Kde je můj telefon - Zapomenutý telefon na lavičce

Kde je můj telefon: Aplikace, s kterými najdete ztracený mobil

31. 10. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Ztracený mobil dokáže způsobit pořádné nepříjemnosti. V telefonu máte mnoho soukromých informací, navíc pořízení nového zařízení není nejlevnější. Možná ale není všem dnům konec a telefon se vám podaří vypátrat. Kromě svého detektivního instinktu se můžete spolehnout na některé mobilní aplikace. Podívejte se, jak najít mobil.

První kroky závisí na operačním systému

Kde je můj telefon? Tuto otázku si čas od času pokládá snad každý. Ve většině případů jde jen o hledání zařízení v rámci domácnosti, kapes či kabelek. Někdy je však situace vážnější a telefon jsme ztratili nebo nám byl odcizen. Současné vychytávky nám však dávají poměrně solidní šanci ztracený mobil opět najít. První kroky při pátrání se liší podle toho, zda hledáte telefon s operačním systémem Android nebo iOS.

Jak najít mobil přes Google

Máte chytrý telefon s Androidem? Pro lokalizaci telefonu by vám měl stačit Google. Do vyhledávače napište „najít telefon“ nebo si otevřete stránku . Zobrazí se vám zařízení propojená s vaším Google účtem, tedy i pohřešovaný telefon. Uvidíte zde nejen přesnou polohu mobilu, ale můžete ho také na dálku prozvonit, uzamknout či z něj smazat citlivá data.

Najdi moje zařízení

Náš tip

Vše má jeden háček – telefon musí být zapnutý a připojený k internetu. V opačném případě zjistíte jen poslední známou polohu. Dále musí být funkce sloužící k nalezení mobilu zapnutá.

V základním nastavení to tak bývá, takže záleží na tom, zda jste ji nevypnuli vy, eventuálně člověk zodpovědný za zmizení telefonu. S přesnou lokalizací pomůže rovněž zapnutá funkce GPS, jinak na mapě uvidíte příliš širokou oblast, která vám hledání tolik neusnadní.

Jak najít ztracený mobil s iOS

Vlastníte iPhone od Applu? Americká společnost spoléhá na svůj vlastní způsob lokalizace. Jde o funkci známou pod názvem Najít či Najít iPhone (u starších verzí iOS). V nastavení iPhonu ji opět musíte mít zapnutou, jinak nebude fungovat. Po ztrátě telefonu si aplikaci Najít otevřete na jiném zařízení od Applu. Uvidíte zde zařízení spárovaná s daným účtem. Možnosti aplikace jsou velmi podobné jako u Googlu – zjistíte přesnou polohu mobilu, můžete ho prozvonit, zamknout i odstranit data.

Pokud nemáte další zařízení od Applu, tak si otevřete stránku iCloud a telefon dohledejte prostřednictvím Apple ID. Systém od Applu do určité míry funguje i offline. Je-li ztracený mobil bez signálu a připojení k internetu, jsou k lokalizaci využívána další blízká zařízení Applu. U vybitého telefonu nebo daleko od dalších „jablíček“ ale máte smůlu.

Speciální aplikace přináší více možností

Výhoda zmíněných postupů spočívá především v tom, že si do telefonu nemusíte instalovat žádnou aplikaci. Vše máte k dispozici díky základnímu nastavení telefonu, navíc zdarma. Aplikace zaměřené na ztrátu telefonu přesto dávají v celé řadě situací smysl. Poskytnou vám totiž více možností. Často vám dovolí telefon na dálku ovládat, sledovat aktivitu případného zloděje, pořídit fotografii, snímek obrazovky nebo třeba zvukovou nahrávku. K nejznámějším aplikacím tohoto ražení patří Cerberus, Prey či CrookCatcher.

Hlavní nevýhoda speciálních aplikací je zřejmá – musíte je mít v telefonu nainstalované ještě před ztrátou nebo krádeží. Když si na ně vzpomenete s křížkem po funuse, nijak vám nepomohou. Navíc počítejte s tím, že za ně obvykle něco zaplatíte, minimálně za verze s kompletními funkcemi. Většinou ale jde o přiměřené částky v řádu nižších stovek korun, které by vás neměly odradit.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Jak najít mobil, který je vypnutý

Pokud je mobil vypnutý, záleží především na tom, zda jste ho ztratili, nebo byl odcizen. Při ztrátě je vaše šance na jeho nalezení mnohem vyšší. Uvedené aplikace vám poskytnou poslední známou polohu. Jestliže došlo k vypnutí jen v důsledku vybité baterie, mobil byste měli na daném místě najít.

U krádeže vás příliš nepotěšíme. Vypnutý telefon, který byl zároveň přemístěn, bohužel lokalizovat nezvládnete. V aplikacích si sice můžete nastavit, aby po zapnutí mobilu došlo k odeslání polohy, ale zkušený zloděj už bude vědět, jak tuto poslední past obejít. Jediné, co v takovou chvíli zbývá, je nahlásit telefon jako kradený, případně zkusit štěstí po bazarech a zastavárnách.

Kde je můj telefon - Muž hledající telefon pod pohovkou

Kdo další by mohl pomoci

Některé webové stránky nabízí vyhledání mobilu na základě telefonního čísla. Poskytovatelům těchto služeb se obloukem vyhněte, jen se z vás pokouší dostat peníze. Podobný způsob lokalizace provádí pouze bezpečnostní složky státu za asistence operátorů. Nepočítejte ale s tím, že vám policisté budou takto pomáhat s ukradeným mobilem. Postup se využívá jen v závažných případech jako je obecné ohrožení nebo pohřešování osoby.

Náš tip

Policii ale můžete požádat o zablokování ukradeného telefonu. To znemožní užívání mobilu ve všech sítích. Zařízení tedy bude pro nového majitele bezcenné. Policisté si od tohoto opatření slibují minimalizaci krádeží telefonů.

Samotní operátoři vám obvykle pomohou s lokalizováním SIM karty. Například T-Mobile zřídil za tímto účelem službu Kde je. Problém samozřejmě spočívá v tom, že zloděj SIM kartu z ukradeného zařízení obvykle rychle vyjme.

Co dělat při ztrátě telefonu

V telefonu dnes máte řadu citlivých informací. Po ztrátě či odcizení mobilu proto příliš neotálejte a pokuste se následky této nepříjemnosti minimalizovat. Postup vypadá v obou případech velmi podobně – ostatně ani při ztrátě nevíte, komu se telefon nakonec dostane do ruky.

  • Kontaktujte operátora a nechte zablokovat SIM kartu. Zabráníte tak zneužití svého telefonního čísla.

  • Dočasně si deaktivujte mobilní bankovnictví a nechte si u banky vypnout i placení mobilem. V bankovních aplikacích by sice mělo být vyžadováno silné ověření, které cizím osobám placení znemožní, ale možná se v telefonu dostanou k dalším potřebným údajům, například k uloženému PIN kódu.

  • Změňte si hesla u důležitých účtů. Typicky půjde o e-mail, sociální sítě nebo služby, přes které něco nakupujete či objednáváte.


Pro příště můžete zvážit pojištění telefonu. To poměrně běžně nabízí hlavní pojišťovny a zprostředkovaně i prodejci telefonů. Zda se vám pojištění vyplatí, závisí na konkrétním případu. Pokud jste v životě telefon neztratili a nový model jste koupili za několik tisíc korun, obejdete se bez pojištění. U notorických „ztrácečů“ ale může pojištění po koupi prémiového smartphonu dávat smysl.

Víte, jak správně ochránit drahou elektroniku?

Pojištění elektroniky se obvykle vztahuje na škody způsobené nešikovností, živly nebo zkratem. Vždy si nastudujte smluvní podmínky, protože ne všechna pojištění telefonu se vztahují i na ztrátu. Často uvidíte pouze kombinaci pokrývající poškození mobilu a jeho odcizení.

Jak vyhledat ztracený mobil doma

Neřešíte skutečnou ztrátu mobilu, ale jen se vám ho podařilo „zašantročit“ doma nebo v tašce? Není nutné obrátit celý dům vzhůru nohama. Na hledání můžete jít chytře i zábavně. Zkuste si nainstalovat jednu z aplikací, která najde telefon na tlesknutí či písknutí. Mobil se na tyto povely rozezvučí a vy ho snáze najdete.

Využít lze i Bluetooth klíčenky a lokátory, které zpravidla fungují oboustranně. Kliknutím na tlačítko klíčenky spustíte zvuk telefonu. Rovněž chytré hodinky a náramky přijdou při pátrání vhod – většina modelů umožňuje prozvonění telefonu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?