Muž nastavuje termostat

Jaké zvolit vytápění domu, abyste ušetřili za energie?

7. 7. 2020 | Aktualizováno: 7. 7. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

Vytápění domu je jednou z největších položek rodinného rozpočtu, proto je důležité věnovat výběru správného zdroje tepla dostatečnou pozornost. I když stojí v popředí především pravidelné náklady na vytápění, vždy byste měli brát v úvahu také výši počáteční investice a z ní plynoucí návratnost.

Vytápění domu – jaké jsou možnosti?

Ať už stojíte před výběrem kotle z důvodu rekonstrukce, nebo se vrháte do stavby nového domu, volba vytápění je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí. Je dobré si uvědomit, že s vybraným zdrojem budete topit minimálně příštích 20 let, proto byste měli při jeho výběru přemýšlet v dostatečně dlouhém časovém horizontu.

Čím topit?

V zásadě jsou na výběr tyto druhy vytápění domu:

  • tuhými palivy (uhlím nebo dřevem),

  • zemním plynem,

  • tepelným čerpadlem,

  • elektřinou.

Tuhá paliva vychází nejlevněji, ale nemají budoucnost

Vybíráte, jaké zvolit vytápění do domu starého nebo nezatepleného? Pak nejspíše přemýšlíte o tom zůstat u tradičních tuhých paliv, jako je uhlí nebo dřevo. V zásadě vychází skutečně nejlevněji, a to zejména v případě vysoké spotřeby. Na první pohled nízká cena ale skrývá spoustu háčků.

Do nízké ceny paliva nezapomeňte připočítat cenu svojí práce. Skládání uhlí nebo sekání dříví zabere čas jen jednou za pár měsíců, ale roztápět kotel musíte v topné sezóně každý den, stejně tak uklízet saze a popel.

Důležité je myslet také na ekologickou stránku věci. A to především z dlouhodobého hlediska. Evropská legislativa tlačí na to, aby se zejména spalování uhlí v budoucnu úplně zakázalo, a tak se brzy můžeme dočkat ekologických daní na tento druh paliva. Ostatně první zásadní omezení vstoupí v platnost již za dva roky – od září 2022 je v České republice zakázán provoz kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy. Novější kotle zatím předpisům vyhovují, ale nemusí trvat dlouho a dostanou se rovněž na seznam zakázaných přístrojů.

Povinná výměna kotle až od 1. 9. 2024

Vláda kvůli energetické krizi a rostoucí inflaci posunula termín zákazu provozu starých kotlů o dva roky, konkrétně na 1. září 2024.

Více podrobností se dozvíte v článku Kotlíkové dotace 2022: Termíny se posunuly, peněz zbývá dost, ale chybějí technologie.

Zemní plyn je levný a pohodlný

Zemní plyn je v současné době jedno z nejuniverzálnějších a nejvýhodnějších paliv. Pokud hledáte vytápění domu ekonomické a zároveň ekologické, tady jste správně. Díky rostoucí účinnosti plynových kotlů, které využívají princip kondenzace, je spalování plynu efektivnější a ekologičtější než kdy dříve, a tak ušetříte i na účtu za plyn – o 20–40 % ve srovnání se starými plynovými kotli.

Chci výhodnější plyn

Jaké ceny plynu aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny plynu aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.


Pořízení kondenzačního kotle znamená vyšší počáteční investici, na druhou stranu pak už šetříte na energiích s každým topením. Jedna kilowatthodina plynu vyjde aktuálně jen na 1,20 Kč, navíc cena zemního plynu na burze klesá na historické minimum, a tak by se mohlo dále zlevňovat. Další velkou výhodou je, že na nákup kondenzačního kotle můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám až 35 tisíc korun.

Do jakých nemovitostí se vytápění plynem hodí?

Obecně lze říci, že do všech staveb – do starých rodinných domů, domů po rekonstrukci nebo do novostaveb. Výjimku tvoří jen velmi dobře izolované novostavby, resp. pasivní nebo nulové domy. Ty mají tak nízké tepelné ztráty, že by bylo zbytečné investovat do plynového kotle a lépe se v nich uplatní vytápění elektřinou.

Tepelné čerpadlo uspokojí nadšence do ekologie

Hledáte-li vytápění domu ekologické s maximální mírou soběstačnosti, sáhněte po tepelném čerpadlu. To je v českých domácnostech čím dál oblíbenější. Funguje na principu převodu tepla z venkovních zdrojů (vzduch, voda, země) do interiéru domu.

V podmínkách České republiky je tepelné čerpadlo schopné vyrobit asi 75 % ze svého přírodního zdroje, 25 % energie tvoří elektřina při dotápění za velkých mrazů, případně sloužící pro pohon samotného tepelného čerpadla. Když si však na výrobu této elektřiny pořídíte solární panely, získáte 100 % ekologický zdroj energie.

Tepelné čerpadlo se obvykle kombinuje s podlahovým vytápěním, a tak udržuje v domě stálou a příjemnou teplotu. Hodí se do novostaveb a zrekonstruovaných, zateplených starších domů. U staveb bez izolace by jeho účinnost nedosahovala tak dobrých výsledků a dotápění elektřinou by se zbytečně prodražilo.

Před rozhodnutím pro tepelné čerpadlo je důležité důkladně si propočítat návratnost. Náklady na provoz jsou sice nízké, ale jedná se o velkou investici v řádech stovek tisíc korun. Také na tento zdroj vytápění můžete dosáhnout na dotaci z programu Nová zelená úsporám. V případě kombinace se zateplením můžete získat částku až 100 tisíc korun.

Domov v bezpečí

Chraňte to, na čem vám záleží

Pokud vlastníte klimatizaci, tepelné čerpadlo či další dražší vybavení, bude se vám hodit pojištění majetku. Správně nastavené pojištění vám pokryje náklady na opravu případné škody. Pomůžeme vám s výběrem i sjednáním nejlepší nabídky jednoduše a online.

Vyberte jednu z možností:

Vytápění domu elektřinou se může prodražit

Elektřina představuje nejdražší způsob vytápění domu, pokud vezmeme v úvahu pouze jednotkové náklady na palivo. Jedna kWh elektřiny vyjde v současné době téměř na 5 Kč, v tarifu pro vytápění je to přibližně 2,5–3 Kč. To ale neznamená, že je elektřina nejnákladnějším způsobem vytápění celkově. Naopak pro pasivní a nulové domy, či jiné kvalitně zateplené novostavby, se jedná o nejlevnější způsob vytápění.

Důvod je jednoduchý – spotřeba je velmi nízká a pořizovací náklady na přímotopy také. Na rozdíl od plynového kotle, který stojí desítky tisíc, vás koupě přímotopů vyjde jen na pár tisíc. Vytápění domu elektřinou je navíc zcela bezúdržbové a velmi pohodlné.

Chci výhodnější elektřinu

Jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí dodavatelé?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Pro každý dům se hodí jiný způsob vytápění

Při výběru vytápění domu tak vždy berte v úvahu všechny parametry – jednotkové náklady na energie jsou pouze jednou položkou skládačky. Pro určení spotřeby je důležité zjistit tepelné ztráty domu. Na jejich základě by vám kvalifikovaná firma měla být schopna navrhnout nejlevnější způsob vytápění domu.

V neposlední řadě ale rozhodují i vaše zvyklosti a životní styl. Požadavky na vytápění domu se budou zásadně lišit u páru, který tráví většinu času mimo domov, a u rodiny se třemi dětmi, které mají rády teplo, a tak se v domácnosti topí na 24 °C po celý den.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Ovladač klimatizace
    15. října 2023|Petr Woff
    Kolik vás bude stát topení klimatizací?

    Stejný přístroj, který v parném létě zchladí vaši domácnost, umí také vytápět. Splitová klimatizace funguje podobně jako tepelné čerpadlo, ale je daleko levnější a většinou i menší. Proto se hodí především do moderních zateplených domů, ovšem využití najde v každé české domácnosti. Srovnejme, jestli vyjde levněji než klasický kotel. 

  • Podpis smlouvy
    03. října 2023|Petr Woff
    Jak poznáte dobrou smlouvu na elektřinu nebo plyn?

    Energii pro svoji domácnost nakupujete na volném trhu, kde můžete přejít k levnému dodavateli. Někteří obchodníci však myslí spíše na svůj zisk než na zákazníka. Lákají vás na slevu, ale přitom zamlčují problematické smluvní podmínky. Proto srovnejme alternativy a dávejme pozor na zdánlivé detaily. Přinášíme vám 10 nejdůležitějších bodů, podle kterých poznáte férovou smlouvu na elektřinu či plyn.