Viry v mobilních telefonech: Jak se jim vyhnout?

11. 6. 2022
|
Délka čtení: 7 min.

Viry nenapadají jen počítače, v ohrožení jsou i mobilní telefony. Největší hrozby zůstávají stejné – ztráta dat a odcizení citlivých souborů nebo přihlašovacích údajů. Víte, jak svůj telefon před viry chránit a co dělat, když se vám to nepodaří?

Mobilní viry mají různou podobu

Viry přichází v mnoha variantách. Lišit se mohou například způsobem, jakým na váš telefon zaútočí nebo tím, jak se projeví. Jako běžný uživatel nepotřebujete rozumět technickým detailům. Stačí, když budete mít rámcovou představu o několika základních pojmech.

  • Spyware: Sbírá z telefonu informace a odesílá je na řídící server. Spyware může zaznamenávat obsah zpráv, aktivitu v aplikacích, ale také uživatelská jména či hesla.

  • Ransomware: Šifruje a zamyká důležité soubory, aby vám následně výměnou za výkupné nabízel jejich vrácení. K němu však ani po zaplacení často nedojde.

  • Červi: Označení pro agresivní skupinu virů, která se šíří bez podnětu ze strany uživatele. Do mobilu se červi dostanou například přes e-mail nebo SMS zprávy. Vyznačují se rychlým šířením do dalších systémů a zařízení.

  • Trojské koně: Do telefonu si je obvykle nainstalujete spolu s infikovanými aplikacemi. Na rozdíl od červů se trojské koně dále nereplikují – svou kopií tedy nemohou nakazit další zařízení.

Srovnání mobilních tarifů zdarma

Hledáte nového mobilního operátora?

V naší kalkulačce si snadno porovnáte nabídky největších operátorů - O2, T-Mobile a Vodafone - a vyberete si tu nejvýhodnější.

Rádi vám pomůžeme se na trhu mobilních tarifů zorientovat a případnou změnu operátora vyřešíme za vás.

Jak se mobilní viry projevují?

Nákazu mobilními viry nejčastěji doprovází extrémní množství reklamního spamu. Ten se může objevovat nejen při surfování na internetu, ale také v aplikacích nebo při zobrazování systémových oznámení. K dalším typickým projevům virů patří vysoká nestabilita aplikací (jejich „padání“).

Některé viry se však chovají daleko nenápadněji. Způsobují „jen“ rychlejší vybíjení baterie, navýšení spotřeby mobilních dat či přehřívání telefonu. Odhalení virů vám v těchto případech zabere více času – zejména z toho důvodu, že se takto projevují i jiné problémy.

Odstranění virů nemusí být složité

Jste přesvědčeni, že je váš mobil zavirovaný? Nemusí to nutně znamenat zásadní trable. Záleží na tom, s jakým virem přišel váš telefon do styku. Nejprve si stáhněte některou z antivirových aplikací. Nabídka je poměrně široká i v rámci bezplatných verzí, jako dobrý ukazatel kvality vám poslouží uživatelská hodnocení. Pokud takovou aplikaci používáte, rovnou spusťte antivirový test. Aplikace by vám po otestování telefonu a případném nalezení virů měla rovnou nabídnout řešení, například v podobě odstranění problematických souborů.

Jestliže tento krok nepomohl, ručně projděte seznam stažených aplikací a odstraňte ty podezřelé. Smažte aplikace, které jste nainstalovali krátce předtím, než se problémy objevily. V případě, že vám virus tento postup znemožňuje, zkuste mobil nejdříve přepnout do nouzového režimu.

Vir v telefonu - zklamaná žen s mobilem v ruce

Zapnutí nouzového režimu zpravidla zajistíte podržením tlačítka napájení a následným podržením tlačítka Off na obrazovce. Postup se může u jednotlivých zařízení lišit, instrukce ke spuštění i následnému vypnutí nouzového režimu najdete v uživatelském manuálu nebo na internetu. Někdy daná aplikace odinstalování blokuje. Deaktivace všech systémových oprávnění pro danou aplikaci ve Správě zařízení by tyto potíže měla vyřešit.

Obnovení továrního nastavení může bez záloh pěkně bolet

Žádná z uvedených rad nepomohla? Pak vám zbývá pouze obnovení výchozího stavu telefonu. To vrátí mobil do továrního nastavení. Pokud jste si před zavirováním telefonu nevytvořili zálohu, tak to bohužel znamená, že přijdete o všechny „netovární“ aplikace, fotky a další soubory.

Nenechte se omezovat daty

Nestačí vám mobilní data?

Pravidelně na konci měsíce bojujete s nedostatkem mobilních dat a hledáte v okolí volně přístupnou Wi-Fi?

Zvolte tarif s neomezenými daty. Dnes už neplatí, že za něj zaplatíte tisíce korun. Srovnejte si nabídky největších operátorů v naší kalkulačce jednoduše a on-line.


Zmíněné instrukce platí pro telefony s operačním systémem Android. U systému iOS je zavirování vzhledem k lepšímu zabezpečení spíše vzácné. Problémy u iPhonů většinou způsobují jen spamové notifikace nejrůznějších kalendářů, k jejichž odběru jste se nevědomky přihlásili na nějakých webových stránkách. V Nastavení v sekci Odebírané kalendáře byste se těch problematických měli zbavit jejich prostým odstraněním. Pro extrémní případy je i na iPhonu k dispozici obnovení do továrního nastavení.

Obezřetným chováním si ušetříte starosti

Nejlepší pochopitelně je, když se mobilním virům zcela vyhnete. Nemusí to být složité, stačí dodržovat několik základních pravidel.

  • Stahujte aplikace jen z prověřených zdrojů: iOS vám ani jinou možnost nedává, aplikace lze stahovat výhradně z App Store. U Androidu se spolehněte pouze na aplikace z Google Play. Od věci určitě není pročtení recenzí a kontrola počtu stažení. Jednou z používaných aplikací by na telefonu s Androidem měl být antivirový program.

  • Nenavštěvujte pochybné webové stránky: Rizikové jsou zejména stránky plné pofidérních reklam na hazard, zázračné hubnutí nebo erotické služby. Viry se běžně vyskytují rovněž na webech, jež vám slibují stažení souborů, za které byste za normálních okolností museli platit (filmy, počítačové hry apod.).

  • Neskočte na obvyklé triky: Hackeři často šíří viry prostřednictvím odkazů na infikované weby. Ke kliknutí na odkaz se vás snaží přimět třeba falešnými výhrami. Nebuďte naivní – nikdo vám nedá nový mobil nebo peníze jen tak. Pokud jste se žádné soutěže nezúčastnili, nemohli jste nic vyhrát.

  • Chovejte se obezřetně: Útočníci jsou vynalézaví a stále přichází s novými metodami. Jeden z aktuálně nejrozšířenějších virů nabádá uživatele ke stažení infikované aplikace pod záminkou poslechu zmeškané hlasové zprávy. Obezřetnost je tedy na místě i při běžných úkonech. Zvýšené opatrnosti dbejte například během připojení k veřejné Wi-Fi.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Žena fotí telefonem vánoční stromek
    21. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Vánoční nabídky operátorů: Jakou nadílku pro vás připravili hlavní operátoři?

    Slevy na mobily, zvýhodněné tarify nebo bezdrátová sluchátka. Stejně jako pod stromečkem očekáváte alespoň jedny ponožky, i u operátorů už tušíte, jaké vánoční dárky si připraví pro své zákazníky. Co si velká trojka přichystala v letošním roce?

  • Jakého vybrat operátora - mobilní ruce s telefony
    22. října 2023|Petr Pohůdka
    T-Mobile, O2 nebo Vodafone? Který operátor je nejlepší?

    Českému trhu s operátory již řadu let dominují tři společnosti – T-Mobile, O2 a Vodafone. Osvědčení operátoři, kteří nabízí velmi srovnatelné služby. Koho z velké trojky si vybrat? Z našeho srovnání vychází nejlevněji T-Mobile, ale cenové rozdíly jsou minimální. Navíc zdaleka nejde jen o cenu.

  • Matka s dcerou leží na posteli a koukají do telefonu
    23. února 2023|Petr Pohůdka
    Vybíráte telefon pro děti? Poradíme vám!

    Žijeme ve světě plném moderní techniky, kterou vnímají a používají i naše děti. Není proto divu, že brzy zatouží po vlastních zařízeních, typicky mobilním telefonu. S jeho pořízením se ale pojí spousta otázek. Jak a podle čeho mobil pro dítě vybrat? Jaké jsou výhody a nevýhody pořízení telefonu dětem? Kdy je vhodný čas na nákup prvního zařízení? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace.

  • Žena s mobilním telefonem a účty v rukou
    05. února 2023|Petr Pohůdka
    Zdražování mobilních operátorů: Jak se můžete bránit vyšším cenám?

    Jedním z hlavních témat posledních měsíců je jednoznačně zdražování. Tento nepříjemný fenomén se bohužel nevyhýbá ani mobilním službám. Na konci února zdraží Vodafone – poslední z velkých poskytovatelů, který se navýšení cen doposud vyhýbal. Kolik si za mobilní služby připlatíte a jak proti zdražování operátorů můžete bojovat?

  • Mladá žena na nafukovací matraci s mobilním telefonem v ruce
    07. ledna 2023|Petr Pohůdka
    Předplacené karty vs. paušální tarify: Kdy dává „předplacenka“ smysl?

    Nechcete za mobilní služby platit měsíční paušál? Stále zde existuje alternativa v podobě předplacených karet. Pro koho se takové řešení hodí, jaké přináší výhody a který z hlavních operátorů nabízí nejlepší předplacenou kartu?

  • Žena se sluchátky telefonuje
    12. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Jaké jsou telefonní předvolby do zahraničí?

    Svět je propojen více než kdy dříve a určitě i vám se občas stane, že potřebujete zavolat na zahraniční číslo. Aby se vám hovor podařilo uskutečnit, musíte znát telefonní předvolbu dané země. Jak telefonní předvolby fungují a na co byste si při volání do zahraničí měli dát pozor?

  • Mobilní telefon v ruce - žena něco hledá v mobilu
    03. prosince 2022|Petr Pohůdka
    Úložiště v mobilu: Interní paměť, microSD karta nebo cloud?

    Technologie se rychle vyvíjí a co platilo dnes, může být zítra úplně jinak. Jednou z oblastí, která v posledních letech zažila výrazné změny, je úložiště v mobilu. Na dříve velmi rozšířené paměťové karty narazíte spíše zřídka, uživatelům často stačí interní paměť, případně jsou zde online úložiště. Kam a jak můžete v dnešní době ukládat data z mobilu?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?