Muž ovládá telefon na držáku v autě

Chytré auto: Proč si ho pořídit a co to vlastně je?

Chytrá zařízení nás dnes obklopují a mohou nám značně usnadnit život, pomoci chránit zdraví i ušetřit peníze. Auta nejsou výjimkou a výrobci funkce neustále vylepšují v rámci svých infotainmentů i mobilních aplikací. Díky mobilním operátorům ale chytré auto můžete udělat také ze starších modelů.

U starších vozů pomůžou operátoři

T-Mobile, O2 i Vodafone v Česku nabízí zařízení a služby, které z vašeho vozidla dokáží udělat chytré auto. Kouzelná krabička se k autu připojí přes OBD zásuvku, kterou najdete prakticky ve všech autech vyrobených po roce 2001. Zařízení stojí několik tisíc a kromě prvotní investice je třeba počítat také s měsíčním tarifem.

Informace o autě můžete pohodlně sledovat přes mobilní aplikace, které jsou dostupné pro iOS i Android, takže je během chvíle najdete v obchodě Google Play nebo App Store. Pokud preferujete přístup přes webové rozhraní, máte i tuto možnost.

Aplikace, která z běžných vozů dělá chytrá auta, jsou až překvapivě funkční a dokáží sledovat následující parametry:

  • aktuální polohu,

  • úroveň nabití baterie,

  • překračování rychlosti,

  • množství paliva v nádrži,

  • poruchy zjistitelné z diagnostiky,

  • statistiku všech cest (použitelné jako kniha jízd),

  • otřesy auta při vandalismu, nehodě, odtahování či krádeži,

  • a dokonce i informace o stylu řízení (jak rychle se s autem zrychluje a zpomaluje).

Jaké služby mobilní operátoři nabízí a kolik stojí?

OperátorSlužbaCena zařízeníMěsíční paušál

T-Mobile

Chytré auto (​​WiFi Standard, 5 GB dat)

3 998 Kč

249 Kč

T-Mobile

Chytré auto (​​WiFi Premium, 20 GB dat)

3 998 Kč

499 Kč

O2

Car Control Basic

4 235 Kč

193 Kč

O2

Car Control Standard

4 235 Kč

483 Kč

O2

Car Control Premium

4 235 Kč

604 Kč

Vodafone

Auto manažer

4 977 Kč

177 Kč

Vodafone

Vozový park

6 050 Kč

230 Kč

Vodafone

eDohled Mini

4 057 Kč

129 Kč

Vodafone

eDohled Evropa

4 057 Kč

240 Kč

Vodafone

eDohled Svět

4 057 Kč

360 Kč

Specifika některých služeb či operátorů:

  • V rámci akcí je možné získat zařízení se slevou. V době psaní článku akce probíhá na webu T-Mobilu, který zařízení aktuální nabízí za 1 Kč.

  • O2 službu Car Control nabízí pouze firemním zákazníkům. Za 1392 Kč umí zajistit také montáž do auta. V případě závazku na delší dobu můžete získat zařízení i na splátky. Vedle mobilního a základního zařízení nabízí také pokročilé za 4 840 Kč.

  • U chytrého monitoringu od Vodafonu si zařízení můžete nejen zakoupit, ale také pronajmout. Platíte poté vyšší měsíční paušál.

Jak jsou na tom nová auta?

S novějšími auty za operátory často nebudete muset vůbec chodit. Vyjíždí totiž poměrně chytrá už z výroby. Nejlépe je na tom Tesla, ostatní automobilky ale nechtějí zůstat pozadu a chytré funkce, spolu s mobilními aplikacemi, postupně vylepšují.

Nejlepší nabídky autopojištění na jednom místě

Srovnáme vám nejlepší nabídky povinného ručení na trhu. Vámi vybrané pojištění vám naši specialisté pomůžou sjednat do několika minut.

Tesla

Americký výrobce elektromobilů je svou vychytanou aplikací i softwarem v autě proslulý. Na jedné velké obrazovce najdete veškeré potřebné nastavení a přehledně vám zobrazí navigaci. Systém ale nabízí také spoustu zábavy. Můžete si přes něj zahrát hry, sledovat Netflix či YouTube, a když na to zrovna budete mít náladu, z obří obrazovky uvnitř vozu si uděláte elektrický krb. V mobilní aplikaci pak najdete všemožné užitečné informace o svém autě a můžete ho částečně ovládat.

Co mobilní aplikace Tesla umí?

  • Zobrazit informace o autě - stav nabití, uzamčení, teplotu v interiéru nebo polohu.

  • Odemknout nebo zamknout auto, spustit klimatizaci, otevřít jeden z kufrů či kryt nabíječky.

  • Udělat z vašeho telefonu klíč, takže u sebe nemusíte nosit klíče od auta a Tesla se automaticky odemkne, když k ní s telefonem přijdete.

  • Na úvodní obrazovce, kde se kromě ovládacích prvků nachází také zmenšenina vašeho auta, na první pohled vidíte, zda jsou zavřené všechny dveře. Pokud některé z nich zůstanou otevřené, budou otevřené i na modelu auta v aplikaci.

  • Najít nejbližší Tesla nabíječky (tzv. Superchargery).

  • Zajet nebo vyjet z parkovacího místa. V některých zemích může auto z parkovacího místa nejen vyjet, ale rovnou dojet na určené místo - třeba k východu ze supermarketu.

  • Aktivovat hlídací mód, který pomocí kamer sleduje okolí auta a začne nahrávat, pokud se k vozu někdo přiblíží.

  • Aktivovat “Valet mode”, který Teslu nechá odemčenou a umožňuje s ní omezeně jezdit. To se může hodit v ručních myčkách nebo třeba na parkovišti u hotelu či restaurace, kde někomu auto svěříte do dočasné péče.

  • Přes appku je také možné nastartovat, zapnout světla, troubit, objednat se do servisu nebo si nastavit maximální povolenou rychlost.

Proč si pořídit chytré auto - Modré auto Tesla na silnici

Škoda a další výrobci

Mladoboleslavská automobilka nabízí rovnou několik aplikací. Přes appku MyŠKODA snadno ověříte, kolik vám v nádrži zbývá paliva, najdete v ní historii jízd, můžete se ujistit, jestli jste auto zamkli a pomůže vám třeba i s hledáním vozu na parkovišti. Druhá aplikace MyŠKODA iV pak slouží k virtuálnímu otestování elektromobilu. Zjistíte díky ní, jestli by se vám vyplatil, o kolik méně emisí byste vypustili do okolí a kolik byste ušetřili oproti modelům se spalovacím motorem. Existuje také aplikace ŠKODA Move&Fun pro ovládání malého elektromobilu CITIGO a ŠKODA Media Room na sledování novinek ze světa škodovek.

Aplikaci s podobnými funkcemi jako MyŠKODA nabízí také Volkswagen, Volvo, BMW nebo Mercedes-Benz. Svou aplikaci má dokonce i Dacia. U automobilky proslulé výrobou levných vozů byste ji možná nečekali, ale pokrok se nevyhýbá ani rumunskému výrobci. Funkčnost je ale zatím omezená a appka slouží především k propojení mobilního telefonu s autem, které vám usnadní ovládání navigace nebo telefonování.

Má chytré auto vliv na cenu pojištění?

Některé pojišťovny umí chytré auto zohlednit a můžete získat slevu na povinné ručení či havarijní pojištění. Především pak u produktů, které zahrnují pojištění proti krádeži nebo vandalismu. Chytré systémy v autě totiž vandalům i zlodějům značně znepříjemní život - jakmile se s autem něco stane, velmi rychle to zjistíte a můžete věc řešit, což snižuje riziko větších škod.

Kalkulace havarijního pojištění zdarma

Víte, kolik by vás stálo havarijní pojištění? Vyplňte údaje do naší kalkulačky a my vám poradíme s výběrem i sjednáním té nejvýhodnější nabídky na trhu.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?