ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

17. 3. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.

Česká národní banka (ČNB) se pravidelně ptá svých komerčních partnerek, jestli zpřísňují, nebo uvolňují úvěrové podmínky. Také se zajímá, zda roste, či klesá poptávka po úvěrech. A zároveň zkoumá, jaký budoucí vývoj očekávají komerční bankéři. Následně vydává kvartální analýzy, přičemž aktuální trendy vyjadřuje „čistým tržním podílem”.

Příklad

  • Komerční banky, které zpřísní své úvěrové podmínky, obsluhují 24 % celkového trhu.

  • Komerční banky, které uvolní své úvěrové podmínky, zabírají 15 % celého trhu.

  • Takže souhrnně dojde ke zpřísnění úvěrů v rozsahu 9 % čistého tržního podílu.

Domácnosti šetří a o úvěry nemají zájem

ČNB vydala za poslední kvartál loňského roku (říjen až prosinec 2022) novou analýzu. Stabilita panovala u půjček pro obchodní společnosti – zásadně se neměnily podmínky pro poskytnutí úvěrů ani celková poptávka po úvěrech. Firmy nemají takový zájem o dlouhodobé úvěry na financování velkých investic. Na druhou stranu si o to více berou úvěry na krátkodobé financování podniku, a to zejména kvůli přetrvávajícím problémům s dodávkami některých komponent a surovin, a tudíž vyšší potřebě držet zásoby.

Naproti tomu u domácností se projevují zvýšené životní náklady a obavy z budoucího ekonomického vývoje. V závěru loňského roku poklesl zájem domácností o úvěry, a to jak o hypotéky, tak o ostatní spotřebitelské půjčky.

Podcast

Život rodin zdražuje. Víte, kde šetřit?

Poslechněte si náš podcast Nepodceňto, ve které jsme pro vás shrnuli, jak co nejlépe šetřit.

Podmínky hypoték se uvolnily, přesto o ně domácnosti nežádají

Úvěrové standardy se u úvěrů na bydlení v souhrnu uvolnily (v rozsahu 18 % čistého tržního podílu), přesto více než dvě třetiny bank sledují pokles poptávky po hypotečních úvěrech. Proč nemají domácnosti o hypotéky zájem? Nejvíce odrazují rostoucí životní náklady kvůli vysoké inflaci a drahým energiím. Vliv mají rovněž vysoké úrokové sazby u hypoték. Částečně se na poklesu zájmu o hypotéky podílí také vysoké ceny nemovitostí, snaha o vyšší úspory a obavy z budoucnosti.

O aktuální situaci na trhu s nemovitostmi si můžete přečíst v našem článku:

Pro spotřebitelské úvěry se podmínky zpřísňují

Zatímco u hypoték se podmínky rozvolňují, u spotřebitelských úvěrů přistoupily banky ke zpřísnění úvěrových podmínek (v rozsahu 12 % čistého tržního podílu). Banky totiž zpřísnily hodnocení úvěruschopnosti klientů a mají obavy z jejich rostoucích životních nákladů. Nejen banky ale k úvěrům přistupují obezřetněji. Ani samotné domácnosti o ně nemají takový zájem. Poptávka po úvěrech na spotřebu klesla (v rozsahu 63 % čistého tržního podílu), jelikož domácnosti dávají přednost úsporám a odkládají nákup věcí dlouhodobé spotřeby. Odrazují je také vyšší úrokové sazby.

Jak ušetřit a vyzrát na zbytečné utrácení vám poradíme v tomto článku:

Prognóza je pozitivní pro domácnosti, pro firmy horší

V prvním čtvrtletí letošního roku (leden až březen 2023) banky očekávají mírné zlepšení situace. Pokles poptávky po úvěrech na bydlení předpokládá jen desetina bankovního trhu, u spotřebitelských úvěrů věří malá část dokonce v růst poptávky.

Naopak horší vyhlídky mají komerční bankéři u úvěrů pro živnostníky. Banky vnímají pokles poptávky živnostníků po úvěrech ve čtvrtém čtvrtletí 2022 o více než tři čtvrtiny bankovního trhu a další pokles předvídají i pro začátek letošního roku. Ochlazení se očekává rovněž u úvěrů pro obchodní společnosti. K poklesu přispěje zejména další propad poptávky po dlouhodobých úvěrech.

Vývoj úrokové sazby

Zajímá vás, jak se vyvíjela úroková sazba v posledních 30 letech? Přečtěte si náš článek.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.