Turista se solární nabíječkou na batohu

Solární nabíječky a batohy aneb energie vždy po ruce

8. 7. 2023
|
Délka čtení: 4 min.

Využití solární energie může mít i jiné podoby než fotovoltaické panely na střeše nebo na poli. Jednu z nich představuje solární nabíječka. Tato praktická vychytávka vám umožní nabíjet drobnou elektroniku – kdekoliv a zdarma. Jak solární nabíječka funguje a pro koho je vhodná?

Solární nabíječka prošla velkou proměnou

Solární nabíječka není žádnou novinkou. Podobné produkty se na trhu vyskytují již hezkou řádku let. V minulosti se ale jednalo spíše o nepříliš efektivní hračku pro technologické nadšence. Dnes solární nabíječka mile překvapí různorodým provedením, designem, pořizovací cenou i výkonem. Běžná solární nabíječka na mobil vám v příznivých podmínkách dobije baterii smartphonu na 100 % za zhruba 1–2 hodiny.

V obchodech uvidíte dva základní typy solárních nabíječek.

  • Solární nabíječka s přímým nabíjením: Zpravidla menší a lehčí modely, které nabíjí ve chvíli, kdy přijímají sluneční záření. Hodí se pro dobíjení méně náročných zařízení (mobil, GPS navigace).

  • Solární nabíječka s integrovanou baterií: Modely schopné uložit energii pro pozdější využití. Tento typ do značné míry funguje jako powerbanka. Nabíječky s velkou kapacitou si poradí i s notebooky nebo autobateriemi.

Z technologického hlediska se solární nabíječka zásadně neliší od klasické fotovoltaiky. I zde tvoří základ fotovoltaické články, které přeměňují sluneční energii na elektrickou. Jen panely složené z článků jsou o poznání menší. Rozměry zařízení vám rovnou napoví o jeho výkonu. Menší solární panely budou v praxi většinou znamenat nižší výkon. Do hry ale vstupuje ještě typ článků nebo účinnost panelů. Na nabíječce samozřejmě nechybí ani vstup pro USB, kterým se nabíjí vaše zařízení.

Solární batoh, kus plátna či klasická powerbanka

Vzhled solárních nabíječek se může značně lišit. Narazíte na modely ve tvaru běžné powerbanky, nabíječky připomínající kus plátna nebo solární batohy. Ty kombinují výhody nabíječky a standardního batohu s úložným prostorem. Solární panel obvykle pokrývá celou přední plochu batohu, jedná se tak o poměrně výkonnou variantu. Nicméně i další solární nabíječky často disponují poutkem na připevnění k batohu a jinému vybavení.

Solární nabíječka osloví především cestovatele, outdoorové nadšence a další osoby, které se delší dobu pohybují venku mimo dosah elektrické sítě. Své využití najde i na rodinné dovolené v kempu nebo na letních táborech.

Cestovní pojištění online

Vyrážíte na dovolenou do zahraničí? Nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění. V případě neočekávaných výdajů za zdravotní péči v cizí zemi budete mít jistotu, že náklady na ošetření nepůjdou z vaší kapsy.

Menší solární nabíječka na mobil nestojí více než tisícovku

Cena solární nabíječky se odvíjí od provedení a konkrétních parametrů. Rozhodně ale nemusí jít o nákladnou záležitost. Solární nabíječka na mobil a menší elektroniku se dá bez problémů sehnat do 1 000 Kč. Na výkonnější modely, které jsou schopné nabíjet větší zařízení, si připravte nejméně 3 000–4 000 Kč. Solární batohy obvykle začínají na cenách okolo 2 000 Kč, ale zde samozřejmě záleží i na objemu úložného prostoru a použitých materiálech u samotného batohu.

Při výběru nezapomeňte zohlednit další parametry, například hmotnost, výkon nebo kapacitu baterie. Pohlídejte si také výstupní napětí, které musí korespondovat s nabíjenými zařízeními.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.