Muž drží mobil

Jak vybrat internet do mobilu a domácnosti?

19. 9. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Internetové připojení se stalo nedílnou součástí našich životů. Díky internetu získáváme informace, procházíme sociální sítě, ale také telefonujeme či sledujeme televizi. Víte, jak jsou jednotlivé činnosti náročné na spotřebu dat a umíte podle svých potřeb zvolit správný tarif nebo balíček? Poradíme vám, jak vybrat internet do mobilu a domácnosti.

Mobilní data: Jaký jste uživatel?

Nejdříve se zaměříme na mobilní data. Ta se starají o to, že jste na svém chytrém telefonu nepřetržitě online. V nabídce mobilních operátorů narazíte na mnoho datových balíčků o různých velikostech.

Mobilní data

Jaké jsou vaše nároky a na co data využíváte?

  • Používáte mobilní data k volání či videohovorům?

  • Posloucháte na mobilu hudbu, sledujete videa nebo se díváte na televizi?

  • Trávíte hodně času na Facebooku, Instagramu a dalších sociálních sítích?

  • Používáte často online mapy?

  • Hrajete online hry?

  • Streamujete obsah?


Uvedené činnosti patří k těm datově nejnáročnějším. Pokud se jim pravidelně věnujete, sáhněte po větších datových balíčcích nebo neomezených mobilních datech. Naopak jestli si na mobilu jen čtete zprávy a vyhledáváte dopravní spojení, vystačíte si s menšími datovými objemy.

Jak zjistit, kolik dat potřebuji?

Nejjednodušším způsobem, jak zjistit, kolik dat potřebujete, je mít představu o vlastní spotřebě. Kolik jste v minulém měsíci spotřebovali dat? Museli jste si v uplynulých měsících internet dokupovat? Výborný přehled o spotřebě dat získáte přímo ve svém chytrém telefonu. V nastavení, zpravidla v sekci Mobilní data, naleznete položku Využití dat. Zde uvidíte statistiky o spotřebovaných datech.

Statistiky kdykoliv vynulujete a spočítáte si tak spotřebu mobilních dat pro konkrétní období. Kromě toho se dozvíte, jak se na spotřebě podílely jednotlivé aplikace. Pokud se vám nechce za data připlácet, můžete na základě těchto údajů přizpůsobit své aktivity a datově náročné činnosti nechat na dobu, kdy jste připojeni na Wi-Fi.


V závislosti na spotřebě byste měli být schopni adekvátně zvolit datový balíček. Jinak budete v průběhu zúčtovacího období nevýhodně dokupovat data, případně zbytečně platit za velký datový objem, který nevyužijete. Na konci měsíce by vám měla zbýt pouze drobná rezerva, která vám pokryje odchylky ve spotřebě dat.

Zorientujte se v jednotkách

Pro výběr správného datového balíčku je důležité, abyste se vyznali v uváděných jednotkách. Poskytovatelé mobilních dat operují nejčastěji s gigabajty (GB). U menších balíčků nebo v přehledu využití dat ve vašem mobilním telefonu se setkáte spíše s megabajty (MB). Vzájemný vztah těchto jednotek je následující: 1 GB = 1024 MB.


Tablet a znaky

Jaká je spotřeba dat průměrného uživatele?

Průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu s datovými službami v roce 2020 poprvé překročila hranici 3 GB. Vyplývá to ze statistik Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Meziročně tato hodnota narostla o celých 77 %. Částečně se na tom nepochybně podepsaly restrikce spojené s pandemií koronaviru, nicméně k nárůstu průměrné měsíční spotřeby dat dochází dlouhodobě. Jen pro představu – v roce 2015 si průměrný Čech vystačil s 573 MB na měsíc. O pět let později již potřeboval 3147 MB.

Mobilní data bez limitů

Nenechte se omezovat mobilními daty

Pravidelně na konci měsíce bojujete s nedostatkem mobilních dat a hledáte v okolí volně přístupnou Wi-Fi?

Zvolte tarif s neomezenými daty. Dnes už neplatí, že za něj zaplatíte tisíce korun. Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší kalkulačce jednoduše a on-line.

Spotřeba dat podle různých činností

Jak bylo řečeno, nejrychleji vám data mizí zejména při sledování videí, videohovorech či poslechu muziky. Příliš dat vám na druhou stranu neukrojí čtení novinek nebo posílání e-mailů a textových zpráv. V následující tabulce uvidíte, jak dlouho můžete vykonávat některé běžné činnosti s 1 GB mobilních dat. Mějte na paměti, že se jedná o orientační údaje. Konkrétní hodnoty se liší podle typu stránek, množství grafických prvků, kvality videa a mnoha dalších aspektů.

Činnost1 GB dat

Surfování na internetu

600 webových stránek


Posílání e-mailů a textových zpráv

350 000 zpráv


Sledování/streamování videa v HD kvalitě

30 minut


Sledování/streamování videa v SD kvalitě

2 hodiny


Poslouchání muziky

200 písní


Volání přes Skype

30 hodin


Videohovor přes Skype

4 hodiny


Stahování a aktualizace aplikací

25 aplikací


Zdroj: USmobile.com

Internet do domácnosti: Zapomeňte na objem, tady jde o rychlost

Internet v mobilu dnes rozhodně nestačí. Připojit se chcete i ve své domácnosti. Internet využijete na svých počítačích, tabletech, při sledování digitální televize nebo vytváření chytré domácnosti. Navíc se vždy po příchodu domů můžete připojit na Wi-Fi i na svém telefonu a šetřit tím stále poměrně drahá mobilní data.

Ještě před několika lety fungoval internet do domácnosti podobně jako internet do mobilu. Uživatel si u svého poskytovatele zaplatil určitý objem dat, který mohl čerpat. Zpravidla se jednalo o dva rozdílné limity – jeden pro download (stahování a příchozí data) a druhý pro upload (data, jež uživatel mohl nahrát na internet).

Dříve se přenášelo výrazně menší množství dat a nebyl proto problém je limitem omezit. Nicméně svět internetu a požadavky uživatelů prošly značnou obměnou. Sledování videí ve vysokém rozlišení, streamování či online hraní her tvoří běžnou součást uživatelského chování. I zákazníci, kteří by se označili za méně náročné, přenášejí daleko více dat než v minulosti, protože také obyčejné weby nyní obsahují videa, obrázky, grafiky a jiné audiovizuální materiály.

Rychlost internetu

Víte, jaká je rychlost vašeho internetu?

Změřte si reálnou rychlost vašeho internetu. Pokud vás trápí dlouhé načítání stránek nebo sekání on-line her, zamyslete se nad připojením s vyšší rychlostí. S výběrem nejvýhodnější nabídky a jejím sjednáním vám pomůžeme.

Kilobit, kilobajt a další jednotky

Systém s omezenými daty kvůli tomu přestal vyhovovat. Drtivá většina nabídek dnes pracuje s neomezeným přenosem dat, který je limitován pouze rychlostí připojení. Ta vyjadřuje, jaký objem dat jste schopni stáhnout či odeslat za jednu sekundu. Čím rychlejší internet, tím více datově náročných činností zároveň může ve vaší domácnosti probíhat. Netřeba dodávat, že za rychlejší internet si u poskytovatelů připlatíte.

Rychlost internetu se udává v kilobitech za sekundu (kbit/s, kb/s, kbps) nebo v megabitech za sekundu (Mbit/s, Mb/s, Mbps). Výjimkou ale není ani uvádění rychlosti v kilobajtech (kB/s), případně megabajtech za sekundu (MB/s).

Tip

Pozor na jednotky

Dávejte si pozor, ať tyto jednotky nezaměňujete:

  • 1 kbit = 0,125 kB,

  • 1 Mb = 0,125 MB.


Když rychlost připojení v kbit/s, eventuálně v Mbit/s vydělíte osmi, dostanete objem dat v kB či MB, který můžete za vteřinu přenést.

Jak internet využíváte a kolik zařízení naráz připojujete?

Podobně jako u mobilních dat byste si nejprve měli ujasnit, jaký jste typ uživatele.

  • Sledujete digitální televize a videa ve vysokém rozlišení?

  • Bavíte se hraním online her?

  • Nahráváte vy sami obsah na internet?

  • Plánujete uskutečňovat videohovory?


Klíčovým aspektem výběru je rovněž počet členů domácnosti, respektive počet zařízení připojených v jeden okamžik k internetu. Jiné nároky bude mít člověk, který žije sám, a čtyřčlenná domácnost, v níž paralelně poběží několik zařízení.

Jakou rychlost internetu vyžadují obvyklé činnosti?

Jednotlivé aktivity se ve svých nárocích na rychlost internetu výrazně liší. Podívejte se v následující tabulce, jak rychlý internet vyžadují obvyklé činnosti.

ČinnostMinimální rychlost internetu Doporučená rychlost internetu

Práce s e-maily


1 Mb/s


1 Mb/s


Surfování na internetu


3 Mb/s


5 Mb/s


Sledování/streamování videa v HD kvalitě

5 Mb/s


10 Mb/s


Sledování/streamování videa ve 4K kvalitě


25 Mb/s


35 Mb/s


Hraní online her


3–6 Mb/s


25 Mb/s


Poslouchání muziky


1 Mb/s


1 Mb/s


Videokonference


2 Mb/s


10 Mb/s


Zdroj: HighSpeedInternet.com

Nezapomínejte na to, že uvedené nároky se vztahují na jedno zařízení. Ve chvíli, kdy jich k internetu připojíte více, musíte tyto hodnoty sčítat. Když tedy v domácnosti čtyři osoby ve stejnou dobu sledují pořad ve 4K kvalitě na různých přístrojích, rázem se minimální požadavky na rychlost internetu dostávají na 100 Mb/s.

Jakou rychlost připojení požadovat?

Žijete sami, k internetu připojujete jediné zařízení a většinu času trávíte čtením zpráv, vyřizováním e-mailové korespondence a brouzdáním na sociálních sítích? Měli byste vystačit s 50 Mb/s. V těchto relacích se standardně pohybují základní nabídky největších poskytovatelů. Pokud jde o početnější domácnosti, uvádí se, že pro běžnou čtyřčlennou rodinu je dostatečná rychlost 150–200 Mb/s.

Zmíněné rychlosti se týkají stahování. Rychlost uploadu pro většinu uživatelů nebývá tak důležitá a u nejlevnějších produktů činí zhruba 5–10 Mb/s.

Internet do mobilu i domácnosti pořídíte v jednom balíčku

Největší poskytovatelé mobilních služeb nabízejí i internet do domácností. Proto začali tyto služby spolu s dalšími prodávat ve zvýhodněných balíčcích. Zjednodušeně lze systém přirovnat k nákupu jogurtů v obchodu. Zatímco jeden jogurt stojí 10 korun, ve zvýhodněném balení můžete koupit čtyři za cenu tří. Podobně je to i u telekomunikačních služeb. Nejčastěji v rámci jedné nabídky pořídíte mobilní tarify, internet do domácnosti a digitální televizi.

Dva pánové s telefony

Jaký balíček je nejvýhodnější?

Mezi hlavní poskytovatele zvýhodněných balíčků pro domácnosti patří tzv. velká trojka, tedy O2, T-Mobile a Vodafone. Jejich služby se v tomto ohledu velice liší, proto není možné říct, který balíček vychází nejlépe. Každá domácnost má zcela jiné priority.

Řadíte se mezi sportovní nadšence? O2 TV, kterou O2 přidává do svých balíčků, pro vás nejspíš bude silným argumentem, proč zvolit právě tuto společnost. O2 totiž vlastní exkluzivní práva na vysílání významných sportovních událostí. Naopak máte-li malé děti, které si oblíbily dětské kanály JimJam nebo Minimax, pak vás to potáhne spíše ke konkurenci, protože u O2 na rozdíl od T-Mobilu a Vodafonu tyto programy již nenajdete.

Milovníky seriálů a filmů osloví Vodafone, který v rámci digitální televize jako jediný z poskytovatelů nabízí populární Netflix. T-Mobile zase na výhodné ceny láká zákazníky, kteří se spokojí s menšími objemy dat a nižší rychlostí připojení. Kromě toho zaujme rovněž možností sdílení mobilních dat u rodinných tarifů.

Balíčky služeb

Kolik zvýhodněné balíčky stojí?

Ceny jsou individuální, záleží jaké služby si do balíčku zařadíte. Obecně platí, že čím více služeb přidáte, tím více ušetříte. Roční úspory se u balíčků v porovnání s pořízením jednotlivých služeb pohybují klidně v řádu několika tisíců korun.

Rodinný balíček s mobilními tarify pro čtyři osoby se zhruba 20 GB dat, domácím internetem se základní rychlostí a digitální televizí standardně stojí 2000–2500 korun měsíčně.

S výběrem vám rádi pomůžeme

Jste si jistí, že byste u konkurence nezískali výhodnější nabídku? S výběrem mobilních tarifů, internetu do domácnosti či kompletních akčních balíčků vám ve Srovnejto.cz rádi pomůžeme. Zavolejte na telefonní číslo 226 211 122 nebo napište e-mail na telco@srovnejto.cz. Naši specialisté vám představí i neveřejné nabídky, na které byste jinak nedosáhli a celým procesem změny vás případně provedou. Vy vše vyřešíte z pohodlí svého domova.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?