Žena za počítačem

Změna poskytovatele internetu je od ledna 2022 jednodušší

5. 1. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Na začátku roku 2022 vstoupila v platnost novela zákona o elektronických komunikacích. Nová legislativa přináší další posílení pozice spotřebitele, například při změně poskytovatele internetu. Převod služeb je nyní mnohem snazší a podobá se principu, který funguje při přenosu telefonního čísla mezi operátory.

Konec výpovědí, stačí kontaktovat nového poskytovatele

Pokud chcete změnit poskytovatele internetu, nemusíte od 1. ledna vůbec komunikovat se společností, která vám připojení dosud zajišťuje. Vše za vás vyřeší nový poskytovatel nebo zprostředkovatel služby.

Stačí, když jej kontaktujete s žádostí o změnu. Postup je podobný jako při změně mobilního operátora. Právní úprava uskutečněná v rámci novely zákona o elektronických komunikacích má za cíl posílit ochranu spotřebitele a sjednotit legislativu v členských zemích EU.

Jak má žádost o změnu poskytovatele internetu vypadat?

Zákon specifikuje 5 základních údajů, které by měl spotřebitel v žádosti o změnu poskytovatele internetu uvést. Jedná se o:

  • vlastní identifikační údaje,

  • identifikační údaje opouštěného poskytovatele,

  • specifikaci služby, jež si spotřebitel přeje změnit,

  • den, k němuž má změna poskytovatele internetu proběhnout,

  • ověřovací kód vydaný opouštěným poskytovatelem služby.


Přejímající poskytovatel musí na základě uvedených informací do jednoho pracovního dne vyrozumět stávajícího poskytovatele internetu. Sdělí mu všechny náležitosti nutné pro provedení změny a k jakému dni má proběhnout. Nový poskytovatel má povinnost zajistit, že k aktivaci služeb dojde v nejkratší možné době, nebo ve lhůtě dohodnuté se zákazníkem. Ještě předtím, než přejímající společnost kontaktuje tu původní, má právo ověřit totožnost spotřebitele. Pokud dotyčná osoba v této otázce neposkytuje součinnost, hledí se na žádost jako na neuskutečněnou.

Chci výhodný internet

Přemýšlíte o změně poskytovatele internetu?

Vyplňte základní údaje, jako je počet připojených osob nebo způsob využití internetu, a srovnejte si nabídky největších poskytovatelů v naší kalkulačce.

S výběrem a sjednáním té nejvýhodnější vám rádi zdarma pomůžeme.

Poskytovatelé ručí za kontinuitu služeb

Přejímající i původní poskytovatel a ostatní dotčení podnikatelé mají povinnost na zajištění změny spolupracovat. Společnost, kterou opouštíte, musí dodávat své služby za stejných podmínek až do doby, kdy jsou aktivovány nové služby. Délka přerušení přístupu k internetu nesmí přesáhnout jeden pracovní den.

Dojde-li ke změně poskytovatele internetu se zpožděním, má spotřebitel právo na paušální náhradu. Její přesnou hodnotu stanovuje příslušný prováděcí právní předpis. Výše paušální náhrady však nesmí být nižší než 100 Kč za den a vyšší než 1 000 Kč za den.

Novela přináší i další změny

Zmíněné novinky se vztahují na veškeré technologie internetu a platí pro všechny zákazníky napříč různými segmenty. Novela zákona o elektronických komunikacích se dotýká také dalších oblastí – mimo jiné zpřísňuje informační povinnost podnikatelů vůči zákazníkům, podporuje rozvoj digitálního rozhlasového vysílání, zjednodušuje budování telekomunikačních sítí nebo omezuje nevyžádané marketingové hovory.

Rychlost internetu

Víte, jaká je rychlost vašeho internetu?

Změřte si reálnou rychlost vašeho internetu. Pokud vás trápí dlouhé načítání stránek nebo sekání on-line her, zamyslete se nad připojením s vyšší rychlostí.

Se změnou poskytovatele vám rádi pomůžeme

Přemýšlíte nad změnou poskytovatele internetu? Zdarma pro vás srovnáme dostupné nabídky a vyřídíme případný převod služeb. Naši specialisté vám poradí s výběrem ideální rychlosti internetu a dalšími důležitými parametry. Zavolejte nám na telefonní číslo 800 444 455 nebo napište e-mail na telco@srovnejto.cz.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Otevírání oken
    05. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Jak správně větrat? Nebojte se udělat průvan

    Bolest hlavy, únava nebo poruchy soustředění. Nedostatečné větrání si rychle vybere svou daň. Ve většině českých domácností ke správné výměně vzduchu bohužel nedochází. Jak to vypadá u vás? Větráte alespoň třikrát za den?

  • LED žárovky
    28. října 2023|Jana Březinová
    Přepis energií – vše, co potřebujete vědět

    Přepisu energií se nevyhnete při stěhování, koupi nemovitosti nebo řešení dědictví. Při součinnosti původního a nového odběratele proběhne během 2–4 týdnů. Ne vždy ale vše běží jako po másle. Zjistěte, jak na přepis energií a jak vyřešit případné komplikace.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Plynovod s plynovou elektrárnou v pozadí
    05. prosince 2022|Jana Březinová
    Výpočet: Jaká je aktuální cena za m3 plynu?

    Zemní plyn na velkoobchodních burzách zdražil, a proto dodavatelé navyšují své ceníky. Pokud jste si cenu plynu nezafixovali v minulých letech, budete pravděpodobně platit zastropovanou cenu, která činí 3,025 Kč/kWh s DPH. Jak si aktuální cenu plynu přepočítat na m3?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce
    14. listopadu 2022|Jana Březinová
    Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

    Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?