Turistka si prohlíží maďarský parlament

Tipy na dovolenou v Evropě za pár korun

Hledáte evropské město, kde si užijete fajn prodloužený víkend za cenu, která vás nezruinuje? Máme pro vás dva tipy, kam letos v létě vyrazit za poznáním.

Levný výlet do Budapešti

Hlavní město Maďarska láká na bohatou historii, krásnou architekturu i relax v lázních. Co vidět v Budapešti?

  • Parlament: Dominanta Budapešti leží přímo na břehu Dunaje. Užijte si výhled na parlament z protějšího břehu nebo se vydejte na komentovanou prohlídku (225 Kč).

  • Budínský hrad: Na kopci nad Dunajem se vypíná Budínský hrad. Nedaleko odtud je také Matyášův chrám a Rybářská bašta. Kromě vstupného do muzeí si areál hradu můžete projít zdarma.

  • Židovská čtvrť: Navštivte největší synagogu v Evropě a projděte si židovskou čtvrť (590 Kč prohlídka synagogy, 1 060 Kč prohlídka židovské čtvrti). Vstupenky zakoupíte přes Getyourguide.com.

  • Velký trh: Na největší tržnici Nagy Vásárcsarnok nabízí obchodníci místní pokrmy a produkty, ale připravte se na turistické ceny.

  • Lázně: V Budapešti se nachází desítky horkých pramenů. Největší lázně se jmenují Széchenyi, k dalším oblíbeným patří Gellértovy lázně. V menších lázních bývají některé dny vyhrazeny pouze pro ženy nebo pro muže. Přehled lázní najdete na spasbudapest.com. Vstupné do lázní vyjde cca na 600 Kč.


Tyto a další tipy na místa, která v Budapešti navštívit, si můžete rovnou stáhnout a vytisknout, abyste je měli během cesty po ruce.

Seznam co navštívit v Budapešti

V Maďarsku se platí forinty, 1000 Ft = cca 64 Kč. Na drtivé většině míst se dá platit kartou, a tak ani není třeba vyměňovat hotovost.

Plaťte na dovolené ve středovém kurzu

V dnešní době není problém zaplatit všude kartou, ale banky obvykle nenabízí příliš výhodný kurz. Abyste platili na dovolené v nejvýhodnějším kurzu, vyzkoušejte účet Revolut. Pomocí něj si směníte peníze za středový kurz a pak už jen pohodlně platíte kartou v místní měně.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolnými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.

Na kolik vyjde prodloužený víkend v Budapešti (3 noci)

  • Doprava: Nejlevněji se do Budapešti dostanete autobusem se společností RegioJet od 489 Kč za jeden směr, celkem od 978 Kč. Cesta trvá 7 hodin z Prahy. Pokud chcete vyrazit ve čtyřech, vyplatí se uvažovat o cestě autem, ale myslete na to, že v ČR, na Slovensku i v Maďarsku se platí za dálnice. Je-li pro vás důležitá rychlost přepravy, podívejte se na levné letenky z Prahy se společností Ryanair, v některých termínech je pořídíte kolem 1 500 Kč (jen s malým příručním zavazadlem).

  • MHD: Budapešť se dá projít pěšky, ale na tři dny je to přece jen dost chození. Proto se vyplatí pořídit si jízdenku na MHD na 72 hodin, která vyjde v přepočtu na 350 Kč a zakoupíte ji přes aplikaci BudapestGO.

  • Ubytování: Budapešť patří mezi levné destinace, i co se týče ubytování. Pokoj si snadno rezervujete na booking.com nebo Airbnb. Dvoulůžkový pokoj nedaleko centra najdete za cenu od 2 800 Kč/3 noci (např. penzion Dominik Panzió), v hostelu se dvě osoby vyspí za polovinu.

  • Jídlo: Ceny v restauracích v Budapešti jsou rozmanité, najdete tu levné jídelny i luxusní podniky. Počítejte s podobnými cenami jako v ČR.

  • Cestovní pojištění: od 56 Kč/os.

Víkend v Budapešti - Vyhlídka na Baště, Budapešť

Jak zjistit ceny jídel v restauracích?

Máte představu o tom, co byste chtěli na dovolené ochutnat a zajímají vás konkrétnější ceny v restauracích? Využijte Google mapy a zjistěte přesné ceny i menu. Jak na to? Na Google mapách si přibližte danou část města a na horní liště vyberte Restaurace.

Na mapě se zobrazí restaurace, které můžete dále filtrovat (podle druhu kuchyně, hodnocení, ceny aj.). Jakmile se vám některá zalíbí, klikněte na ni v mapě a ukážou se podrobnosti. Odtud se dostanete na webové stránky restaurace. Když na webu nedohledáte menu, zkuste se ještě podívat na fotky od zákazníků, kde bývá vyfoceno.

Snímek obrazovky z Google map

Levný výlet do Krakova

Levná dovolená v Polsku není jen koupání v Baltu, náš severní soused nabízí i spoustu možností pro milovníky historie. Vyrazte třeba na prodloužený víkend do Krakova, je to jen kousek od Ostravy. Co byste rozhodně v Krakově neměli minout?

  • Rynek Główny: Na hlavním náměstí najdete důležité památky – kostel Nanebevzetí Panny Marie (vstupné 52 Kč), kostel sv. Vojtěcha, radniční věž (vstupné 46 Kč) nebo tržiště Sukiennice.

  • Hrad Wavel: Královský hrad, který se vypíná nad centrem Krakova, byl dříve sídlem polských králů. Vstup do areálu a zahrad je zdarma, platí se pouze za vstup do muzeí.

  • Kazimierz: V židovské čtvrti si můžete prohlédnout Starou synagogu (vstupné 93 Kč) nebo několik dalších synagog a židovský hřbitov.

  • Schindlerova továrna: V budově se koná stálá výstava o nacistické okupaci Krakova v letech 1939 až 1945 a dává nahlédnout do smutné historie města. Vstupné je 165 Kč.

  • Výlety kolem Krakova: Cestu do Krakova můžete spojit s výletem do zábavního parku Energylandia (vstupné od 918 Kč), kde se projedete nejrychlejší horskou dráhou v Evropě. Nedaleko Krakova se nachází také koncentrační tábor Osvětim (komentovaná prohlídka 410 Kč).

Rynek Główny Krakov

Na kolik vyjde prodloužený víkend v Krakově (3 noci)

  • Doprava: Do Krakova se dostanete levně autobusem, vlakem i  letecky. Autobusy společnosti Flixbus jezdí z Prahy, Brna a Ostravy. Z Prahy stojí nejlevnější jízdenka kolem 700 Kč jedním směrem. Vlakem se dostanete do Krakova nejlevněji nočním spojem společnosti RegioJet od 469 Kč jedním směrem. Letecký spoj z Prahy nabízí Ryanair, v nejlevnějších termínech už od 1 000 Kč s malým příručním zavazadlem. Může se vyplatit i cesta autem, protože do Krakova je to jen 170 km z Ostravy.

  • MHD: Centrum Krakova je docela malé, a tak se po něm můžete pohybovat jen pěšky. Pro účely veřejné dopravy je město a jeho okolí rozdělené do tří zón – první zóna zahrnuje celé centrum. Jízdenka MHD na 24 hodin do první zóny vyjde na 88 Kč, na 72 hodin pro všechny zóny stojí 257 Kč.

  • Ubytování: Levné ubytování v Krakově najdete na booking.com nebo Airbnb. V centru se ubytujete ve dvoulůžkovém pokoji od 2 700 Kč/3 noci, v hostelu za cenu 1 500 Kč pro dvě osoby.

  • Jídlo: V Krakově se najíte o něco levněji než v ČR, ostatně jedná se o populární destinaci pro nákupy Čechů. Nižší ceny si užijete i v restauracích, v levnějších podnicích si dáte jídlo za 150 až 200 Kč. Pivo na zahrádce přímo na hlavním náměstí si dáte za 78 Kč.

  • Cestovní pojištění: od 56 Kč/os.


V Polsku se platí zlotými. Aktuální měnový kurz: 1 zlotý = cca 5,20 Kč.

Náš tip

Prozkoumejte město s místními (téměř) zdarma

Ať už budete vyrážet do Krakova, Budapešti nebo jiné evropské metropole, vyzkoušejte tzv. Free Walking Tour. Jedná se o pěší prohlídku města, kterou poskytují místní a vy jim platíte pouze dobrovolný příspěvek. Přehled prohlídek najdete například na GuruWalk.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.