Dómové náměstí v Miláně - sklenka s Aperolem

Víkend v Miláně „za šestku“? Víme, jak na to

Nákupy, historické památky, tradiční italské jídlo nebo třeba fotbal. Milán možná není tou nejvěhlasnější destinací v Itálii, ale přesto nabízí spoustu zajímavých možností. Výlet do severoitalské metropole si zvládnete naplánovat i s omezeným rozpočtem. Na kolik vás vyjde víkend v Miláně?

Letenky Praha–Milán seženete klidně za tisícovku

Jednu z hlavních položek cestovatelského rozpočtu tvoří doprava. Milán je mezi cestovateli oblíbený i díky levnému spojení. Zpáteční letenky Praha–Milán začínají na cenách okolo 1 000 Kč. Záleží na termínu a obsazenosti letadla, ale do 2 500–3 000 Kč si zajistíte letenky téměř kdykoliv.

V okolí Milána se nachází tři letiště:

  • Linate (LIN),

  • Malpensa (MXP, aerolinkami často označované jako letiště Milán Malpensa),

  • Bergamo (BGY, letiště Milán Bergamo).


Linate je sice nejblíže od centra města, ale z ČR sem neexistuje přímé spojení. Přesto máte na výběr z několika možností. Linku Praha–Milán provozuje Wizz Air, easyJet (letiště Milán Malpensa), Ryanair (letiště Milán Bergamo) a Eurowings (obě letiště). Pro cestovatele z některých regionů mohou být vhodnější spoje zmiňovaných aerolinek z Bratislavy, Vídně, Katovic či Vratislavi.

Alternativu představuje cesta autobusem. Do Milána vás z Prahy zhruba za 14 hodin doveze Flixbus i Regiojet. Zpáteční jízdenka se pohybuje okolo 2 000–3 000 Kč. Autobus dává smysl například při cestování s velkým zavazadlem, které by vám letenky prodražilo. Přímé vlakové spojení na trase Praha–Milán momentálně nejezdí.

Jak se dostat z letiště

Letiště Malpensa a Bergamo jsou od Milána vzdálená zhruba 60 km. Do centra města se ale bez problémů dostanete autobusem, z Malpensy také vlakem. V případě autobusů počítejte s hodinou cesty a 10 eury za jednosměrnou jízdenku. Vlak z letiště Malpensa vás aktuálně vyjde na 13 eur a je asi o 20 minut rychlejší než autobus.

Milán: Počasí aneb kdy vyrazit

Kdy Milán navštívit? Nejvhodnější je období od konce března do začátku června, případně září a říjen. V těchto měsících by na vás měly čekat příjemné denní teploty mezi 15–25 °C. Jen na podzim už musíte počítat s častějšími srážkami. Během prázdnin se teploty často šplhají přes 30 °C a putování po památkách se stává náročnější. Návštěvu mnoha míst vám navíc znepříjemní davy turistů.

Vzhledem k množství muzeí, galerií a nákupním příležitostem můžete v Miláně strávit týdny a nudit se rozhodně nebudete. Na běžné prozkoumání města vám ale stačí 2–4 dny. Milán tak představuje ideální destinaci například pro pěkný prodloužený víkend. Delší pobyt můžete spojit s prozkoumáním okolních oblastí. Za návštěvu stojí třeba Bergamo (tedy město, kam možná přiletíte) nebo nedaleká jezera Lago di Como a Lago di Garda.

Cestovní pojištění online

Před cestou do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás před nečekanými výdaji za zdravotní péči. Cestovní pojištění na víkend v Miláně můžete mít již od 42 Kč/osobu.

Ubytování: Hledejte poblíž zastávek metra

Náklady spojené s výletem do Milána se budou z velké části odvíjet od ceny ubytování. Dvoulůžkové pokoje s vlastní koupelnou začínají na zhruba 2 000 Kč/noc. Musíte si je však zajistit s dostatečným předstihem. Navíc zde často narazíte na hůře hodnocená ubytování. Reálně se dostanete spíše k 2 500 Kč/noc pro dvě osoby. V nejužším centru je ubytování ještě o něco dražší. Do cen se pochopitelně promítá i konkrétní měsíc, dny v týdnu či významné události, které se v Miláně konají.

Levné menší hotely najdete například v okolí hlavního nádraží Centrale. Krásné prostředí pro ubytování nabízí čtvrť Navigli. Určitě ale nezavrhujte hotely v okrajových částech města. Pokud je v okolí zastávka metra, budete v centru za 20–25 minut. Ubytování si nejsnáze zajistíte přes platformy jako Booking.com nebo Hotels.com. Apartmány hledejte raději na Airbnb. Cenově ale nečekejte zásadní rozdíly oproti klasickým hotelům.

Milán: Památky a další zajímavá místa k vidění

Milán možná postrádá věhlas Říma, Benátek nebo Florencie, ale stále patří k nejnavštěvovanějším městům v Itálii. Jaká místa lákají turisty nejvíce?

  • Duomo di Milano: Katedrála Narození Panny Marie neboli milánský dóm. Hlavní dominanta města a jedna z největších katedrál na světě (pojme až 40 tisíc osob). Na vstupné si připravte 8 eur. Pokud si chcete užít výhled ze střechy katedrály, pak ještě o 7 eur více. Vstupenky si můžete zakoupit online, ušetříte tak čas ve frontě. Po prohlídce katedrály si projděte přilehlé náměstí Piazza del Duomo s palácem Palazzo Reale.

  • La Scala: Pravděpodobně nejslavnější operní dům světa. Místo, kde uváděli své premiéry velikáni jako Verdi nebo Rossini.

  • Castello Sforzesco: Hrad, na jehož výzdobě se podílel například Leonardo da Vinci. Dnes domov pro několik muzeí.

  • Pinacoteca di Brera: Nejvýznamnější milánská galerie plná známých renesančních obrazů. V rámci podpory kultury je vstup do galerie i muzeí v Castello Sforzesco každou první neděli v měsíci zdarma. Kompletní seznam muzeí se vstupem zdarma najdete na webu YesMilano.

  • Torre Velasca: Milovaný i nenáviděný mrakodrap postavený v 50. letech.

  • Galleria Vittorio Emanuele II.: Spíše než za kulturou vyrážíte na nákupy? Nákupní pasáž Vittoria Emanuela II. nesmíte vynechat. Jedinečnou architekturu kryté nákupní galerie si užijete i v případě, že jsou místní obchody mimo vaše cenové relace.

  • Quadrilatero della Moda: Nákupní čtvrť s dalšími luxusními obchody a butiky.

  • Vodní kanály Naviglio: Díky vodním kanálům Naviglio Grande a Naviglio Pavese si budete na chvíli připadat jako v Benátkách. Kanály jsou lemovány kavárnami a restauracemi. Jde o ideální místo, kde si vychutnat kávu nebo typické italské aperitivo – podvečerní drink s drobným občerstvením.

  • Parco Sempione: Největší městský park, který vás dovede až k vítěznému oblouku Arco della Pace, další z hlavních památek Milána.

  • San Siro: Povinná zastávka pro milovníky fotbalu. Slavný stánek, v němž své zápasy hrají AC i Inter Milán.

Většinu zmíněných míst si vychutnáte i zdarma, alespoň pokud jde o samotné prohlídky exteriérů. Jestli byste si někde měli připlatit za vstupné, pak určitě v Duomo di Milano.

Co navštívit v Miláně - grafika


Doprava po Miláně: Vsaďte na třídenní lístek

Pohyb po Miláně vám usnadní hustá síť městské hromadné dopravy. Využít můžete metro, tramvaje, autobusy, trolejbusy i příměstské vlaky. Na cesty po hlavních památkách vám stačí lístky v zóně Mi1–Mi3. Jednotlivý lístek platný 90 minut vás vyjde na 2 eura, 24hodinový s neomezeným počtem jízd na 7 eur. Cestovatelům přijde vhod zejména třídenní lístek za 12 eur (platí 3 po sobě jdoucí dny, ne 72 hodin). Lístky si koupíte v trafikách, automatech na zastávkách nebo přes oficiální aplikaci místních dopravních podniků.

Víkend v Miláně: Kolik si připravit?

Základ je sehnat letenky a ubytování v nejnižších možných relacích. V praxi to bude znamenat rezervaci s dostatečným předstihem nebo cestování mimo hlavní sezónu. Pak vás víkend v Miláně nemusí vyjít na více než 6 tisíc Kč za osobu.

  • Letenky: 1 000–3 000 Kč/os. (zpáteční letenky Praha–Milán)

  • Cesta z/na letiště: 475 Kč/os. (jízdenka autobusem po příletu i před odletem, 20 eur)

  • Ubytování: 2 000–3 000 Kč/os. (dvě noci, dvoulůžkový pokoj v levnějším hotelu/apartmánu)

  • Doprava po Miláně: 285 Kč/os. (třídenní lístek na MHD, 12 eur)

  • Cestovní pojištění: Od 50 Kč/os.

  • Jídlo, pití a zábava: Individuální, od 700 Kč (cca 30 eur)/os./den


Nejvíce se pochopitelně budou lišit výdaje za jídlo, pití a zábavu. Ale zrovna v Itálii není problém najít pěkné místo, kde dostanete pizzu a sklenku vína či piva za méně než 15 eur. Pokud si vystačíte převážně s památkami, kde se neplatí vstupné, nemusíte utratit více než 30 eur za den.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.