autonehoda v zahraničí

Jak funguje havarijní pojištění v zahraničí? Podobně jako u nás, ale s jednou zásadní podmínkou

Auto zkontrolované, kufry sbalené, doklady a důležité informace nachystané. Teď už zbývá jenom vyrazit. Plánujete pohodovou dovolenou, výlet nebo služební cestu za naše hranice? Pokud se tam budete dopravovat osobním automobilem, je dobré překontrolovat jednu zásadní „maličkost“, která vám může na cestách ušetřit spoustu finančních prostředků. Řeč je o havarijním pojištění.

Povinné ručení vs. havarijní pojištění

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, lidově nazýváno „povinné ručení“, je u nás ze zákona povinné. Kryje ale pouze ty škody (na zdraví, majetku, v krajním případě i životech), které řidič automobilu způsobí ostatním účastníkům silničního provozu. Na škody vzniklé během nehody na vlastním vozidle se povinné ručení nevztahuje. 

Proto si stále více zodpovědných řidičů sjednává havarijní pojištění, které kryje události, při nichž dojde k poškození nebo zničení jejich vozidla. Některé pojišťovny sem řadí i škody na zaparkovaném vozidle způsobené zvířetem (např. poškození auta kunou) a někdy bývá toto pojištění podřazeno pod pojištění živelné. Vždy samozřejmě záleží na konkrétní pojišťovně i na tom, jak je smlouva postavená.

Drobnost, která vám zachrání úspory

Pokud bychom se blíže podívali na fungování havarijního pojištění v zahraničí, pak zjistíme, že funguje prakticky totožně jako u nás. Jednu „drobnost“ ale přece jen musíme před odjezdem zkontrolovat. Ne každá pojistka se totiž vztahuje na škody vzniklé za hranicemi České republiky. 

O tom, kde všude havarijní pojištění platí, vás informuje tzv. územní platnost. Tento údaj najdete v pojistných podmínkách havarijní pojistky. Většinou je typické, že v Česku sjednané havarijní pojištění platí na území Evropské unie.  Vždy si ale zkontrolujte trasu, kterou budete projíždět a cílovou destinaci, kam míříte.

Neriskujte a sjednejte si havarijní pojištění na dovolenou

Co dělat ve chvíli, kdy zjistíte, že vám „havarijko“ v určité části cesty nebo destinaci neplatí? Možností máte rovnou několik. Buď můžete u stávající smlouvy změnit její územní platnost, nebo si sjednat hraniční pojištění, které vyřídíte přímo na hraničních přechodech.

Další možností je i havarijní pojištění na dovolenou. Jde o tzv. krátkodobé pojištění, které se vztahuje na vozidlo pouze v přesně vymezené době, která odpovídá reálné době dovolené, výletu nebo služební cesty. V něm je většinou obsaženo všechno, co potřebujete při nepříjemnostech s autem za hranicemi Česka. Pojištění se vztahuje na nehody, poruchy nebo vandalismus. Je v něm ale také zahrnuta asistenční služba, která může při nehodách či jiných nepříjemnostech výrazně pomoci. 

Havarijní pojištění na dovolenou může krýt také odtah vozidla nebo jeho opravu. Některé pojišťovny nabízejí i možnost zapůjčení náhradního auta v případě velké poruchy vašeho vozidla. Pokud si v cílové destinaci půjčujete auto z půjčovny i v tomhle případě se vyplatí mít dovolenkové „havarijko“ sjednané. Autopůjčovny zpravidla mívají auta pojištěná, pokud je ale poškodíte, pravděpodobně se nevyhnete vysoké spoluúčasti

Jak vybrat havarijní pojištění do zahraničí?

Stejně jako u kterékoli jiné pojistky, tak i při výběru havarijního pojištění do zahraničí je dobré mezi sebou jednotlivé produkty vzájemně porovnat. K tomu vám poslouží praktické a nezávislé online srovnávače, kam stačí zadat informace o plánované cestě, vozidlu a jeho vlastníkovi. Na základě vstupních údajů se před vámi otevře kalkulačka s aktuální nabídkou, z níž si vyberete produkt, který bude nejvíce odpovídat vašim požadavkům.

Tady je ovšem nutno doplnit, že výběr pojistky na základě ceny nemusí být vždy výhrou. Mnohem důležitějším parametrem je rozsah pojistného plnění, pojistné limity, výluky  a samotná nabídka asistenčních služeb. Neméně důležité je též pročíst podmínky vybrané pojišťovny, případně si nechat od zkušeného pojišťovacího specialisty vysvětlit, na co vše máte nárok a do jaké výše. 

Havarijní pojištění se vyplatí všem

I ti nejzdatnější řidiči se někdy mohou dostat do potíží. Sjednejte si havarijní pojištění dříve, než bude pozdě. Naši specialisté vám pomohou s výběrem i sjednáním.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • pohonne-hmoty
    24. ledna 2024|Petr Pohůdka
    Kolik stojí benzín a nafta? Srovnáváme ceny pohonných hmot v tuzemsku a zahraničí

    Ceny pohonných hmot v posledních třech měsících výrazně klesly. Benzín i nafta stojí v průměru okolo 36 Kč/litr. Zlevňuje se především kvůli propadu cen ropy na světových trzích. Nejvyšší ceny jsou tradičně v Praze, naopak nejvýhodněji natankujete v Královéhradeckém kraji. V rámci Evropské unie je nejlevnější benzín v Bulharsku a Rumunsku. Podívejte se na grafy porovnávající současné ceny pohonných hmot v ČR a EU.

  • 10. ledna 2024|Jana Březinová
    Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

    Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

  • Auto po autonehodě
    28. prosince 2023|Jana Březinová
    Víte, jak získat odpovídající odškodnění po dopravní nehodě?

    Poškození při dopravní nehodě mají často nárok na násobně vyšší částky, než jim přiznala pojišťovna. Na vině bývají nesprávně vyplněné formuláře nebo chybějící lékařské zprávy. Navíc někdy o kompenzaci ani nežádají, protože nechtějí viníka popotahovat u soudu. Odškodnění se však řeší přímo s pojišťovnou a vyplácí se z povinného ručení.

  • stromecek-na-aute
    03. prosince 2023|Petr Woff
    Jak dovézt živý vánoční stromek bez dopravní nehody

    K vánočním svátkům patří pěkný smrček, jedlička nebo jiný jehličnan, který postavíte a nazdobíte ve své domácnosti. Vhodného adepta seženete lehce, otázka však zní, jak dopravíte živý vánoční stromeček do svého bydliště. Srovnejme, kolik stojí profesionální přeprava a jak naložíte stromek do svého auta, aby následná cesta neskončila dopravní nehodou.

  • mladý muž za volantem - jak vybrat první auto
    30. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat první auto

    Spolehlivé, bezpečné, kompaktní, s nízkou spotřebou. Snadno se s ním manévruje a parkuje. Pár ťukanců se na něm ztratí. Náhradní díly jsou dostupné a levné, stejně jako povinné ručení. Podobně bychom mohli shrnout, jak vypadá nejlepší první auto. Splňuje to třeba Škoda Fabia nebo VW Golf.