Malá holčička fotí výhled z letadla

Na cestě k obloze: Praktický průvodce pro první let letadlem

První let letadlem vzbuzuje otázky. Je to nová zkušenost, a pro někoho i krok do neznáma. K nervozitě ale není důvod. Vytvořili jsme pro vás přehledný a jednoduchý návod, který vás provede celým letem od A do Z. Díky tomu se vaše cesta nestane hororem, ale příjemným zážitkem.

Na co nesmíte zapomenout před odletem?

Bez důležitých dokumentů neodletíte

Připravte si cestovní doklady a případná cestovní víza. Podívejte se na web MZV – najdete zde informace o tom, co potřebujete k cestě do svého cíle. U cestovních dokladů zkontrolujte jejich platnost! Pro vstup do některých zemí musí být váš pas platný i půl roku od data překročení hranic či podání žádosti o vízum.

Pro úsporu času doporučujeme využít online check-in. Ten se provádí na webu letecké společnosti, se kterou poletíte. V tomto procesu obdržíte boarding pass, tedy palubní lístek. Ten si můžete buď vytisknout, nebo stáhnout do mobilu. Pokud vaše letecká společnost online check-in nenabízí, vezměte si s sebou na letiště elektronickou letenku, případně potvrzení o rezervaci, abyste se mohli odbavit osobně.

Náš tip

Jak cestovat levně? 

Pokud chcete cestovat levněji, používejte vyhledávače levných letenek, jako jsou Kiwi nebo Pelikán. Samotné letenky však kupujte přímo na stránkách leteckých společností. Touto kombinací se dostanete k výhodnějším letům.

Půjde váš kufr do podpalubí?

Většina aerolinek poskytuje v ceně letenky jen možnost příručního (palubního) zavazadla zdarma. To musí u každé letecké společnosti splňovat parametry týkající se jeho rozměrů a váhy. Zároveň do něj nemůžete dát úplně všechno, co vás napadne. Musíte se držet bezpečnostních předpisů, které určují zakázané předměty do letadla. Větší (odbavené) zavazadlo si musíte připlatit. To stráví let v podpalubí.

V teplákách to bude nejlepší

Při cestování oceníte pohodlné oblečení i boty. Kvůli klimatizaci je v letadle chladněji, takže se vám bude hodit deka nebo teplý svetr. Pokud máte citlivé oči, přibalte kapky na jejich zvlhčení.

Nezapomeňte také na bonbony, které vám při vzletu a přistání pomohou vyrovnat tlak v uších. Při nočním letu se budou hodit špunty do uší, spací maska na oči a nafukovací polštářek. Některé aerolinky je svým cestujícím dávají – především při mezikontinentálních letech.

Vyhněte se zmatku na letišti

Pro příjezd a odbavení si udělejte časovou rezervu

Na letiště dorazte alespoň 2 hodiny před odletem, můžete i více. Pokud jedete autem, zajistěte si parkování v blízkosti letiště.

Jestli jste check-in neprovedli online předem, teď přichází jeho čas. Najděte na letišti správný terminál a na něm tabuli s odlety „Departures“. U vašeho letu, který poznáte podle názvu letecké společnosti, cílové destinace a času odletu, najdete číslo odbavovací přepážky. Na přepážce pak ukážete cestovní doklad a dostanete boarding pass. Pokud cestujete se zavazadlem k odbavení, je čas na jeho odevzdání. Pracovník zkontroluje dodržení váhového limitu a opatří zavazadlo identifikačním lístkem nebo nálepkou.

Nezapomeňte na pasovou kontrolu

Pro pasovou kontrolu budete potřebovat palubní vstupenku a cestovní doklad. Po jejím absolvování se ocitnete v tranzitní zóně, v níž najdete duty free obchody, kavárny, restaurace, směnárny i toalety. Na odletové ceduli si pak najděte svůj let, u kterého bude uvedeno číslo brány „Gate“ a čas jejího otevření. Tedy času, kdy se zahájí nastupování do letadla.

I u letů může dojít k určitému zpoždění. Přečtěte si, jak v tomto případě postupovat, a na co máte nárok v případě zpožděného letu.

Bezpečnostní kontrola může být i pohoda

Před nástupem do letadla probíhá osobní prohlídka cestujících a kontrola příručního zavazadla. Před ní se musíte zbavit všech přebytečných tekutin nebo nebezpečných předmětů, s nimiž vás do letadla nepustí. Příruční zavazadlo dáte na posuvný pás, aby mohlo projet rentgenem, a do letištních plastových kastlíků pro průjezd rentgenem i vaši elektroniku, taštičku s tekutinami, bundy a opasky s kovovými sponami.

Při bezpečnostní kontrole vás mohou požádat i o odložení obuvi. Poté, co projdete detekčním rámem, si jen vezmete své věci a je hotovo.

Nezapomeňte na cestovní pojištění 

Pokud cestujete do zahraničí, měli byste si uzavřít cestovní pojištění. Bez něj se vám může prodražit i obyčejná zlomenina, za kterou byste v ČR neplatili nic, zatímco v zahraničí se cena může vyšplhat i na desítky tisíc. Pojištění si můžete vyřídit online na letišti a zkrátit si tak čas čekání na let.

Nyní si můžete nastoupit

Do letadla nejdříve nastupují členové věrnostní třídy, cestující z byznys třídy, rodiny s malými dětmi a poté cestující z ekonomické třídy. Po kontrole cestovního dokladu a boarding pasu vás pracovník aerolinky pošle dál – buď přímo „tunelem“ do letadla, nebo k autobusu, který vás k letadlu převeze.

Boarding pass - grafika

A když už jste v letadle?

Pohodlně se usaďte – na své místo!

Na letence máte číslo své sedačky, které se skládá z čísla (= řada) a písmena (= sedadlo). Jakmile najdete své místo, dejte zavazadlo do skříňky či pod sedadlo. Pokud je skříňka nad vaším místem plná, požádejte stevardku, aby vám pomohla zavazadlo umístit.

Po usazení si na mobilu nastavte režim „letadlo“, poslechněte si krátkou ukázku bezpečnostních pokynů a čekejte.

Věděli jste?

Cestování letadlem je mnohem bezpečnější než autem? Statistiky ukazují, že letecká doprava má jednu z nejnižší míry úmrtí na 1 miliardu přepravených osob na kilometr.

Jak vypadá průběh a konec letu?

V průběhu letu si můžete koupit občerstvení, odskočit si na toaletu, a pokud cestujete s větší aerolinkou, pak si i pustit nějaký film na monitoru. Své končetiny můžete protáhnout v uličce.

Pár tipů, pokud vás zastihne nevolnost v letadle:

  • Pokud vás trápí nevolnosti, volte sedadlo poblíž křídla, které je nejstabilnější a nejklidnější.

  • Během letu pijte dostatek tekutin a vyhýbejte se těžkým jídlům.

  • Omezte konzumaci alkoholu a kofeinu na minimum.

  • Dýchejte zhluboka a pomalu.

  • Svůj pohled zaměřte na pevný bod (třeba váš stůl).

  • Použijte pytlík na nevolnost dřív, než bude pozdě. Naleznete jej v přihrádce sedadla před vámi. 

  • Pokud vám bude opravdu špatně, požádejte o pomoc někoho z personálu letadla.

Před přistáním letadla si musíte zapnout bezpečnostní pásy. Po přistání si vezměte svá zavazadla a opusťte letadlo.

Strach z prvního letu

Máte strach z prvního letu letadlem? Pak se snažte vyvarovat čtení o nehodách letadel, promluvte si s dalším spolucestujícím, začněte dýchat pomalu a hluboce, cestujte s doprovodem a připravte si zábavu, která vaše myšlenky odvede jiným směrem (hudba, film, kniha).

Ještě pár drobností po přistání

Nezbytné kontroly 

První, s kým se po příletu potkáte, jsou pracovníci pasové kontroly. Připravte si cestovní doklady a víza. Případně peníze na poplatek za víza.

Vyzvedněte si svá zavazadla

Odbavené zavazadlo si vyzvednete z pásu. Správný najdete podle informačních cedulí. Někdy budete muset chvíli čekat. Se zavazadlem zamiřte do vestibulu.

Co se ztraceným zavazadlem?

Nenašli jste své zavazadlo? Zamiřte k okénku „Lost and found“ nebo „Reklamace zavazadel“. Nahlaste zde ztrátu zavazadla a vyplňte formulář. Ten využijte pro online sledování zavazadla a případnou reklamaci. Pamatujte na to, že letecká společnost, která za vaše zavazadlo zodpovídá, vám musí proplatit náklady na hygienické potřeby a oblečení, které si v případě ztráty vašich věcí budete muset koupit. A jakmile se zavazadlo najde, zdarma vám ho dopraví. Nahlásit můžete i poškození zavazadla.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.