Novomanželé pod svatebním obloukem na pláži

Svatba v zahraničí a jiné katastrofy

Chcete romantickou svatbu u moře? Čeká vás trocha byrokracie, spousta nevšedních zážitků a hromada nádherných vzpomínek. Poradíme vám, jak naplánovat váš velký den, převézt svatební šaty a vyřídit všechny dokumenty tak, aby svatba byla platná i v Česku. 

Levná romantika a uražená tchyně

Proč mít svatbu v cizině? Tajná svatba v zahraničí vás vyjde často levněji než v Česku. Odpadne spousta plánování a hádek o seznamu hostů. V exotice se uvolníte a obřad si víc užijete. A rovnou ho spojíte se svatební cestou. Nejvíc oblíbené jsou svatby u moře: Mauricius, Seychely, ale i Chorvatsko nebo Řecko. Populární jsou svatební kaple v Las Vegas, kde pořídíte obřad i za pouhých 150 USD (aktuálně okolo 3 300 Kč).

Nevýhody? Urazíte část rodiny, která na tradiční svatbě trvá. V tropech vás může překvapit období dešťů. V některých zemích vás jako cizince neoddají – např. na tolik oblíbených Maledivách můžete mít pouze svatbu „naoko“. Pokud chcete oficiální svatbu, připravte se na spoustu papírování a obřad v cizím jazyce (ne vždy stačí říct jenom „ano“, někde hezky odříkáte celý slib).  

Více informací o období dešťů v Indonésii jsme si pro vás připravili v následujícím článku:

Co je potřeba vyřídit už v Česku

Asi tři měsíce před plánovanou svatbou si z české matriky vyžádejte „vysvědčení“, že se můžete v cizině vzít. Do kufru zabalte rodné listy, kopie pasů a případně i doklad o rozvodu nebo úmrtí předešlého manžela. Všechny doklady obvykle potřebujete ověřené (apostilou nebo legalizací) a přeložené. Vždy prověřte podmínky přímo pro vaši destinaci (kontaktujte matriku v dané zemi). 

Nemáte platný cestovní pas a potřebujete nový? Poradíme, jak si ho vyřídit:

Cena vás překvapí 

Chcete zajistit obřad sami? Pak musíte na dálku sehnat spolehlivého oddávajícího, občerstvení, dekorace. A také prověřit místní tradice a zákony – např. Francie neuznává církevní sňatky bez předchozího civilního obřadu. Pohodlnější je využít cestovní agenturu. Obřad pořídíte od 20 000 Kč, celá svatba i s letenkami vyjde zhruba na 100 000 Kč.

Pokud nechcete svědkům platit letenku, můžete požádat někoho na místě. V Las Vegas si je dokonce můžete pronajmout. Hlavně si zapište jejich jméno a datum narození (matrika se na ně zeptá). 

Prstýnky s sebou, šaty letušce

Svatební šaty si v klidu vyzkoušejte a přivezte už z Česka. Jinak skončíte třeba v místním svatebním sárí. Bojíte se, že se zmuchlají? Vezměte je s sebou na palubu. Při nástupu můžete zkusit poprosit letušku, aby vám je pověsila ve své skříňce (velký šatník mají např. Emirates). Pokud vám na šatech zvlášť záleží, přikupte jim další sedadlo, aby se nezmačkaly. Také všechny doklady a snubní prstýnky mějte pořád u sebe – ztráta nebo zpoždění kufru mohou svatbu zkomplikovat.

Věděli jste?

Cestovní pojištění můžete doplnit o pojištění zavazadel. To se vám bude hodit při jejich poškození, ztrátě nebo odcizení.

Neberte se hned první den: přivoláte katastrofy

Máte chuť rozběhnout se z letadla na pláž, skočit si do náručí a vykřičet do moře své ano? Chvilku počkejte. Letadlo může mít zpoždění, z cesty můžete mít průjem a z nevyspání špatně odříkáte svatební slib v angličtině (ti nejšikovnější tak můžou svatbu i zneplatnit). Nechejte si po příletu aspoň dva dny na aklimatizaci. A počítejte s nehodami.  Vaše „yes, I do“ možná nebude perfektní, možná vám šaty smáčí přílivová vlna nebo vám rackové načnou svatební dort. Všechno to budou jen střípky z nádherné svatby v zahraničí, na kterou budete léta vzpomínat. 

Než posbíráte svatební dary a odletíte domů, nezapomeňte si vyzvednout oddací list (opět ověřený). Potřebujete ho pro zápis do tzv. zvláštní matriky v Brně. Ze svatby si odvezte hlavně vzpomínky: zapomeňte na exotické korály nebo mušle, měli byste problémy na celnici. Ověřte si i svatební dary: luxusní soška z místního bazaru může být ze zakázané slonoviny. Nejlepší je svatební hosty požádat, aby vám dary předali až v Česku. Nemusíte tak přikupovat ke zpáteční letence kufr navíc.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.