rychlost-internet

Jak změřit rychlost internetu

29. 6. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Přijde vám, že internet běží pomaleji, než by měl? Nebo se jen chcete přesvědčit, že poskytovatel zajišťuje garantovanou rychlost internetu? Jasno můžete mít okamžitě –⁠ změřit rychlost internetu zvládnete z domova během několika minut. Předtím, než začnete dělat ukvapené závěry, se ale ujistěte, že dodržujete zásady správného měření.

Na jakou rychlost internetu máte nárok

Víte, jakou rychlost internetu vám poskytovatel garantuje? Odpověď na tuto otázku není tak jednoduchá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Poskytovatelé totiž operují s několika různými pojmy. Proto si nejprve dobře prostudujte svoji smlouvu. Zajímejte se především o běžně dostupnou rychlost internetu. Ta by měla být k dispozici 95 % času. Zároveň musí dosahovat alespoň 60 % inzerované rychlosti, tedy hodnoty, kterou poskytovatel uvádí ve svých reklamních materiálech.

Dalším důležitým údajem je minimální rychlost internetu. Její hodnota nesmí být nižší než 30 % inzerované rychlosti. Jak běžně dostupnou, tak minimální rychlost dnes musí poskytovatelé pevného internetu uvést ve smlouvě.

Zásady správného měření

Aby měření rychlosti internetu mělo vypovídající hodnotu, musíte dodržovat několik zásad. V opačném případě mohou výsledky vykazovat nepřesnosti. Jakými pravidly byste se měli řídit?

  • Počítač či notebook připojte k internetu pomocí kabelu, nikoliv přes Wi-Fi.

  • Ujistěte se, že máte aktualizovaný operační systém a webový prohlížeč. Vypněte všechny programy a aplikace, které využívají připojení k internetu.

  • Odpojte od internetu všechna ostatní zařízení. Připojení by neměl v době měření využívat nikdo jiný.

  • Proveďte několik měření (ČTÚ jich doporučuje provést minimálně 6) v intervalu cca 90 minut. Mezi jednotlivými měřeními nechte časové rozestupy.

Certifikované měření od ČTÚ

Možností, jak změřit rychlost internetu, máte celou řadu. Většina poskytovatelů nabízí měření přímo na svých webových stránkách. Pokud se obáváte, že by poskytovatelé mohli výsledky zkreslovat, vsaďte na některý z nezávislých subjektů. ČTÚ zajišťuje měření rychlosti internetu prostřednictvím nástroje NetTest. Tato služba v loňském roce nahradila dříve doporučovaný NetMetr.

Hlavní výhoda NetTestu spočívá především v možnosti certifikovaného měření. Nástroj při něm plně automaticky provede opakované měření, jehož výstupem je PDF dokument s výsledky, který můžete použít při reklamaci u poskytovatele internetu.

Další nástroje na měření rychlosti internetu

Velice oblíbený je rovněž Speedtest. Tento nástroj si stáhnete i ve speciálních aplikacích pro Windows, Mac či Chrome. Počítejte však s tím, že je Speedtest kompletně v angličtině. K dispozici jsou sice také jiné jazykové mutace, ale čeština v nabídce není. Se změřením rychlosti internetu vám pomůže i populární Netflix. Tato streamovací platforma na svém webu odkazuje na službu Fast.com. Použít ji můžete i v případě, že nepatříte mezi předplatitele Netflixu.

Pokud hledáte rychlé a jednoduché měření rychlosti internetu, vyzkoušejte měřič na Srovnejto. Kromě rychlosti stahování a odesílání zjistíte také hodnotu odezvy. Ta se označuje anglickým termínem ping a vyjadřuje, jak rychle data putují od vašeho zařízení na cílový server. Krátká odezva je klíčová zejména pro komunikaci v reálném čase, například při videohovorech nebo hraní online her.

Bez ohledu na to, jaký nástroj zvolíte, vám při opakovaných měřeních nejspíš vyjdou rozdílné výsledky. To je naprosto v pořádku, při měření může docházet k minimálním odchylkám. Pokud se ale čísla liší v řádu jednotek nebo dokonce desítek procent, zkuste měření opakovat prostřednictvím jiného nástroje.

Nechte si zdarma srovnat nabídky největších poskytovatelů

Aktuální rychlost internetu vám již nevyhovuje? Není divu, nároky na připojení se každoročně zvyšují. Srovnejto vám zdarma porovná nabídky největších poskytovatelů internetu. Stačí, když do online kalkulačky zadáte základní požadavky. Během okamžiku uvidíte přehledné srovnání relevantních nabídek. Naši specialisté vám s výběrem té nejlepší rádi pomohou a vyřeší za vás i případné sjednání služeb. Vy tak vše vyřídíte z pohodlí svého domova.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce
    14. listopadu 2022|Jana Březinová
    Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

    Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?

  • Jak chránit své platební údaje - Žena s mobilem v ruce, zabezpečení, notebook na stole
    04. listopadu 2022|Vendula Flassig Vrablová
    Jak chránit své platební údaje na internetu + rady, co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije

    Koronavirová krize a související opatření, přesunula naprostou většinu plateb do světa internetu. Online nakupování jsme doslova propadli. Ne vždy však šlo o dobrovolné rozhodnutí. Jistá dávka svobody a komfortu je na druhou stranu vykoupena obavami o naše soukromí i finance. Jak chránit své platební údaje na internetu a co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije? Čtěte dále.

  • Sedící žena s mobilním telefonem v ruce
    04. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Virtuální operátoři: Jsou opravdu levnější?

    Chcete si zajistit mobilní služby, ale nevyhovují vám nabídky velké trojky poskytovatelů? Alternativu představují virtuální operátoři. Na jakém principu fungují, kdy dávají smysl a jací virtuální operátoři v ČR působí?

  • Skupinka lidí s telefony, tablety a počítači
    23. října 2022|Petr Pohůdka
    Češi na internetu: Zprávy, nákupy a seriály s českým dabingem

    Bez internetu dnes nedáme ani ránu. Internet nám pomáhá v komunikaci s našimi blízkými, při nákupech, vzdělávání, ale zajišťuje také nepřeberné množství zábavy. Jak se Češi na internetu chovají a jaké zásadní změny v tomto ohledu přinesla pandemie koronaviru?

  • Muž hraje počítačové hry
    17. října 2022|Petr Pohůdka
    Hry online: Jak rychlý internet potřebujete na hraní her?

    Užíváte si hry online? Pak potřebujete rychlý a stabilní internet. Právě hraní her patří z pohledu internetového připojení k nejnáročnějším činnostem. Na jaké aspekty byste se měli zaměřit?