15 °C

Některé místnosti v domácnosti plní více rolí. Typicky jde o dětské pokoje, ve kterých si ratolesti přes den hrají a v noci spí. Ideální pokojová teplota by tak během dne měla činit 20–21 °C, zatímco na noc 16–18 °C. Změnu teploty snadno zajistíte správným nastavením termostatu nebo ztlumením radiátoru a důkladným vyvětráním těsně před spaním. Na pravidelné větrání nezapomínejte ani v ostatních místnostech. Je důležité pro udržení kvality vzduchu a správné úrovně vlhkosti.

Tepelný komfort je individuální, ale Češi přetápí

Tepelný komfort bude vždy individuální záležitostí. Někdo se ve 20 °C cítí pohodlně, zatímco druhý ve stejných podmínkách hledá další svetr ve skříni. Vyšší potřebu tepla pociťují zejména malé děti, starší lidé nebo nemocí oslabené osoby. Teplota v místnosti se proto logicky stává častým zdrojem rozepří v domácnosti.

Kromě absolutních hodnot také záleží, kde bydlíte. V zatepleném panelovém bytě, kde vám ze všech stran topí sousedé, je vnímání tepelného komfortu jiné než v nezatepleném domě uprostřed lesa. Do hry vstupuje mnoho dalších aspektů – například vykonávané činnosti nebo vlhkost vzduchu.

Obecně ale platí, že Češi své objekty spíše přetápí a v porovnání s mnoha dalšími zeměmi jsou v domácnostech zvyklí na vyšší teploty. Především ve státech západní a jižní Evropy uvidíte v zimě na teploměru v obývacím pokoji běžně hodnoty do 20 °C. V českých obývácích často naměříte až 24 °C.

Problémy přetápění: Zdraví i peníze

Přetopený interiér má přitom prokazatelně negativní důsledky na lidské zdraví. Způsobuje dráždivý kašel, škrábání v krku nebo vysychání horních a dolních cest dýchacích. V dlouhodobém horizontu může vést k chronickým zánětům dýchacích cest a nosohltanu. Příliš vysoká pokojová teplota negativně působí také na pokožku, která bývá vysušená a podrážděná. V neposlední řadě může přetápění interiéru stát za pocity únavy nebo nevolností.

Kromě zdravotních rizik vás přetápění domácnosti vyjde draho i finančně. Podle odborných odhadů vám snížení teploty v interiéru o jeden stupeň srazí náklady za energie zhruba o 6 %. Z čím vyšší teploty ubíráte, tím vyšší bude vaše úspora. Pokud pokojovou teplotu snížíte z 25 na 24 °C, ušetříte více, než kdybyste teplotu v bytě posouvali například z 19 na 18 °C.

Náš tip

Další úspory vám přinese správná volba dodavatele energií. Neplatili byste u konkurence méně? Podívejte se do naší online kalkulačky, za pár minut zjistíte odpověď.

Upravením pokojové teploty navíc ulevíte i přírodě. Při snížení teploty o jeden stupeň klesnou přibližně o 6 % vaše emise oxidu uhličitého směřující do ovzduší – pochopitelně v závislosti na způsobu vytápění domácnosti.

S pokojovou teplotou sledujte i vlhkost vzduchu

Kromě ideální pokojové teploty je důležitá také vlhkost vzduchu. Měli byste ji sledovat hlavně v případě, že se nechcete vzdát přetápění. Vzduch se totiž v důsledku vytápění v domácnosti vysušuje. Suchý vzduch vede ke škrábání v krku, podráždění očí nebo nadměrnému vysušování sliznic a pokožky.

V zimě by se vlhkost vzduchu v domácnosti měla pohybovat mezi 45–60 % (v létě se doporučuje 40–55 %). S nízkou vlhkostí můžete bojovat například zvlhčovačem vzduchu. Často ale stačí položit mokrý ručník či utěrku na radiátor nebo v prostoru sušit prádlo. Vlhkost by ale neměla překročit doporučenou hranici, jinak si v domácnosti zaděláte na plísně. Se sledováním vlhkosti vzduchu v místnosti vám pomůže vlhkoměr, případně domácí meteostanice.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • Regulace teploty na elektrickém topení
    16. prosince 2022|Jana Březinová
    Kolik zaplatíte za vytápění domu elektřinou?

    Vytápění elektřinou bývá označováno za největšího žrouta peněz. Ano, jednotková cena za kilowatthodinu elektřiny je skutečně vysoká, to však neznamená, že se jedná o nejdražší způsob vytápění. Zjistěte, kolik zaplatíte za vytápění domu elektřinou a co má na výši faktury vliv.

  • Rekuperace - vzduchotechnika vedle dveří
    02. prosince 2022|Jana Březinová
    Rekuperace: Vše, co o ní potřebujete vědět

    U pasivních či nulových domů se rekuperace stala standardem. Ale vyplatí se řízené větrání i pro starší rodinné domy a byty? Kolik energie můžete díky rekuperaci ušetřit a jaké další přínosy nabídne? Zjistěte o rekuperaci vše podstatné.

  • Muž reguluje teplotu na radiátoru
    19. října 2022|Jana Březinová
    Jak snížit náklady při vytápění bytu nebo domu plynem?

    Zemní plyn patří v České republice dlouhodobě k nejoblíbenějším způsobům vytápění. V současné době, kdy se ceny plynu šplhají až na pětinásobek, ale domácnosti hledají cesty, jak na plynu ušetřit. Zjistěte, jak snížit náklady na vytápění a zda dává smysl přemýšlet o jiné alternativě.

  • Je lepší plynový nebo elektrický kotel - Řídící deska kondenzačního kotle
    13. října 2022|Petr Woff
    Je lepší plynový nebo elektrický kotel? Oba mají svoje plusy a mínusy

    Kondenzační plynový kotel dosahuje vysoké účinnosti a zemní plyn stále vychází levněji než elektřina, kterou čerpáte z centrální distribuční soustavy. Ale Česká republika není bohatá na fosilní paliva, zatímco elektrické energie máme dostatek. Snadno získáte i dotaci na fotovoltaiku, kterou napojíte na elektrokotel nebo jiné domácí elektrospotřebiče.

  • Žena ve svetru sedí na topení
    04. října 2022|Jana Březinová
    Jak šetřit na vytápění

    Čeká nás nejdražší topná sezóna posledních let, která může některé domácnosti přivést až do finančních problémů. Proto se hodí vědět, jak snížit náklady na vytápění. Máme pro vás praktické tipy na levné topení, ať vytápíte elektřinou, plynem, dřevem nebo ústředním topením.

  • Žena ve svetru u elektrického topení
    30. srpna 2022|Petr Woff
    Jak dlouhodobě snížit náklady na vytápění a do čeho investovat?

    Teplo se stává nedostatkovou komoditou, ale díky moderním technologiím si polepšíte. Zateplete svoji domácnost a investujte i do rekuperace, abyste měli doma čerstvý vzduch a přitom ušetřili na větrání. Topte levně. Nejvýhodněji vychází teplovzdušné vytápění pevnými palivy, případně uhelný a peletový kotel. Vodu ohřeje solární systém či tepelné čerpadlo. Jakmile optimalizujete svoji spotřebu, využijete dotace a získáte vlastní energetické zdroje, laciné bude i podlahové vytápění.

  • Dodavatel plynu - kontrola bojleru
    10. srpna 2022|Petr Woff
    Podle čeho vybírat dodavatele plynu? Začněte cenou, ale potom hledejte férovou stabilní firmu

    Čeští dodavatelé prodávají zemní plyn, který byl vytěžen v Rusku či na Moravě. Svým odběratelům účtují spotřebovanou energii, pravidelný paušál a další poplatky. Nejlevnější dodavatelé jsou třikrát lacinější, než jejich nejdražší konkurenti. Někteří vám uznají oprávněnou reklamaci a vrátí přeplatky, zatímco jiní nemají ani internetový zákaznický portál. Poradíme vám, podle čeho vybírat dodavatele zemního plynu.

  • kotel na dřevo
    25. července 2022|Petr Woff
    Kotlíkové dotace 2022: Termíny se posunuly, peněz zbývá dost, ale chybějí technologie

    Domácnosti dostávají více času, aby vyměnily svoje zastaralé kotle a vyhnuly se pokutám. Ale raději neotálejte. Výrobci, dodavatelé a instalatéři moderních vytápěcích systémů mají omezené kapacity. Pokud chcete tepelné čerpadlo nebo peletový automat, o kotlíkové dotace požádejte ještě v roce 2022. Středněpříjmové domácnosti získají až polovinu investičních nákladů, chudé rodiny dostanou ještě více.

  • Elektrické vedení a kalkulačka
    06. května 2022|Petr Woff
    Jak řešit nedoplatky za elektřinu nebo plyn?

    Energie z centrální distribuční soustavy zdražuje, a proto adekvátně zvyšte zálohové platby, které posíláte svému dodavateli. Pokud jejich součet nedosáhne celkové fakturované ceny, vznikne vám nedoplatek. Někteří dodavatelé vám dovolí, abyste splátky rozložili do několika měsíců. Jiní vás odkážou na státní sociální dávky nebo na komerční půjčky. Podívejme se, jak řešit nedoplatek za elektřinu nebo zemní plyn.