viceucelova hypoteka

Vícegenerační hypotéka: Je to řešení nedostupného bydlení?

29. 5. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Vlastní bydlení je stále méně dostupné a s rostoucími úrokovými sazbami se situace nejspíš ještě zhorší. Proto banky hledají cesty, jak udělat hypotéky dosažitelnější. Jednou z možností je vícegenerační hypotéka. Jaké jsou její výhody a nevýhody?

Ceny nemovitostí rostou závratným tempem, zvyšují se úrokové sazby a banky zpřísnily kritéria pro získání hypotéky. Zejména pro mladou generaci se tak vlastní bydlení stává nedostupným luxusem. Při financování koupě bytu 3+1 v Praze třicetiletou hypotékou si domácnost musí připravit až 30 tisíc korun měsíčně na splátky.

ČNB nepodporuje hypotéky nad 30 let

Řešením by mohly být hypotéky se splatností 40 nebo 50 let. Debatu o nich rozpoutala Česká spořitelna, která by ji svým klientům ráda nabídla. O konkrétních podmínkách se zatím jedná, nicméně Česká národní banka se zatím tváří odmítavě. „Naše doporučení, aby splatnost hypotečního úvěru zpravidla nepřesahovala 30 let, je založeno na obezřetnostním principu, který spojuje schopnost splácet úvěry s příjmy dlužníků uvažovanými jako zdroje splácení,“ říká Petra Vodstrčilová z tiskového oddělení ČNB pro Aktuálně.cz.

Dále uvádí, že splatnost nad 30 let by s sebou nesla riziko kvůli nejistotě ohledně budoucího příjmu. Řešením by mohlo být, že se splátky hypotéky převedou na děti – pak se jedná o vícegenerační hypotéku.

Nižší splátky a větší dostupnost úvěru

Delší splatnost úvěru by s sebou nesla jednoznačné výhody – čím delší doba splácení, tím nižší splátky. Hypotéka by se tak rázem stala dostupnější i pro žadatele s nižšími příjmy, případně by pro rozpočet domácnosti znamenala menší zátěž.

Nicméně je důležité si uvědomit, že v konečném součtu by hypotéka na 50 let byla mnohem dražší než hypotéka na 30 let. Sice se sníží měsíční splátky, ale délka splácení výrazně zdraží celkovou cenu úvěru. Navíc dlouhá doba splácení znamená pro banky horší předvídatelnost, a tak se dá předpokládat, že toto riziko promítnou do vyšších úrokových sazeb vícegeneračních hypoték.

Banky podporující zavedení vícegeneračních hypoték vidí jako ideální model flexibilní splácení. To znamená, že by si žadatel mohl splátky flexibilně navýšit v období vyšších příjmů a hypotéku tak třeba splatit předčasně.

Je morální převést splátky na děti?

Pokud bychom se na vícegenerační hypotéku podívali z pohledu dětí, které ji zdědí, z finančního hlediska je to pro ně určitě výhodnější varianta než si brát nový úvěr. Další generace bude mít u staré smlouvy vždy výhodnější podmínky než u nově uzavřené smlouvy. Předností vícegenerační výhody je také fakt, že první generace splatí větší podíl úroků a druhé generaci tak zbývá splatit spíše jistina. To představuje jednoznačnou výhodu, když se navyšují úrokové sazby.

Na druhou stranu se někteří pozastavují nad tím, zda je převedení hypotéky na děti vůbec morální. Pro mladé lidi může být splátka hypotéky sjednaná jejich rodiči příliš vysoká – na začátku kariéry ještě nevydělávají tolik, a proto pro ně splátka může představovat velkou zátěž.

Panují také obavy, že možnost sjednat si vícegenerační hypotéku sníží zodpovědnost žadatelů, protože budou spoléhat na to, že v případě nesplacení hypotéky se o ni postarají jejich děti.

Riziko vícegenerační hypotéky? Další růst cen

Kritici vícegeneračních hypoték upozorňují na to, že zpřístupnění úvěrů širší skupině žadatelů jen zhorší situaci na realitním trhu. Hypotéku si totiž bude moci dovolit více lidí, tím pádem vzroste poptávka po nemovitostech, a tím i jejich cena.

Riziko spočívá rovněž v tom, že žadatelé „zneužijí“ vícegenerační hypotéku na nákup větší a dražší nemovitosti, než jakou by si běžně mohli dovolit. Vezmou si tak hypotéku na hranici svých možností, ačkoliv s levnější nemovitostí by pohodlně dosáhli na běžnou jednogenerační hypotéku. Pokud by došlo k razantnímu růstu úrokových sazeb, výrazně se jim zvýší měsíční splátka a mohou se dostat do finančních potíží.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?