Letiště v Atlantě v USA

Největší letiště světa – zvládněte přestup jako profík

Čeká vás cesta na vaši vysněnou dovolenou, ale neměli jste štěstí na přímý let? Pak vás uklidníme. Máme pro vás tipy, jak na bezpečný a pohodový přestup na letišti. A s nimi i seznam největších letišť světa.

Kolik potřebujete času na přestup

Každé letiště má svůj vlastní minimální čas na přestup, tzv. „minimum connection time“. Je to čas dostatečně dlouhý k tomu, aby cestující stihli přestoupit z jednoho letu na druhý. Minimální čas na přestup se pohybuje u většiny letišť mezi 2 až 3 hodinami. Větší letiště znamená více času, který budete potřebovat.

Pokud máte zakoupený let s přestupem v rámci jedné rezervace, máte tzv. garantovaný přestup. To znamená, že pokud vám vlivem zpoždění prvního letadla uletí letadlo druhé, letecká společnost se o vás musí postarat (let na vás počká, případně vás posadí na nejbližší pozdější let). Pokud letenky kupujete nezávisle na sobě, máte negarantovaný přestup a nikdo na vás nepočká, ale ani vám nezajistí pozdější náhradní let.

Cestovní pojištění online

Nezapomeňte na cestovní pojištění

Chystáte se do zahraničí? Nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění. To vám pokryje případnou léčbu v cílové destinaci a v některých případech pokryje i případy, kdy vám uletí letadlo při přestupu.

Kde hledat informace o přestupovém letu

Pokud si budete chtít zjistit více informací o svém přestupovém letu, máte na výběr z několika možností:

  • Oficiální webové stránky vaší letecké společnosti. Pokud si nejste jisti, kontaktujte leteckou společnost přímo.

  • Oficiální webové stránky letiště.

  • Rezervační potvrzení (většinou e-mailové) – najdete zde informace o letech, včetně časů a míst přestupu.

  • Cestovní kancelář, kde jste zájezd kupovali.

Příprava na bezproblémový přestup

Pokud vás čeká let s přestupem z jednoho letadla do druhého, obvykle dostanete všechny palubní lístky již při prvním odbavení. Při přestupu opustíte jedno letadlo, na odletové tabuli si ověříte, kde bude přistaveno navazující letadlo (tato informace se obvykle objevuje hodinu před odletem). Pokud všechny palubní lístky nedostanete, musíte si zajít na tranzitní přepážku, kde si o palubní lístky požádáte. 

Ve chvíli, kdy budete znát bránu, u které bude vaše letadlo přistaveno, se vydáte po směrových tabulích.

Na některých letištích jsou koridory (chodby), které vás navedou z jednoho místa na druhé přímo.

Tip

Co se zavazadly?

Pokud máte garantovaný přestup, vaše zavazadla s vámi poletí až do cílové destinace. V opačném případě si musíte zavazadlo vyzvednout, dojít na check-in a znovu odbavit jako u prvního letu.

Na některé terminály se pěšky nedostanete

Zatímco obvykle se můžete mezi jednotlivými terminály pohybovat pěšky, pokud se nacházejí dále od sebe, můžete využít možnost přepravy tramvají, vlakovým spojem či autobusem.

Na některých letištích vás mohou mezi terminály převážet také vozidla taxislužby. O konkrétním způsobu přepravy se informujte u svého letu – sledujte informační tabule, které vám ukážou cestu i způsoby dopravy mezi terminály. 

Chraňte i své zavazadlo

Chcete při přepravě letadlem ochránit svůj kufr, ale i jeho obsah? Pak byste neměli zapomínat na kvalitní TSA zámek. Zatímco jiní pasažéři se do vašeho zavazadla nedostanou, pracovníci letiště mají univerzální klíč, takže jejich namátkové kontrole nijak bránit nebudete.

Kufr můžete před poškozením chránit i tak, že jej obalíte potravinovou folií, případně zakoupením obalu na kufr. Zavazadlo nezapomeňte správně označit. Na cedulku napište své jméno a příjmení, adresu vašeho ubytování na dovolené, telefonní číslo, e-mail, číslo letu a kam letíte. Polohu svého zavazadla můžete kontrolovat na webových stránkách jednotlivých leteckých společností.

Tipy pro pohodlný přestup

Pokud chcete, aby byl váš přestup na letišti co nejplynulejší a bez zbytečných komplikací, doporučujeme vám nesledovat jen cenu letenky, ale právě i váš čas na přestup. Levné letenky se často vyznačují tím, že budete mít na přestup nedostatek času – a pro vás se tak stane nereálným stihnout druhé letadlo. Obzvlášť v případě, že bude první let zpožděný. Výhodnější variantou je koupě garantovaného letu.

Na poslední chvíli

Odlétáte už dnes a ještě stále nemáte cestovní pojištění? Sjednejte si jej online – klidně v den odletu.

Přehled největších letišť světa

Přestože na největších letištích světa většina Čechů při cestě za svými letními dobrodružstvími nepřestupuje, možná vás bude zajímat, která letiště patří k těm největším. Podle počtu odbavených pasažérů jde o tato letiště:

  1. Mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson Atlanta: 75,7 milionu lidí.

  2. Mezinárodní letiště Dallas/Fort Worth: 62,4 milionu lidí.

  3. Mezinárodní letiště Denver: 58,8 milionu lidí.

  4. Mezinárodní letiště Chicago O'Hare: 54 milionu lidí.

  5. Mezinárodní letiště Los Angeles: 48 milionu lidí.

Podle průzkumu společnosti Hopper z minulého roku, který vycházel ze sledování evropských letišť během prvních devíti červencových dnů, byste si nejdéle počkali na těchto letištích:

  1. Brusel, Belgie: 72 % letů zpožděno; 2,5 % zrušeno.

  2. Frankfurt, Německo: 68 % zpožděno; 7,8 % zrušeno.

  3. Eindhoven, Nizozemsko: 67 % zpožděno; 1,8 % zrušeno.

  4. Luton, Velká Británie: 66 % zpožděno; 2,7 % zrušeno.

  5. Budapešť, Maďarsko: 65 % zpožděno; 2,1 % zrušeno.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.