Pláž na Bali

Období dešťů v Thajsku a na Bali aneb kdy si pro dovolenou raději vyberte jinou destinaci

Thajsko a Bali patří mezi nejvyhledávanější exotické destinace, kam Češi jezdí strávit vysněnou dovolenou. Před koupí letenek si však nezapomeňte zjistit, zda je návštěva vhodná. Například v období dešťů byste si kouzlo těchto lokalit příliš neužili.

Vzdálené exotické kraje byly pro našince vždy lákavé. Nejen kvůli příznivějším klimatickým podmínkám po celý rok, ale také zcela odlišné kultuře, historii a památek, životního stylu a samozřejmě i jejich národní kuchyně.

Vyšší teploty po celý rok neznamenají, že se na Bali nebo do Thajska můžete vydat kdykoliv. Zatímco u nás se střídají čtyři různá roční období, zde panuje buď sucho nebo prší. Kdy jet a kdy je lepší se Bali a Thajsku vyhnout?

Když na Bali prší, tak často a intenzivně, přijít může i vichřice

Tropický ostrov Bali leží poblíž rovníku a průměrné denní teploty se zde celoročně pohybují okolo příjemných 25 až 30 °C přes den. Zima vám tedy rozhodně nebude.

Pro období sucha, které na Bali začíná na přelomu března a dubna a končí na přelomu října a listopadu, jsou typické teploty přes 30 °C. Počasí bývá většinu dní slunečné a jen zřídka se objeví přeháňky. Nejvhodnějšími měsíci pro návštěvu Bali jsou květen až říjen.

Období dešťů nastává ke konci listopadu a končí v březnu. Denní teploty mohou klesnout na 25 °C, což by nevadilo, kdyby oblohu nehalily mraky a náladu nekazily časté a silné deště, občas doprovázené vichřicí. Příchod monzunových dešťů navíc nelze předpovědět.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.


Pokud se na Bali rozhodnete jet v období dešťů, nezapomeňte si na místě koupit pláštěnku. Neužijete si tamější přírodu, ani moře. Výlety do hor nejsou doporučené a počasí nenahrává ani slunění a koupání v moři. Vůbec nejméně příznivými měsíci jsou prosinec a leden.

Samozřejmě můžete mít štěstí a zrovna při vaší dovolené pršet nemusí a naopak i během období sucha může pršet několik dní. Nejedná se však o pravidlo, ale náhodu. Případně si jako místo dovolené zvolte oblast, kde panují nejlepší klimatické podmínky na ostrově.

Socha Big Buddha na thajském ostrově Phuket

V Thajsku se střídají tři období - horké, chladné a monzunové

Termín návštěvy Thajska vybírejte stejně pečlivě. Nejvhodnější pro dovolenou je paradoxně chladné období, následuje období dešťů a pro Evropany nejméně vhodné je období veder a sucha.

Thajská „zima“ panuje od listopadu do února a denní teploty se pohybují okolo příjemných 26 °C. Naopak během období horkých měsíců od února až do května teploty přesahují 36 °C. Období dešťů do Thajska přichází v květnu a odchází v říjnu.

Počasí se také liší dle oblasti. Thajsko je rozlohou velká země. Jinak bude na severu země, jinak na východním či západním pobřeží. Nejdeštivějšími měsíci v Thajsku bývá září a říjen, naopak nejpříznivější podmínky panují v lednu, únoru a březnu.

Nicméně ani období dešťů nemusí být pro dovolenou v Thajsku nejhorší volbou. Není totiž zdaleka tak nepříjemné jako v jiných zemích. Prší většinou v noci a dešťové přeháňky bývají sice intenzivní, ale netrvají dlouho.

Ať už máte v plánu vyrazit na Bali nebo do Thajska, případně jiné asijské země, ujistěte se předem, že kromě cenově výhodných letenek, vám vyjde i počasí.

Kalkulačka cestovního pojištění

Před cestou do Thajska nebo na Bali nezapomeňte na cestovní pojištění

Nezapomeňte si před cestou do Thajska nebo na Bali sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.