Peníze kalkulačka daně

OSVČ a paušální daň: Budou mít živnostníci problém získat hypotéku či jiný úvěr?

25. 4. 2021
|
Délka čtení: 5 min.

Konec podávání daňového přiznání, žádné kontroly z finančního úřadu, úspory a méně administrativy po všech stránkách. To jsou hlavní benefity, na které se letos v lednu nechalo nalákat přibližně 70 tisíc živnostníků. Zjednodušení na jedné straně však může přinést komplikace na straně druhé. Konkrétně z hlediska žádostí o úvěry.

V roce 2021 mohou živnostníci poprvé využít takzvaného daňového paušálu. Ti, kteří se pro novou variantu povinných odvodů rozhodli, jednou měsíční platbou vyřeší daň z příjmu, sociální i zdravotní pojištění. Přihlášení pro tento rok však bylo možné učinit pouze do 11. ledna. Na důkladnou osobní analýzu, zda vstoupit, či nevstoupit, tak času nazbyt rozhodně nebylo. Nabídka se na první pohled jeví jako terno. Těm živnostníkům, kteří v budoucnu plánují hypoteční či jiný úvěr, ale nejspíše zadělává na nejednu vrásku.

Jedna měsíční platba

Daňový paušál je určen pro OSVČ s ročním příjmem do milionu korun. Výše paušální daně bude proměnlivá, letos dosahuje 5 469 korun měsíčně. Tato částka zahrnuje platbu minimálního zdravotního pojistného ve výši 2 393 korun a dále daň z příjmu ve výši 100 korun. Tato symbolická částka daně z příjmu kompenzuje navýšení minimálního sociálního pojistného o 15 procent. To pro rok 2021 odpovídá částce 2 976 korun.

Hektické přihlašování, málo času na otázky

Do režimu paušální daně se v lednu přihlásilo přes 70 tisíc OSVČ. Ministerstvo financí předpokládalo ze strany živnostníků přibližně dvojnásobný zájem. Menší ohlas jde na vrub hektickému schvalování zákona, který umožňuje přejít do paušálního režimu. Zákon vyšel ve Sbírce až v prosinci 2020, chyběla tak i efektivní komunikační kampaň, respektive na ni nezbýval čas. Ten chyběl i na položení některých otázek – třeba těch souvisejících s poskytováním úvěrů živnostníkům.

Přinese paušální daň komplikace při žádosti o úvěr?

Banky mají dle zákona o spotřebitelském úvěru povinnost prověřovat, zda má žadatel na splácení úvěru dostatečné příjmy. U živnostníků banky příjmy vypočítávají na základě daňových přiznání. Ovšem jako živnostník s daňovým paušálem již od příštího roku v rukou žádné přiznání mít nebudete (v letošním roce ještě budete své příjmy dokazovat daňovým přiznáním za rok 2020).

Jak tedy budou banky k žadatelům kupříkladu o hypotéku z řad OSVČ s daňovým paušálem poté přistupovat? To zatím ani ony samotné přesně nevědí a hledají cestu, jak příjmy posuzovat.

Banky mají ještě dost času připravit postupy a metodiky pro schvalování těchto případů. Touto změnou se zabýváme, ale na jakékoliv závěry je brzy,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a Českomoravské stavební spořitelny.

Současnou situaci nastínil i tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý: „V tuto chvíli analyzujeme a hledáme řešení, za jakých podmínek budeme posuzovat úvěruschopnost klientů, kteří budou danit paušálním způsobem. Jsme přesvědčeni, že v průběhu tohoto roku upravíme naše úvěrové analýzy takovým způsobem, abychom při úvěrování klienty s paušálním ‚daňovým přiznáním‘ nijak nediskriminovali. Může se však stát, že od klientů danících paušálem budeme požadovat více dokumentů a informací pro posouzení jejich úvěruschopnosti.

Doufejme tedy, že banky přijdou na způsob, jak posoudit příjmy žadatele o úvěr v paušálním režimu a bez zbytečně velkých komplikací pak budou umět úvěr poskytnout.

Veďte si evidenci, doporučuje ministerstvo i banky

Dle zákona o daních z příjmů živnostníci danící paušálem nemají povinnost vést kontrolní evidenci. I přesto je ale užitečné, abyste své příjmy průběžně sledovali. Třeba právě pro budoucí dokládání bonity, ale i kvůli dalším možným povinnostem. Důležitá je v tomto ohledu hranice jednoho milionu korun. Pokud vaše příjmy ze samostatné výdělečné činnosti tuto částku překonají, musíte se z paušální daně odhlásit. Poté budete danit standardně a podáte klasické daňové přiznání.

Stejná povinnost vám vyvstane i tehdy, pokud v průběhu roku začnete platit DPH nebo se stanete společníky veřejné obchodní společnosti.

Paušální daň: Zapomeňte i na slevu na manželku a daňový bonus

Daňový paušál již objímá veškeré daňové výhody. Pokud jste se pro něj rozhodli, již nemůžete čerpat žádné daňové odpočty a daňové slevy. A to ani na manželku (manžela) s ročními příjmy nepřesahujícími 68 tisíc korun.

Při platbě paušální daně také nebudete čerpat daňový bonus. Ten vzniká v případě, kdy je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.