Zavazadla

Jak postupovat, když vám zničí zavazadlo?

Na dovolenou se řada turistů těší i několik měsíců. Málokdo pak ve svém plánu počítá i s tím, že by mohly nastat komplikace a jeho let by mohl být například zrušen, opožděn, či by ho dokonce nestihl.

Jak postupovat, když vám zničí zavazadlo?

Někdy se dovolená bez starostí bohužel neobejde. Jedním z problémů, které vás po cestě mohou potkat, je poničené zavazadlo. Zejména při letecké přepravě často dochází k poškození kufrů. Nejčastěji jde o ulomená kolečka, případně popraskanou konstrukci, pokud jde o skořepinové kufry. Nárok na odškodnění pochopitelně máte, ale je potřeba dodržet určitý postup.

Situaci řešte už na letišti

Při letecké přepravě za vaše zavazadlo zodpovídá letecký dopravce, a to od chvíle, kdy od vás zavazadlo převezme. Pokud jej tedy zničí, je povinen vám škodu nahradit. Pokud ale budete chtít za poškození kufru získat nějakou kompenzaci, je nejlepší variantu situaci vždy řešit ihned po příletu ještě na letišti. I s poškozeným kufrem vyhledejte reklamační které se přímo tímto zabývá. Naleznete jej pod názvem „Baggage Claim“, případně „Baggage Service Office“ nebo „Baggage Handling Desk“.

Tam s vámi pověřený pracovník vyplní záznam o poškození zavazadla, tzv. „Damage Property Report“, případně „Property Iregularity Report“ (PIR). K tomu budete potřebovat váš palubní a zavazadlový lístek.

V záznamu budou uvedeny vaše identifikační údaje, přibližná hodnota kufru a další informace. Bez tohoto dokladu se bohužel žádné kompenzace nedočkáte.

Nahlášení poškození rovněž neodkládejte. Ze zákona na to sice máte 7 dní, ale pokud opustíte letiště, bude se vám hůře dokazovat, kde a jak škoda vznikla. Naproti tomu pokud k oddělení reklamací zamíříte ihned po příletu, je evidentní, že s rozbitým kufrem jste nejspíše z domova neodcestovali.

Na reklamačním oddělení s vámi musí sepsat zmíněný protokol v každém případě, nezáleží na tom, jakou leteckou společností jste cestovali. Nenechte se proto odbýt. Bez protokolu nemáte šanci získat jakoukoli kompenzaci. Na některých letištích se však může nacházet více oddělení reklamací, přičemž každé má na starosti jinou skupinu leteckých společností. V takovém případě opravdu musíte najít to reklamační oddělení, pod nějž vaše letecká společnost spadá.

Zkuste svou pojišťovnu

S nárokem na kompenzaci se pak nejdříve zkuste obrátit na svou pojišťovnu. Tam bude záležet na tom, co má daná pojišťovna v pojistných podmínkách a jak široké krytí jste si v rámci cestovního pojištění sjednali.

Pokud nemáte pojištění zavazadel vůbec sjednané, nemá smysl pojišťovnu v tomto případě kontaktovat. Pokud ale zavazadla pojištěna máte, zkuste s pojišťovnou situaci řešit.

V takovém případě doložíte formulář z letiště o poškození zavazadla, doklad o koupi kufru, případně čestné prohlášení o jeho ceně a přiložíte fotografie poškozeného zavazadla. A následně je potřeba vyčkat, jakou částku vám pojišťovna vyplatí.

Některé pojišťovny však mají ve výlukách, že pojištění zavazadel se nevztahuje na jejich poškození při letecké přepravě.

Kontaktujte dopravce

Pokud u pojišťovny nepochodíte, máte ještě další možnost, jak se domoci kompenzace za poškozený kufr. A to kontaktovat přímo leteckou společnost. Kontakt na ní bude uveden přímo ve formuláři, který jste dostali na letišti.

Komunikace s leteckou společností ale bude pravděpodobně vyžadovat znalost angličtiny. Postup je však podobný, jako když žádáte o vyplacení pojistné částky u pojišťovny. Do e-mailu popíšete vaši situaci a naskenujete následující doklady:

  • Damage Property Report

  • Doklad o koupi zavazadla

  • Palubní lístek

  • Zavazadlový lístek

  • Fotografie dokládající poškození

Doklad o koupi je v tomto případě velmi důležitý a má vliv na to, jakou částku vám letecká společnost následně vyplatí. Pokud doklad nemáte, i tak samozřejmě můžete žádat o kompenzaci, ale bude nižší.

Na to, abyste kontaktovali leteckého dopravce a požádali o kompenzaci, máte 21 dní od převzetí poškozeného zavazadla. Pokud se vám tedy zavazadlo poškodilo při cestě na dovolenou a tato dovolená je delší než 3 týdny, budete muset kompenzaci řešit už během ní.

Kolik peněz můžete získat?

Montrealská dohoda říká, že pokud jste učinili vše proto, abyste své zavazadlo ochránili, máte nárok na přiznání kompenzace. Ochranou z vaší strany se myslí například obalení folií, cílené nepřeplňování apod. V praxi ale takové podmínky většina leteckých společností neřeší.

Maximální částka, kterou vám na základě přiznané kompenzace mohou vyplatit, je 1131 SDR, tedy Special Drawing Rights, což je měnová a účetní jednotla využívaná v rámci Mezinárodního měnového fondu. Její hodnota se odvozuje od průměrné hodnoty měn USA, EU, Japonska, Velké Británie a Číny. Aktuálně tato částka představuje přibližně 35 737 Kč.

Neznamená to ale, že poškozením kufru získáte více peněz, než původně stál. Konečná vyplacená částka se stanoví podle stáří zavazadla, závažnosti poškození a dalších faktorů.

Výhodnější pro vás je, když máte k dispozici doklad o koupi. Pokud jej nemáte, tak mezinárodní úmluvy vám může letecká společnost vyplatit jen 50 % z uvedené hodnoty zavazadla.

Jak si nechat peníze vyplatit?

Problematické může být i následné vyplácení peněz. V drtivé většině případů vám totiž letecká společnost zašle peníze z jiného než českého účtu. Za příchozí platbu ze zahraničí si ale banky mohou účtovat poplatky až několik set korun. Jsou ale samozřejmě i výjimky a některé banky tyto platby neúčtují vůbec. Předtím, než ale letecké společnosti sdělíte číslo účtu, informujte se u banky, jaký poplatek vám z takové příchozí platby strhne.

Stržení poplatku je možné se vyhnout několika způsoby. Například máte banku, která tyto poplatky neúčtuje. Nebo vám banka umožní si zaplatit nějaký jednorázový balíček, v rámci kterého máte určitý počet příchozích plateb ze zahraničí bezplatný. I tak sice platíte peníze, musíte si koupit balíček, ale cena může být výrazně nižší než několik set korun za příchozí platbu ze zahraničí.
Další variantou je pak například karta Revolut, která za takové platby neúčtuje nic. Peníze vám připíše automaticky v té měně, ve které přišly. Následně si tuto částku můžete převést na české koruny a utratit v rámci běžných nákupů v kamenném obchodě či na internetu.

Někde dostanete nové zavazadlo

Pro někoho je papírování a vyřizování celé záležitosti v cizím jazyce příliš náročné. Řada leteckých společností se tak situaci snaží řešit už na místě. Po příletu s poškozeným kufrem se tak můžete setkat s tím, že vám letecká společnost na reklamacích nabídne nový kufr, úměrně velký tomu vašemu.

Není přitom nutné věci na letišti přehazovat z jednoho zavazadla do druhé a měnit kus za kus. Pokud budete souhlasit s tím, aby vám dali nové zavazadlo, jednoduše si odnesete váš rozbitý kufr i nový kufr z reklamačního oddělení.

Pak vám ale z pochopitelných důvodů zaniká nárok na další kompenzaci, a to jak u letecké společnosti, jak u pojišťovny.

Nové zavazadlo vám samozřejmě mohou aerolinky nabídnout jako kompenzaci místo peněz. V takovém případě přihlíží k několika faktorům. Hledí se na značku kufru, velikost, materiál, počet koleček, nosnost a i barvu. V konečném důsledku vám mohou dát jako kompenzaci i kufr zcela jiné značky, ale měl by odpovídat kvalitou a provedením vašemu původnímu.

Rada na závěr

Pokud máte rádi jednoduchá řešení, bude pro vás nejsnazší si ještě před odletem na dovolenou sjednat cestovní pojištění, které zahrnuje i pojištění zavazadel pro případ poškození. V takovém případě budete škodu řešit s pojišťovnou, v českém jazyce a vše pro vás bude komfortnější.

Ujistěte se však, že se pojištění vztahuje i na poškození zavazadel při letecké přepravě.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?