Vyřizování daňového přiznání

OSVČ a slevy na dani: Kdy je můžete uplatnit?

26. 3. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Daňové odvody nejsou malé. Proč tedy nevyužít toho, co se nabízí k jejich snížení? Než zasednete k vyplňování daňového přiznání, podívejte se, které slevy vám mohou snížit daňovou povinnost.

Vyplňování daňového přiznání nepatří k oblíbeným činnostem. Mnohdy je však tento strašák spíše nafouknutou bublinou. Samotné vyplňování není nijak obtížné, zvláště v době chytrých daňových formulářů, které snadno naleznete na daňovém portálu Finanční správy.

Tím nejtěžším je tak často jen najít si potřebný čas a dát dohromady veškeré podklady. „Vyplatí se nenechávat to na poslední chvíli. Ve stresu byste mohli řadu věcí opomenout, nebo by zkrátka již nebyl čas na dohledání či vyřízení potřebných potvrzení. Zbytečně byste pak na daních zaplatili víc, než je nutné,“ radí Ondřej Hruška.

Chcete se v příštích letech „vyhnout“ podávání daňového přiznání?

Pro OSVČ s ročním příjmem do milionu korun začal letos fungovat režim takzvané paušální daně. Pro zdaňovací období 2021 již není možné se přihlásit, na příští rok ano. Máte tedy dost času na rozmyšlenou. V tomto roce je pro tyto OSVČ povinná jediná platba 5 469 Kč měsíčně. V této částce je zahrnuto minimální zdravotní pojistné ve výši 2 393 korun, sociální pojištění 2 976 Kč a daň z příjmů v symbolické výši 100 Kč.

Termín daňového přiznání aneb Dokdy odevzdat

Na podání přiznání k dani z příjmů máte podle daňového řádu čas nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Standardní lhůta pro listinná podání by tedy letos končila 1. dubna. V souvislosti s epidemiologickou situací však vláda lhůtu prodloužila. V papírové podobě jej tedy můžete podat až do 3. května 2021.

Pokud by se vám líbila alternativa online podání, což by bylo nyní jistě záhodno, letos tak můžete poprvé učinit díky portálu mojedane.cz. V případě elektronického podání tedy máte čas do 1. června 2021.

Ovšem pozor! Jestliže podáte daňové přiznání a zaplatíte daň po prodloužených lhůtách, může vám finanční správa vypočítat pokutu už od 1. dubna, resp. 3. května (online podání). Ti, kterým daně zpracovává daňový poradce, mají čas do 1. července.

Jaké slevy je možné uplatnit za rok 2020?

Slevy na dani v praxi přímo snižují vypočtenou daň z příjmu fyzických osob. Nezdanitelné části základu daně vám naopak sníží už daňový základ.

Daňové slevy v kostce

Za rok 2020 můžete uplatnit slevy:

  • na poplatníka (24 840 Kč) – jde o základní slevu, kterou může uplatnit každý;

  • na manžela/manželku (24 840 Kč) s vlastními příjmy do 68 000 Kč ročně;

  • na manžela/manželku ZTP/P, kdy je sleva dvojnásobná (49 680 Kč);

  • na dítě – roční daňové zvýhodnění na první dítě činí 15 204 Kč, na druhé dítě 19 404 Kč, na třetí a další dítě 24 204 Kč;

  • na studenta (4 020 Kč);

  • školkovné (maximálně 14 600 Kč na každé dítě);

  • na invaliditu prvního a druhého stupně (2 520 Kč);

  • na invaliditu třetího stupně (5 040 Kč);

  • na průkaz ZTP/P (16 140 Kč);

  • na elektronickou evidenci tržeb (5 000 Kč).

Sleva na poplatníka

Sleva na poplatníka je jediná, kterou uplatníte vždy v plném rozsahu, nemusíte ji tedy nijak prokazovat. Mají na ni nárok všechny OSVČ a za rok 2020 činí 24 840 Kč. Pro rok 2021 se tato částka zvyšuje dokonce na 27 840 Kč ročně, k dalšímu zvýšení slevy na poplatníka by mělo dojít od roku 2022.

U ostatních daňových slev musejí být splněny zákonné podmínky a při splnění pouze po část roku se uplatní v poměrné výši.

Sleva na manžela/manželku

Za loňský rok můžete ušetřit i díky daňové slevě na manželku (manžela). Podmínkou je, aby její (jeho) příjmy nepřekročily 68 000 Kč (nepočítá se například rodičovský příspěvek). Sleva činí 24 840 Kč. Pokud se jedná o držitelku či držitele průkazu ZTP/P, je sleva dvojnásobná. Na družku nelze slevu čerpat, a to ani v případě výchovy dítěte ve společné domácnosti.

Příklad: Sleva na manželku a svatbaPříklad: Sleva na manželku a svatba

Petra a Pavel se brali 13. srpna 2020, Petra po celý rok 2020 pobírala pouze rodičovský příspěvek. Pavel tak v daňovém přiznání uplatní slevu na manželku ve výši 8 280 Kč (2 070 Kč x 4 měsíce). Sleva na manželku se týká měsíců, kdy trvá manželství k 1. dni daného měsíce.

Sleva na studenta

Pokud ještě studujete, týká se vás sleva na studenta ve výši 4 020 Kč za rok. V případě statusu studenta pouze v části roku se zvýhodnění počítá v poměrné výši, tedy 335 Kč za každý měsíc. V případě, že studujete na více školách, se daňová sleva nenásobí. Jestliže budete chodit do školy každý den, uplatníte celkově slevy na dani z příjmu fyzických osob minimálně v souhrnné výši 28 860 Kč (24 840 Kč + 4 020 Kč).

Školkovné

Vždy jeden z rodičů, který žije s dítětem ve společně hospodařící domácnosti, může využít slevu na školkovné. Maximální částka za rok 2020 je 14 600 Kč na každé dítě (pro rok 2021 se zvyšuje na 15 200 Kč). Částka se vždy rovná minimální mzdě daného roku.

Školkovné by mělo uhradit náklady na umístění dítěte do předškolního zařízení. Nelze tam ale zahrnout náklady například na stravování nebo další náklady spojené s běžným provozem.

Sleva na dítě

Další slevou, kterou mohou využít rodiče, je ta na dítě. Na první dítě činí 15 204 Kč, na druhé pak 19 404 Kč, na třetí a další 24 204 Kč. Zvýhodnění uplatníte na každého vyživovaného potomka, který s vámi sdílí společnou domácnost. Vyživovaným dítětem je dle zákona nezletilá osoba (dítě ve věku do 18 let), ale také zletilé dítě až do dovršení věku 26 let, pokud má statut studenta nebo mu nepříznivý zdravotní stav nedovoluje pracovat a současně mu není přiznán invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně. Slevu na dítě může uplatnit opět pouze jeden z rodičů.

A co ostatní daňové slevy?

Jestliže například vaše zdravotní postižení spadá do invalidity prvního a druhého stupně, další sleva činí 2 520 Kč, na invaliditu třetího stupně pak 5 040 Kč. Držitel průkazu ZTP/P má nárok na slevu 16 140 Kč.

Výše slevy na evidenci tržeb činí maximálně 5 000 Kč. Spočítá se jako částka ve výši kladného rozdílu mezi 15 % dílčího základu daně ze samostatné činnosti a základní slevy na poplatníka. Slevu na evidenci tržeb lze uplatnit pouze ve zdaňovacím období, v němž poplatník poprvé zaevidoval tržbu, kterou má podle zákona o evidenci tržeb povinnost evidovat.

Chcete na daních ušetřit ještě víc? Přečtěte si o dalších možnostech v našem dalším článku.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Solární panely na střeše domu
    23. května 2023|Petr Woff
    Půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo: Vyplatí se?

    Solární panely mají nulové provozní náklady, když vyrábějí elektřinu, zatímco tepelná čerpadla efektivně produkují teplo. Ale málokdo má dostatek volných peněz, aby investoval do těchto moderních technologií. Bankéři proto zájemcům nabízejí speciální úvěry. Srovnejme, kolik stojí půjčka na solární panely nebo tepelné čerpadlo od České spořitelny, Komerční banky, ČSOB a dalších společností.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?