Rodina na dovolené

Cestování se staršími dětmi

Máte v hlavě představu krásné dovolené, kde se děti nebudou nudit a dospělí si odpočinou? Aby šlo vše hladce, měli byste se na cestování s dětmi důkladně připravit. Jinak vás může postihnout celá řada nepříjemností, od zdravotních potíží až po chybějící doklady. Na co nezapomenout při cestování se staršími dětmi?

Udělejte společný plán

Nenechávejte přípravy na poslední chvíli. Pečlivě si předem rozmyslete, jak bude dovolená vypadat, tedy destinaci, ubytování, druh dopravy nebo stravy.

U starších dětí je ideální, když je do plánování dovolené zapojíte. Ukažte jim fotky, videa a ptejte se, co by rády navštívily. Udělejte z cesty opravdové dobrodružství a vytvořte třeba vlastní cestovatelský deník, do kterého můžete lepit nejrůznější vstupenky, lístky, letenky či fotografie.

Ať už se chystáte na dovolenou v tuzemsku nebo v zahraničí, měli byste myslet na možnosti vyžití pro děti odpovídající jejich věku. Pokud míříte k moři, volte raději lokality s písčitými plážemi a pozvolným vstupem do moře. Děti ocení také hřiště, akvapark, ZOO a jiné zábavné atrakce.

Při výběru ubytování dejte přednost hotelům a apartmánům s označením „baby friendly“. Jde o certifikát, který zaručí, že jsou v ubytování na příjezd dětí připraveni a poskytnou vám potřebný komfort (např. dětské židličky, postýlky, hernu).

Dovolená s dětmi autem

Jestliže vyrážíte s dětmi na cesty poprvé, bude auto ideální volba. Svůj čas si totiž můžete plánovat zcela podle sebe a potřeb dětí – kdykoliv si zastavit nebo si cestu rozdělit na menší úseky a zahnat tak nudu z dlouhého přejezdu. Většina rodičů si pochvaluje vyrazit na cestu na večer, aby mohlo dítě větší část cesty prospat. Na dlouhých trasách si dopřejte pauzu na protažení a regeneraci alespoň každé tři hodiny.

Autosedačka

Předpokladem pro bezpečnou dovolenou s dětmi autem je kvalitní autosedačka. Věnujte čas nejen jejímu výběru, ale také jejímu správnému ukotvení v autě a připoutání dítěte. Tipy, na co si dát pozor, najdete v článku k podcastu Nepodceňto o cestování s dětmi. Pokud si budete v cílové destinaci auto půjčovat, zjistěte si předem, zda půjčovny nabízí bezpečné autosedačky (často mají pouze podsedáky). Jestli ne, vezměte si z domova vlastní.

Dítě v autosedačce

Nevolnost v autě

Mnoho dětí trpí při delších cestách nevolnostmi neboli kinetózou, která se projevuje pocity na zvracení. Když zjistíte, že dítě má některé z příznaků kinetózy (zblednutí, zrychlené dýchání, točení hlavy, studený pot, zvýšená tvorba slin), je dobré ihned zastavit. Nechte dítě nadýchat čerstvého vzduchu a projít se. Nevolnost zhoršují zrakové vjemy – proto je lepší za jízdy nečíst a nekoukat z okna na ubíhající krajinu.

V lékárnách jsou bez předpisu dostupné tablety, žvýkačky nebo sirupy, které se dají použít preventivně proti nevolnosti v autě. Vždy je ale dobré vyzkoušet je předem, abyste věděli, jak na ně dítě reaguje.

Pozor na úpal

Pokud vyrážíte na dovolenou za vysokých teplot, hrozí dítěti úpal, neboli celkové přehřátí organizmu. Proto by ve vašem autě neměly chybět stínítka na okna. Dbejte na pitný režim dítěte. S horkem pomůže také osvěžování mokrým ručníkem nebo vlhčenými ubrousky. S klimatizací buďte opatrní, při nastavení na nízké teploty hrozí nachlazení. Teplota klimatizace by měla být nastavena maximálně o pět stupňů nižší než venku. Nikdy nenechávejte dítě samotné v zamčeném autě!

Co určitě přibalit s sebou

Připravte se na variantu, že dítě během několikahodinové cesty nezamhouří oko a budete ho muset zabavit. Vezměte s sebou jeho oblíbené hračky nebo mějte připravené aktivity, o kterých víte, že budou mít úspěch – ať už jde o knížky, zpěv, sledování pohádek či slovní hry.

Sbalte dětem dostatek pití a něco dobrého ke svačině – ideálně do chladicí tašky, abyste zabránili tomu, že se potraviny začnou v horku kazit. Vhodnou volbou je ovoce a zelenina, neslazené křupky, ovocné kapsičky nebo tyčinky. Pozor si dejte na sirupy a džusy, které v teple rychle kvasí.

Dovolená s dětmi letadlem

Pro děti starší 2 let musíte zakoupit vlastní sedadlo, a tak mají nárok také na zavazadlo či občerstvení na palubě, jestliže ho let zahrnuje.

Dítě v letadle

Při plánování letecké dovolené počítejte s delšími časovými rezervami, především u letů s přestupy. Děti nemusí vždy stoprocentně spolupracovat a nervózním lpěním na naplánovaném rozvrhu přivedete pod tlak jak sebe, tak své potomky. Na letiště přijeďte včas a mějte vše připravené na cestu letadlem. Nezapomeňte, že pro vstup na palubu platí omezení na tekutiny – můžete mít s sebou maximálně 100 ml lahvičky, které se vejdou do litrového uzavíratelného sáčku. Pokud cestujete s menšími dětmi, které vyžadují příkrmy či kojenecké mléko, můžete si dětskou výživu vzít na palubu i nad tento limit.

Při cestě letadlem je potřeba děti připravit na nepříjemný pocit během vzletu a přistání, který je způsoben přetlakem ve středním uchu. Zmírnit ho můžete pomocí bonbónu nebo žvýkačky.

Potřebné doklady pro cestování s dětmi

Každé dítě, i novorozenec, potřebuje vlastní cestovní doklady. Pro cesty po EU mu stačí občanský průkaz, ve vzdálenějších destinacích se neobejdete bez cestovního pasu.

O doklad si zažádáte na obecním úřadu s rozšířenou působností. Na úřad se musíte dostavit s dítětem, protože je nutné pořídit jeho fotku v digitální podobě. Vezměte s sebou také rodný list dítěte a svůj občanský průkaz. Za cestovní doklad pro dítě zaplatíte 100 Kč, vyřízení trvá nanejvýš 30 dní. Můžete si ale připlatit za rychlejší vyřízení. Přečtěte si podrobnosti o cestovním pasu pro dítě.

Na každou dovolenou s dětmi přibalte lékárničku

Ať už cestujete kamkoliv, nikdy nezapomeňte na lékárničku. Ta by měla obsahovat několik základních věcí – léky na snížení teploty, bolest, průjmová onemocnění, vybavení na ošetření pádů, řezných ran a odřenin. Každou ránu je potřeba vydezinfikovat a sterilně překrýt, proto buďte vybaveni také náplastmi.

Důležitou součástí jsou rovněž antihistaminika, která zabraňují alergickým reakcím například v případě hmyzího bodnutí, kousnutí, alergické kožní reakce apod. Hodí se také krém po bodnutí hmyzem, abyste předcházeli škrábání štípanců od komárů. Preventivně přibalte repelent nebo přípravek do elektrické zásuvky.

Léky samozřejmě zakoupíte i v cílové destinaci, ale zejména u dětí je lepší spolehnout se na prověřené přípravky – jak doporučuje cestovatel Pepa Vrtal v podcastu Nepodceňto: „Je dobré mít nějakou svoji zásobu z domova“ a dodává, že řešit vše až na místě může být složité kvůli jazykové bariéře – příbalové letáky jsou v cizím jazyce, což by vám způsobilo zbytečné starosti. Pokud vaše dítě užívá i nějaké speciální léky, nezapomeňte samozřejmě do lékarničky přibalit i je.

S ohledem na cílovou destinaci zvažte také očkování – v centrech cestovní medicíny vám poradí, jaké očkování je povinné nebo doporučené v dané lokalitě. To ale neplatí jen pro exotické destinace, například při pobytu v přírodě se i v rámci ČR může hodit nepovinné očkování proti klíšťové encefalitidě.

Na cesty k moři přibalte dostatečné množství opalovacího krému s vysokým faktorem. Často potomky v průběhu dne promazávejte a od 11 do 15 hodin se vyhýbejte přímému slunci. Existují rovněž různé druhy plavek a oblečení s UV ochranou, což může být vhodné pro děti, které se mazat nechtějí. Do tašky přibalte i panthenol na zklidnění kůži při spálení sluníčkem.Děti na pláži

Jak řešit průjmová onemocnění

Nejčastějším onemocněním, se kterým se cestách mohou setkat děti i dospělí, je průjem. Nejmenší děti je možné částečně ochránit kojením, starší pak důsledným dodržováním základních hygienických pravidel.

  • Mějte na paměti základní cestovatelské pravidlo: Oloupej to, uvař to nebo na to zapomeň!

  • Ovoce a zeleninu konzumujte až po oloupání. Pokud není možné slupku odstranit, je potřeba ji důkladně omýt.

  • Nápoje připravujte pouze z balené vody a nepřidávejte do nich led, jehož původem si nejste jisti.

  • Nezapomínejte na důkladnou hygienu rukou, případně používání dezinfekčního prostředku na bázi alkoholu.

I tak je možné, že vás průjmové onemocnění na cestách zastihne. V takovém případě je důležité pravidelně doplňovat tekutiny, vhodná je čistá voda nebo ovocné čaje. Má-li dítě horečku a vykazuje silné známky dehydratace, ihned navštivte zdravotnické zařízení.

Myslete na bezpečnost dětí

  • Před cestou si vždy zjistěte zdravotní rizika destinace, do které míříte.

  • Neměli byste zapomínat na sjednání kvalitního cestovního pojištění, které pokryje finanční náklady spojené s lékařskou péčí v zahraničí.

  • K letní dovolené neodmyslitelně patří vodní radovánky. Pamatujte na to, že se dítě může utopit i během několika vteřin vaší nepozornosti. Proto nikdy nenechávejte dítě u vody bez dozoru, ani když má plavecké pomůcky.

Na místech s velkou koncentrací lidí, jako jsou letiště, nádraží, centra měst dejte dětem náramek se štítkem, kam uvedete jejich jméno, adresu a vaše telefonní číslo pro případ, že byste je ztratili z dohledu.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.