Vosí hnízdo pod střechou

Kryje pojištění majetku pád parašutisty na dům nebo encefalitidu? Aneb o čem lidé často neví, že mají pojištěno

Pojištění domácnosti a nemovitosti je nejčastěji využíváno pro situace jako vichřice, vytopení sousedů, vloupání a další. Najde se ale i řada netradičních situací, na které tato pojištění myslí. Jen o nich lidé často neví.

Když vytopíte sousedy, automaticky vše nahlásíte svojí pojišťovně, které pak i všichni poškození budou na číslo vaší smlouvy hlásit žádost o náhradu škody. Stejně tak když vás vykradou, budete kromě na policii všechno hlásit i na pojišťovnu. Co když ale na váš dům omylem spadne parašutista a poškodí střechu? A nebo co když zjistíte, že váš soused od vás neoprávněně odebírá elektřinu?

Soused, co vám krade elektřinu

Nastávají těžké časy, ceny elektřiny stoupají. Při vyúčtování za elektřinu ale zjistíte, že máte platit tak vysokou částku, že jste snad elektřinou museli napájet celou bytovou jednotku. Začnete proto podrobněji řešit, za co platíte a dojdete k tomu, že objem odebrané elektřiny je násobně vyšší, než předchozí roky. A protože se u vás doma v rámci spotřeby mnoho nezměnilo, pátráte dál, až nakonec zjistíte, že na vaše odběrné místo je napojený soused, který odebírá elektřinu od vás. Na černo, pochopitelně.

Škoda, která vám vznikla, je v řádu desítek tisíc. Věděli jste, že můžete škodu nahlásit jako pojistnou událost v rámci pojištění domácnosti? Samozřejmě jde také o trestný čin, který musíte hlásit na Policii ČR, ale některé pojišťovny mají toto riziko kryté. Škodu vám tak proplatí a následně ji po viníkovi budou vymáhat sami.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Správně sjednané pojištění majetku vám pokryje náklady na opravu škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky pro vás, jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Zkažené jídlo a zničená podlaha u rozbité lednice

Na pojišťovnu rovněž můžete nahlásit škodu, která vám vznikla v důsledku rozbité lednice. V praxi se takové situace stávají tehdy, kdy se nejméně hodí. Například když jedete na dovolenou a na celou spoušť tak přijdete až po návratu. Lednice je na odpis, a stejně tak jídlo v ní. Navíc ještě vyteklá lednice způsobila škodu na plovoucí podlaze, kterou je potřeba vyměnit.

I takovou situaci můžete řešit s pojišťovnou. Ta vám uhradí škodu za zkažené jídlo a za opravu zničené podlahy. A někdy vám dokonce zaplatí i opravu lednice.

Věci, které jsou odcizeny vaší dceři při studiu ve Španělsku

Řada lidí si myslí, že pojištění domácnosti se vztahuje jen na majetek, který se nachází uvnitř konkrétního bytu či domu, nikoli mimo něj. Není to ale úplně pravda. Pojišťovny například kryjí také věci vašich studujících dětí.

Pokud tedy například vaše dcera odletí studovat do Španělska a na místní koleji dojde k odcizení jejích osobních věcí, pojišťovny škodu uhradí.

Pojištění proti klíšťové encefalitidě

Při podezření na klíšťovou encefalitidu nejspíše jako první navštívíte doktora a poprosíte o příslušná vyšetření. Věděli jste ale, že pokud se u vás klíšťová encefalitida potvrdí, můžete to pojišťovně nahlásit jako pojistnou událost?

Toto nabízí na našem trhu pouze Uniqa Pojišťovna, a to v rámci svého balíčku Domov & bezpečí. Jde o unikát, protože jde o spojení pojištění smrti nebo hospitalizace následkem klíšťové encefalitidy v majetkovém pojištění, což v současné době nikdo jiný na trhu nenabízí.

Chraňte vybavení vašeho domu

Pomůžeme vám s pojištěním elektroniky, nábytku i starožitností už od 150 Kč měsíčně.


Vyberte jednu z možností:

Máte doma sršní či vosí hnízda? Poproste o odstranění pojišťovnu

Další ne úplně běžnou situaci, na kterou pojištění domácnosti myslí, je odstranění vosích či sršních hnízd z vašeho domu. Pokud se příště budete potýkat s náletem vos a sršní, nemusíte volat specializovanou firmu a platit náklady na odstranění. Asistenční služby pojišťoven to vyřeší za vás.

Pokud máte toto riziko kryté, stačí zavolat na asistenční službu a ta sama vyšle pověřenou osobu, aby vás hnízda zbavila.

Pád parašutisty na dům

A na závěr uveďme netradiční situaci z pojištění nemovitosti. Už se vám někdy stalo, že by na váš dům spadl odpad z letadla? Snadno vám poškodí střechu a oprava pak může být poměrně drahá. Ačkoli to není moc běžný typ škod, pojištění nemovitosti na ně myslí a opravu vám uhradí.

A co třeba poškozená střecha v důsledku špatného přistání parašutisty? Může se stát, že parašutista neodhadne situaci a místo na přilehlém poli přistane na vaší střeše. Samozřejmě ji poškodí, což znamená vynaložit peníze na opravu střechy.

Někdy pojištění nemovitosti tuto situaci kryje, není to však pravidlo.

„Většina pojištění na trhu nekryje škodu na majetku, když na dům spadne parašutista. Není totiž neživý a nejedná se o pád věci. Pojišťovna Pillow má ale v podmínkách přímo popsáno, že zaplatí i škody po pádu či chybném přistání parašutisty či paragladisty,“ informuje Martin Podávka, tiskový mluvčí Pillow pojišťovny.

Nezapomeňte si pojistit majetek

Doma vás může překvapit extrémní počasí, zloději i neohleduplní sousedé. Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven s pomocí naší online kalkulačky a mějte klid na duši. Vybrané pojištění vám sjednáme do pár minut.

Vyberte jednu z možností:

Ptejte se a zajímejte se

Pokud se vám příště doma stane nějaká ne zcela typická událost, zkuste nejdříve nahlédnout do pojistné smlouvy nebo rovnou zavolejte do pojišťovny a svou situaci jim popište. Ne všechny pojišťovny kryjí všechna výše uvedená rizika, ale pokud zrovna vy máte toto riziko kryté, je výhodnější využít pojištění, než řešit situaci po vlastní ose.

PojišťovnaPád odpadu z letadla na střechu domuPřistání parašutisty či paraglidisty na střeše domuElektřina na černo odebíraná sousedemZkažené jídlo, zničená podlaha vlivem rozbité ledniceŠkoda na věcech dětí studujících v EvropěKlíšťová encefalitidaOdstranění vosích a sršních hnízd

Allianz pojišťovna

ANO

ANO

NE

ANO (lednice do 5 let od koupě)

NE

NE

ANO

ČPP

ANO

NE

NE

ANO

NE

NE

ANO

ČSOB Pojišťovna

ANO

NE

NE

NE

NE

NE

ANO

Direct pojišťovna

ANO

ANO

NE

ANO (lednice do 5 let od koupě)

NE

NE

ANO

Kooperativa pojišťovna

ANO

ANO

NE

ANO

ANO

NE

ANO

Maxima pojišťovna

ANO

NE

ANO

ANO (kromě lednice)

NE

NE

NE

Pillow pojišťovna

ANO

ANO

ANO

ANO (lednice do 5 let stáří)

ANO

NE

ANO

Slavia pojišťovna

ANO

NE

NE

ANO

NE

NE

ANO

Uniqa Pojišťovna

ANO

ANO

NE (ale poskytne právní podporu z pojištění)

ANO (lednice do 7 let stáří)

ANO

ANO

ANO

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Figurka Lego
    15. září 2023|Jana Březinová
    LEGO, akční figurky a další sběratelské kousky. Jak je pojistit?

    V kostičkách LEGO nebo pár sběratelských kartičkách můžete mít doma stovky tisíc korun, a tak by vám nemělo chybět kvalitní pojištění. Netradiční sběratelské předměty můžete zahrnout do běžného pojištění domácnosti nebo je pojistit jako sbírku – pak se vám bude hodit znalecký posudek.