Žena spí v letadle

Osvědčené triky, které vám pomůžou přežít dlouhý let

Dlouhé lety si nikdo neužívá. Čeká vás stísněný prostor, hluk, suchý vzduch a nekonečná nuda. Také se připravujete na svůj první let letadlem, který bude trvat déle než pár hodin? Pak se vám budou hodit naše tipy, jak ho přežít.

Nejdelší let na světě je mezi New Yorkem a Singapurem a trvá 18,5 hodiny. Jak dlouhý bude ten váš? Stačí vygooglit například „Jak dlouho trvá let do Dubaje?“ nebo „Jak dlouho trvá let do Austrálie?“ Právě k protinožcům musíte absolvovat jeden z nejdelších letů, celkem 24 hodin s přestupy. Naštěstí ne tak, jak dlouho trvá let na Měsíc – to byste strávili na cestě dokonce 3 dny!

Příprava před dlouhým letem

  • Udělejte online check-in, obvykle se otevírá 24–48 hodin před odletem.

  • Připravte si v předstihu veškeré dokumenty a zavazadla. Vyrazte na letiště s časovou rezervou.

  • Pohodlně se oblékněte. Ideální jsou legíny/tepláky, bavlněné tričko a mikina nebo teplý svetr, protože klimatizace v letadle jede naplno. Obujte volnější boty, ať vám neotečou nohy.

  • Naplánujte si, co budete během letu dělat. Na co se dlouho chystáte, ale pořád nemáte čas? Třeba protřídit fotky z minulé dovolené, zhltnout celou řadu oblíbeného seriálu, kreslit nebo háčkovat.

  • Nabijte elektronická zařízení a přibalte nabíječky s USB konektorem či powerbanku.

  • Na letišti se snažte nesedět. Procházejte se, udělejte si pár protahovacích cviků.

Náš tip

Připravte se na časový posun

Adaptujte se na nový čas už před odletem, choďte spát o pár hodin dříve nebo později. Po příletu se hned přizpůsobte novému času. Pokud se cítíte unavení během dne, zdřímněte si maximálně na 30 minut.

Jak si zarezervovat nejlepší místo v letadle

Většina aerolinek umožňuje online check-in, případně sdělte své preference personálu u odbavení na přepážce. Pro více místa na nohy volte místa u únikových východů. Ale pozor – musíte mluvit anglicky, abyste rozuměli instrukcím k otevření východu, jinak vás letuška přesadí.

Pokud je letadlo volnější, vybírejte sedadla v zadní části, která se obsazují jako poslední. Cestujete ve dvou? Pak zvolte sedadla na opačném konci řady a prostřední nechte volné. To se zaplní nakonec, a tak je větší pravděpodobnost, že budete mít celou řadu pro sebe.

Sedadlo v uličce nebo u okna? Místo v uličce vám umožní kdykoliv vstát a projít se. Jestli vydržíte spát ve stísněném prostoru, bude lepší místo u okna. Můžete se opřít a nemusíte vstávat kvůli spolucestujícím.

Nezapomněli jste na cestovní pojištění?

Dlouhý let znamená vzdálenou destinaci, a to s sebou nese více rizik než cestování po Evropě. Když na dovolené onemocníte nebo se zraníte, nemůžete se jen tak snadno vrátit do ČR. Proto by vám nemělo chybět kvalitní cestovní pojištění. Můžete si ho klidně sjednat v den odjezdu.

Co si vzít do letadla na dlouhý let
co si sbalit do letadla checklist s qr kódem

Palubní lístek obvykle stačí v elektronické podobě, ale doporučujeme ho i vytisknout, protože mobil se může vybít. Na palubu vezměte nejen léky, které pravidelně užíváte, ale také základní sadu léků, když vás během dlouhého letu přepadne zdravotní problém (horečka, bolest hlavy, průjem apod.). Pokud trpíte na záněty žil a otoky nohou, pořiďte si kompresní podkolenky.

V letadle je velmi suchý vzduch, proto myslete na dostatek tekutin. Do letadla si naplňte velkou lahev vodou (v bezcelní zóně bývají pítka), ať nemusíte letušku žádat o každý lok. Nezapomeňte ani na menší svačinu (müsli tyčinky, jablko), protože prodlevy mezi jídlem bývají dlouhé.

Ideální je, když se vám podaří dlouhý let zaspat, a tak si udělejte maximální pohodlí. Přibalte špunty do uší nebo sluchátka s potlačením hluku, polštářek a deku (pléd, velkou šálu). Teplé ponožky nebo přezůvky vám přijdou vhod, abyste si mohli sundat boty.

Jak si sbalit příruční zavazadlo na dlouhý let

Na dlouhý let máte u většiny společností dvě palubní zavazadla. Do většího kufříku sbalte věci, které během letu nejspíš nebudete potřebovat (např. náhradní oblečení), a uložte ho do přihrádky nad hlavou. Do menší tašky dejte doklady, elektroniku, pití a další věci, které chcete mít během letu po ruce, a uložte pod sedadlo před sebou.

Podcast Nepodceňto

Bezpečné cestování s dětmi

Ať už autem, vlakem nebo letadlem, cestování s dětmi má svá specifika a vyžaduje pečlivou přípravu. Máme pro vás užitečné tipy, jak se připravit na cestu s dětmi.

Co dělat během dlouhého letu

Během letu se pravidelně zvedněte a projděte uličkou, abyste předcházeli vzniku trombózy a oteklým nohám. Protáhnout se můžete i přímo na sedadle – dělejte kroužky kotníky, přenášejte váhu ze špiček na paty, zakružte krkem, rameny a zápěstím.

Nezapomeňte dostatečně pít. Ale pozor na alkohol a kofein. Budou vás dehydratovat, způsobují poruchy spánku a zhoršují pásmovou nemoc. Vsaďte radši na čistou vodu.

Do letadla si připravte vlastní zábavu (filmy, podcasty, knihu, křížovky). Na dlouhých letech sice bývá k dispozici obrazovka na sledování filmů, ale ty nejsou dostupné v češtině. Navíc systémy v letadlech mívají výpadky. Nespoléhejte ani na Wi-Fi. A až budete mít pocit, že už nemůžete dlouhý let letadlem vydržet, vzpomeňte si na cíl cesty – vaši vysněnou dovolenou.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.