Kuchyně na chalupě

Pojištění chaty: Jak chránit vybavení interiéru?

Chaty už dávno nejsou místa, kde máme jen kamna a staré vybavení vyřazené před mnoha lety z domácnosti. Stále častěji na chatách vidíte vkusně vybavený interiér, do kterého majitelé investovali nemalé peníze. Je proto logické chránit svůj majetek za pomoci vhodného pojištění chaty.

Vybavení chaty čelí různým rizikům

Jaká rizika mohou interiér chaty ohrozit? Většinu z nás jako první nejspíš napadne krádež, případně vandalismus. Nepochybně se jedná o jedno z největších rizik – každoročně je v Česku vykradeno více než tisíc víkendových chat s celkovými škodami v řádu desítek milionů Kč. Vandalismus jde obvykle ruku v ruce s krádeží. Zloději nebývají příliš ohleduplní a často vybavení poničí při hledání cenností nebo jen tak pro zábavu.

Nepříjemné důsledky nejen pro vybavení chaty může mít i přepětí v síti a následný požár. Problematická jsou také křehká skla, která v interiéru najdete například u zrcadel, stolů nebo skříní. Tyto skleněné části se mohou snadno rozbít v důsledku mnoha nahodilých událostí. Podceňovat byste neměli ani rizika spojená s přírodními živly.

Jako základ pro ochranu vybavení chaty lze tedy doporučit pojištění vztahující se na:

  • krádež,

  • vandalismus,

  • rozbití skel,

  • přepětí v síti,

  • požár,

  • přírodní živly.


Pojištění chaty by mělo zahrnovat nemovitost i domácnost

Při sjednávání pojištění chaty je důležité, abyste si uvědomili rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a domácnosti. Pojištění nemovitosti se vztahuje na stavbu a součásti, které jsou s ní pevně spojeny (schody, podlahy, stropy, zdi apod.). Pokud máte sjednané pouze pojištění nemovitosti a někdo vaši chatu vykrade, za odcizené cennosti, nábytek, spotřebiče nebo elektroniku neuvidíte od pojišťovny ani korunu. Pro konkrétní vybavení je navrženo pojištění domácnosti.

K pochopení rozdílu mezi oběma typy pojištění slouží jednoduchá pomůcka. Představte si, že celou chatu obrátíte vzhůru nohama. To, co se vysype, zahrnuje pojištění domácnosti. Zbytek vám ochrání pojištění nemovitosti. U sporného vybavení (vestavěné skříně či kuchyňská linka) se postup pojišťoven liší. Zde nezbývá, než si v podmínkách zjistit, jaký přístup volí vybraná pojišťovna.

Do specifického vybavení patří také solární panely. Tady je však situace poměrně jednoduchá – na fotovoltaiku se vztahuje pojištění nemovitosti. Nemusíte řešit žádný speciální produkt, pojišťovny ho většinou ani nenabízí. Jde jen o to, abyste o hodnotu fotovoltaiky navýšili celkovou hodnotu pojišťované nemovitosti.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Co ovlivní konečnou výši pojištění chaty?

Nejlepší cestu, jak pojistit vybavení chaty, představuje kombinace pojištění nemovitosti i domácnosti. Zloděj vám totiž při krádeži může odnést cennosti, ale také zničit dveře či okna. Stejně tak oheň při požáru nerozlišuje, co je pevnou součástí budovy. Nicméně většina vybavení interiéru spadá do pojištění domácnosti. Proto je důležité, abyste správně nastavili pojistnou částku. Ta by měla odpovídat skutečné hodnotě majetku. Jinak vám hrozí přepojištění, případně mnohem častější podpojištění majetku, tedy stanovení příliš nízké pojistné částky. V praxi to znamená, že si za peníze od pojišťovny nebudete schopni koupit srovnatelné vybavení.

Výše pojištění se samozřejmě odvíjí od konkrétní chaty. Do hry vstupuje mnoho aspektů. U pojištění nemovitosti se jedná například o lokalitu, podlahovou plochu, počet pater či zmiňovanou přítomnost solárních panelů. V rámci pojištění domácnosti hraje hlavní roli především hodnota vybavení chaty (nábytku, spotřebičů, elektroniky, starožitností atd.), ale i dalších běžně skladovaných věcí, typicky jízdních kol či nářadí.

U velmi hodnotného vybavení se často doporučuje samostatné připojištění. Platí to například pro drahé obrazy nebo sběratelské předměty. Pojišťovny totiž u jednotlivých skupin věcí aplikují limity maximální částky, které vám v případě pojistné události vyplatí. Limity se uvádí v konkrétní částce (např. 50 000 Kč) či v procentech vztažených k pojistné částce (např. 10 % z pojistné částky). Na pokrytí škod u drahého vybavení tyto limity nemusí stačit. Proto je na místě zvážit jejich navýšení nebo připojištění vybraných předmětů. Obecně samozřejmě platí, že čím dražší vybavení chaty, tím vyšší by měla být pojistná částka a tedy i výše pojistného.

Na kolik pojištění chaty vyjde?

Výši pojistného u jednotlivých pojišťoven si srovnejte v naší online kalkulačce. Během chvíle najdete nejvýhodnější nabídku, kterou si v případě zájmu můžete sjednat z pohodlí domova. Se vším vám zdarma pomohou naši specialisté.

Jako příklad může posloužit pojištění chaty v obci Morávka v Beskydech. U takového objektu vás nejlevnější roční pojištění s pokrytím hlavních rizik vyjde na 3 888 Kč. V modelovém příkladu počítáme s pojistnou částkou 3 miliony Kč u pojištění nemovitosti a 500 tisíc Kč u pojištění domácnosti. 

Chci si také pojistit chatu

Sjednejte si podobně výhodné pojištění majetku i pro vaši chatu nebo dům. Stačí zadat několik údajů o objektu, který si chcete pojistit, a my vám srovnáme všechny výhodné nabídky na trhu. Tu, kterou si vyberete, vám pomůžeme i sjednat.


Vyberte jednu z možností:

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.

  • Muž s kufrem odchází z domu
    21. července 2023|Petr Pohůdka
    Zabezpečení domu před dovolenou: Jak ochránit domov před nezvanými hosty?

    Před odjezdem na dovolenou nejspíš řešíte organizaci celé cesty a balení. Zapomínat byste ale neměli ani na adekvátní zabezpečení bytu či domu. Váš opuštěný domov se totiž snadno může stát terčem zlodějů. Jakým způsobem nezvané hosty od „návštěvy“ odradit?

  • Bouřka s blesky nad městem
    13. července 2023|Petr Woff
    Hromosvod nestačí. 5 rad, jak při bouřce ochránit svoje spotřebiče

    Blesky zvyšují napětí v elektrickém vedení a následně ničí elektroniku, bojlery nebo elektrokotle. Bouřky takhle poškodily už každého čtvrtého Čecha a každoročně přibývají další případy. Přepěťová ochrana není drahá, stojí řádově stovky až tisíce Kč, ale každá technická vychytávka má svoje slabiny. Proto odpojte svoje spotřebiče ze sítě, pokud odcházíte ven anebo vidíte, že se obloha zatáhla bouřkovými mračny.

  • Oheň v grilu
    03. července 2023|Petr Pohůdka
    Škoda za 3,5 milionu: Co se může stát při grilování?

    Požár rodinného domu s celkovou škodou ve výši 3,5 milionu korun. Příčina? Nedbalost při manipulaci s grilem. To není modelový příklad z manuálu pojišťoven, ale skutečná událost, ke které došlo loni na Liberecku. Případ bohužel není nijak výjimečný, lidé rizika spojená s grilováním často podceňují. Jak uspořádat táborák nebo grilovačku bezpečně?

  • Žena stojí před prosklenou stěnou domu
    20. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Pojištění chaty: Proč byste si měli pojistit i hezký výhled?

    Navrhli jste si chatu tak, aby uvnitř bylo co nejvíce světla? Velká okna či prosklené dveře jsou moderní a kromě dostatku světla vám poskytnou i krásný výhled do okolí. Jenže s množstvím skleněných ploch se zvyšuje také riziko jejich rozbití. Je proto důležité tomu přizpůsobit pojištění chaty.

  • 3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chalupy - Roubenka na samotě
    07. dubna 2023|Jana Březinová
    3 tipy, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty

    Vlastníte chatu nebo chalupu, ale zatím ji nemáte pojištěnou? Hodnota rekreačních objektů se neustále zvyšuje, a tak vám v důsledku požáru nebo řádění přírodních živlů mohou vzniknout škody za miliony. Přitom základní pojištění chaty nemusí být nijak drahé. Poradíme, jak vybrat nejvýhodnější pojištění chaty.