Rozbité čelní sklo - překvapený člověk uvnitř auta

Nejčastější připojištění k povinnému ručení

Z povinného ručení se v posledních letech stal produkt, který dokáže nahradit i havarijní pojištění. Můžete se totiž připojistit prakticky na všechna rizika, která vašemu autu hrozí. Není proto divu, že zájem o připojištění k povinnému ručení dlouhodobě roste. Jak si vybrat správná připojištění? A která jsou v Česku nejoblíbenější?

Pojištění skel

Podle České asociace pojišťoven je průměrná škoda na sklech okolo 8 000 Kč a jde o velmi časté poškození, které většina českých motoristů nemá pojištěné. Přitom k poškození čelního skla mnohdy stačí i jeden malý letící kamínek. K opravě by mělo v takovém případě dojít co nejdříve, za jízdu s prasklým čelním sklem hrozí pokuta až 10 000 Kč a 5 trestných bodů.


V rámci pojištění skel vozidla se zpravidla pojišťují úplně všechna skla včetně prosklené střechy a střešního okna. Vzácně se můžete setkat s pojištěním pouze čelního skla, většina pojišťoven už ho ale nenabízí. Pojištění nekryje škody na sklech, pokud v rámci pojistné události dojde k poškození jiných částí auta (například při dopravní nehodě).

Náš tip: Mají skla na vašem autě hodnotu desítek tisíc korun? Připojištění skel by vás u některých pojišťoven mohlo stát i vyšší tisíce korun. Limit plnění by se přitom pohyboval mezi 40 a 50 tisíci Kč. Určitě se vám proto vyplatí sáhnout po povinném ručení, které v rámci jednoho balíčku kombinuje několik připojištění a škodu na sklech kryje až do obvyklé ceny vozidla. Tyto balíčky nabízí například pojišťovna Pillow nebo Allianz.

Živelné události

Pro případy, kdy váš vůz poškodí živelná pohroma, je tu připojištění proti živlům. To zahrnuje zemětřesení, krupobití, nahodilé pády skal, stromů, sloupů či stožárů, sesuvy sněhu nebo zemin, požáry, výbuchy, údery blesku, povodně, záplavy nebo poškození vodou z vodovodních zařízení. Nekryje však škody vzniklé na sklech, která je třeba pojistit přes výše zmíněné připojištění skel.

Poškození aut živelnou pohromou nejsou příliš časté. Nejvíce aut historicky poničilo krupobití v roce 2010, kdy došlo k poškození více než 20 000 vozů a škody přesáhly 1,2 miliardy korun. Dlouhodobé statistiky ale suverénně vedou běžné nehody, které zaviní řidiči nebo zvěř. Když už ale k živelné pohromě dojde, škody mohou být pro auto fatální. Kroupy dokážou zničit celou karoserii, povodeň zase spolehlivě zdemoluje interiér a elektroniku. Připojištění přitom stojí pár stovek korun a tyto škody pokryje.

Víte že...

Ušetřete na autopojištění až 50 %

Naši zákazníci s námi průměrně ušetří 2 350 Kč za povinné ručení. Buďte mezi nimi i vy.

Střet se zvěří

Dopravní nehody, které zapříčiní střet se zvěří, jsou mimo města velmi časté. Podle statistik Policie ČR způsobí divoké zvíře okolo 15 % všech nehod v ČR. Kvalitní připojištění, které pokryje všechny škody vzniklé v důsledku nárazu do divokého zvířete (kromě škod na sklech), se proto mimo města rozhodně vyplatí. U některých pojišťoven krytí zahrnuje i škody na zaparkovaném vozidle včetně překousaných drátů.

Náš tip

Nezapomeňte na připojištění skel

Zničení předního skla je při střetu se zvířetem velmi časté, protože vyšší zvířata mohou snadno přeletět přes kapotu přímo na sklo.

Asistenční služby

Každá nehoda či porucha je velmi nepříjemným zážitkem, který vám pomůže zvládnout kvalitní asistenční služba. Ta může zahrnovat pomoc s vybitou baterií, ztrátou klíčů, defektem pneumatiky, zabouchnutými klíčky, odtahem auta nebo odvozem domů. Součástí komplexnějších a dražších asistenčních připojištění může být také náhradní vozidlo nebo zajištění ubytování.

Kde všude se na asistenci pojišťovny můžete spolehnout? Zpravidla po celé Evropě. Podmínky se drobně liší jen u míst jako je evropská část Turecka, Bělorusko, Rusko nebo Ukrajina. Část pojišťoven v těchto zemích asistenční služby vůbec nezajišťuje, jiné pojišťovny upozorňují na horší dostupnost a kvalitu služeb, se kterými se pojí například delší čekací doba na odtah nebo horší kvalita ubytování.

Náhradní vozidlo

Pojišťovna vám v rámci tohoto připojištění zajistí náhradní vozidlo po dobu opravy. Nárok na náhradní vozidlo ale máte pouze na několik dní v roce, při delších opravách proto budete muset využít služeb půjčovny. Před sjednáním připojištění si celkový počet dní ověřte v podmínkách konkrétního pojištění, abyste přesně věděli, na kolik dní vám pojišťovna auto zajistí.

Náš tip

Náhradní vůz zdarma na celou dobu opravy

Pojišťovna Direct nabízí v rámci sjednání pojištění náhradní vozidlo zdarma, a to po celou dobu, co nemáte vlastní auto. Aktuálně svá auta nabízí v Praze a Brně, ale v roce 2023 má v plánu rozšíření i do dalších měst.

Další připojištění k povinnému ručení

Připojištění existuje celá řada. Každý řidič si proto povinné ručení může přizpůsobit vlastním potřebám. Povinné ručení může krýt:

  • úraz řidiče nebo celé posádky,

  • poškození kabelů zvířetem,

  • převážená zavazadla.

  • požár či výbuch,

  • vandalismus,

  • ztrátu klíčů,

  • či havárii.

Ceny nejoblíbenějších připojištění

Modelová kalkulace pro 30 letého řidiče z Prahy, který nikdy nezavinil nehodu.

Název připojištění

Cena připojištění

Připojištění skel

od 570 Kč

Živelné události

od 320 Kč

Střet se zvěří

od 700 Kč

Asistenční služby

od 350 Kč

Náhradní vozidlo

u Direct pojišťovny zdarma


Potřeby řidičů se liší

V různých částech země se požadavky na připojištění různí. Lidé z menších obcí nedají dopustit na připojištění proti střetu se zvěří, zatímco lidé z velkých měst preferují pojištění proti krádeži nebo vandalismu.

„Z dat vidíme, že klienti z menších měst a vesnic si častěji sjednávají pojištění proti srážce se zvířetem či poškození vozidla zvířetem (např. prokousaná elektroinstalace). Naopak lidé z větších měst a zejména ti, kteří parkují auto mimo garáž, preferují sjednání pojištění proti odcizení či vandalismu,“ uvedla pro Srovnejto.cz Kateřina Pavlíková z pojišťovny Allianz.

I vy proto zvažte, která připojištění pro vás opravdu dávají smysl. A pokud chcete získat maximální možnou jistotu, sjednejte si všechna dostupná připojištění, která lze získat v rámci výhodných balíčků, nebo povinné ručení zkombinujte s havarijním pojištěním.

Havarijní pojištění se vyplatí všem

I ti nejzdatnější řidiči se někdy mohou dostat do potíží. Sjednejte si havarijní pojištění dříve, než bude pozdě. Naši specialisté vám pomohou s výběrem i sjednáním.

Jak najít správné povinné ručení

Maximální výše pojistného plnění, různá připojištění a odlišné ceny. Vyznat se v nabídce pojišťoven není lehké. S pomocí online srovnávače povinného ručení se ale snadno zorientujete a najdete nejvýhodnější povinné ručení včetně připojištění, které si přes web můžete rovnou i sjednat. Vše tak zvládnete během pár minut, nemusíte nikam chodit a díky porovnání různých nabídek navíc výrazně ušetříte na povinném ručení.

Náš tip

Hledáte velmi specifické připojištění?

U všech nabídek v naší kalkulačce můžete na jednotlivá připojištění kliknout a přečíst si veškeré podrobnosti o dané službě vč. výjimek. A pokud vás napadnou jakékoliv dotazy, neváhejte nám napsat nebo zavolat, naši experti vám s výběrem pojištění rádi pomůžou.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?