Levná elektřina

Zálohy na energie: Jak si nastavit jejich měsíční výši?

21. 6. 2020
|
Délka čtení: 5 min.

Vyúčtování za energie bývá spojeno s překvapením – ať už pozitivním ve formě velkého přeplatku, nebo negativním, když přijde nedoplatek. Jen málokdy se podaří odhadnout zálohy tak, aby odpovídaly skutečné spotřebě energie. Jak si správně nastavit zálohy na energie?

Zálohy na elektřinu nebo plyn hradíte jako průběžnou platbu za předpokládanou spotřebu elektřiny nebo plynu – nejčastěji měsíčně, případně při malé spotřebě čtvrtletně. V ročním vyúčtování porovná dodavatel vaše předplacené zálohy se skutečnou spotřebou, a tím vám vznikne přeplatek nebo nedoplatek.

Neplaťte na zálohách na energie ani málo, ani moc

Zálohy na energie by měly co nejvíce odpovídat vaší předpokládané spotřebě. Riziko vzniká především v případě, že je máte nastaveny příliš nízko. To je spojeno s velkým nedoplatkem při konečném zúčtování a nejednu domácnost to může dostat do finančních potíží – na nedoplatek v řádu tisíců korun zkrátka v rozpočtu nejsou peníze.

Nabídka na míru

Přemýšlíte, jak ušetřit na energiích?

Jednou z možností je i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu za energie a my vám vytvoříme nabídku na míru.


V tom případě však před problémem nezavírejte oči a okamžitě kontaktujte svého dodavatele. Pokud nemáte na nedoplatek energií, většinou vám poskytovatel vyjde vstříc a vytvoří vám splátkový kalendář – jen tak se vyhnete odpojení od elektřiny nebo plynu.

Ale ani druhá varianta, tedy vysoké přeplatky, není optimální. Některé domácnosti si platí raději výrazně vyšší zálohy na energie a přeplatky pak využívají třeba jako kapesné na dovolenou. Váš dodavatel energie ale nemá zastupovat spořicí účet. Nejen, že se tak vaše peníze nijak nezhodnocují, ale neexistuje důvod, abyste svoje peníze dodavateli půjčovali. Navíc mnoho firem již má v podmínkách, že přeplatky nevrací, ale použijí je na úhradu záloh na další období.

Jak si vypočítat správnou výši záloh na energie?

Správnou výši záloh na elektřinu nebo plyn zjistíte nejjednodušeji ze spotřeby za minulé období. Pokud využíváte elektřinu a plyn i na vytápění, bude odhad složitější, protože spotřeba záleží zejména na tom, jak dlouhá a studená bude zima.

U ostatního provozu domácnosti, jako je ohřev vody, vaření a pohon elektrických spotřebičů, zůstává spotřeba každoročně přibližně stejná, pokud nedojde k výrazným obměnám spotřebičů v domácnosti.

Chystáte se pořídit vyhřívání bazénu nebo například sušičku? Nebo naopak chcete vyměnit pomocníky v domácnosti za novější a úspornější modely? Pak si můžete zálohy na elektřinu další rok upravit. Naopak nemusíte platit tolik, když už teď víte, že jste si pořídili chalupu, kde hodláte trávit celé léto. Pro snazší orientaci můžete využít i některou z online kalkulaček pro výpočet spotřeby elektřiny a plynu v domácnosti. U nových odběrných míst navrhuje výši záloh dodavatel na základě revizní zprávy.

Náš tip

Při výpočtu vydělte očekávanou spotřebu jedenácti – tolik záloh každý rok platíte, dvanáctý měsíc přijde vyúčtování.


Málokterý zákazník ví, že má právo si výši záloh upravit. Dodavatel zpravidla pošle novou výši záloh právě v ročním vyúčtování, ale zákazník má právo ji změnit. Většinou to lze udělat jednoduše online po přihlášení k zákaznickému účtu, nebo kontaktujte svého dodavatele e-mailem nebo telefonicky.

Co když dodavatel zálohy na energie bezdůvodně navyšuje?

Měli jste v letošním roce vysoký nedoplatek, ale přesto vám dodavatel ponechal stejné zálohy na elektřinu? Energetické společnosti často argumentují tím, že elektřina stále zdražuje a nechtějí vás vystavovat riziku nedoplatků. Zákazník ale může do výše záloh mluvit – jestliže s nimi nesouhlasíte, nebojte se ozvat a požádat o jejich snížení.

Nejste spokojeni s aktuálním dodavatelem energií?

Změna dodavatele nemusí být komplikovaná. S přechodem k novému dodavateli vám rádi pomůžeme a veškerou administrativu vyřešíme za vás.

Na druhou stranu se můžete setkat i s tím, že vám dodavatel nabídne neúměrně nízké zálohy na elektřinu nebo plyn – někteří to využívají jako marketingový trik, protože na první pohled vypadá cena za energie nižší. Rozdíl však doplatíte tak jako tak, proto buďte před podezřele nízkými zálohami obezřetní. Pokud byste měli potíže domluvit se s dodavatelem na výši záloh, můžete se obrátit se stížností na Energetický regulační úřad.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.