Bydlení - klíč

Půjčka na bydlení od státu: Jak ji získáte? - 1. díl

19. 2. 2020
|
Délka čtení: 3 min.

Pro hypotéku na bydlení chodí většina lidí žádat do banky. Není to ale jediná možnost, jak k hypotéce přijít. A nemáme na mysli nebankovní instituce s nechvalně známou pověstí. Existuje ještě jiná varianta. Požádat o hypotéku stát. Poradíme, jak na to.

Oslovte speciální fond

O půjčku od státu, která je často též označovaná jako státní půjčka na bydlení, můžete zažádat přes Státní fond rozvoje bydlení (SFRB). Ten je zřízen Zákonem o Státním fondu rozvoje bydlení (zákon č. 211/2000 Sb.) a je v působnosti Ministerstva pro místní rozvoj. Cílem tohoto Fondu je podporovat rozvoj a dostupnost bydlení.

Programů má Fond pod svou správou několik. A jeden z nich se věnuje právě poskytování hypoték na bydlení. Tzv. “Program pro mladé” je určen na pořízení nebo modernizaci bydlení. Není ale určen pro každého, musíte splnit řadu podmínek.

Fond na hypotéky pro mladé disponuje částkou 1 miliardy korun. Až se vyčerpá, bude program pozastaven. Aktuálně je program stále aktivní.

Nejdříve si ale představme, co to je hypotéka od státu a za jakých podmínek je možné ji získat.

Na co je hypotéka určena?

Hypotéku od státu můžete využít několika způsoby. Jedním z nich je výstavba novostavby rodinného domu, dále pak koupě bytu, koupě rodinného domu, ale i modernizace obydlí.

Peníze získané z programu můžete využít na výše uvedené 4 varianty, a to v rámci celé České republiky.

Kolik peněz dostanete?

Výše úvěru se liší podle toho, za jakým účelem si hypotéku budete brát. Pokud chcete jen modernizovat své stávající obydlí, státní půjčka se může pohybovat v rozmezí 30 000 Kč - 300 000 Kč. Čtete správně, v rámci programu jsou nastaveny i minimální částky, o které můžete žádat. Méně než 30 000 Kč vám na modernizaci bydlení stát nepůjčí a z programu by vás s takovou žádostí vyřadil.

Pokud byste žádali o úvěr za účelem výstavby či koupě rodinného domu, půjčí vám Fond maximálně 2 000 000 Kč. Zároveň vám ale půjčí maximálně 80 % skutečných nákladů na výstavbu či sjednané ceny, a to včetně ceny pozemku.

Pokud byste kupovali rodinný dům i s pozemkem za 3 000 000 Kč, půjčí vám stát maximálně 2 000 000 Kč. Pokud byste ale dům s pozemkem kupovali za 2 000 000 Kč, pak vám stát půjčí maximálně 1 600 000 Kč, tedy 80 % sjednané ceny domu a pozemku.

Při žádosti o hypotéku za účelem koupě bytu dostanete maximálně 80 % hodnoty nemovitosti, nejvýše však 1 200 000 Kč.

A za jakých podmínek?

Co řadu lidí láká při žádosti o státní hypotéku, jsou podmínky. Ty jsou totiž příznivější, než kdybyste šli pro hypotéku do banky.

Úroková sazba této hypotéky se řídí výší základní sazby Evropské unie pro Českou republiku. Činí pak minimálně 1 % ročně. Fixace je na maximálně 5 let.

Případné předčasné splacení nebo mimořádná splátka je bez poplatků. Stejně tak správa a vedení úvěru, odborná pomoc a konzultace ze strany Státního fondu rozvoje bydlení.

Pokud žádáte o úvěr na pořízení bydlení, dostanete při narození nebo osvojení dítěte dotaci ve výši 30 000 Kč.

Splatnost úvěru se odvíjí od jeho účelu. Pokud je půjčka od státu určena na modernizaci bydlení, musíte ji splatit do 10 let. V případě úvěru na pořízení bydlení si berete hypotéku na maximálně 20 let.

Bydlení - pár

A co když potřebujete splácení přerušit?

Některé banky v rámci doplňkových služeb nabízí možnost některé splátky odložit. V případě hypotéky od státu máte tuto možnost také.

Pokud se vám narodí dítě, osvojíte si dítě, nebo vám bude svěřeno do péče či pěstounství, umožní vám Fond přerušit splácení jistiny až na 2 roky. Celková doba splatnosti úvěru se pak přesně o tuto dobu prodlouží.

Přerušení splácení jistiny vám pak Fond může povolit i v případě, že přijdete o práci a jste nezaměstnaní déle než 3 měsíce. Případně pokud se potýkáte s nemocí, která trvá déle než 3 měsíce. Dočasné přerušení splácení jistiny vám povolí i v případě smrti člena rodiny. Celková doba přerušení splácení jistiny ale nesmí překročit 2 roky.

Teď se podíváme na to, jaké podmínky musíte pro získání hypotéky splnit.

Jen pro mladé

O hypotéku od státu mohou zažádat manželé nebo registrovaní partneři. Čistě pro partnery tedy hypotéka určena není. Kromě toho musíte splnit i podmínku věku. Rozhodující je den podání žádosti. K tomuto dni musí být alespoň jeden z vás mladší 36 let.

O hypotéku pak můžete požádat i jako samoživitel, pokud je vám do 36 let a pečujete trvale o dítě do 15 let. Opět je rozhodující den podání žádosti.

Dnem podáním žádosti se v tomto případě myslí datum doručení žádosti do Státního fondu rozvoje bydlení, případně termín doručení do datové schránky Fondu.

V následujícím článku se podíváme na to, co vše budete k žádosti o úvěr potřebovat a co musíte splňovat.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?

  • Zastřešený zahradní bazén
    27. července 2023|Petr Woff
    Provoz domácího bazénu stojí až 100 000 Kč za sezónu. Takhle na něm ušetříte

    Malé soukromé koupaliště prospívá tělu i duši, ale voda a energie zdražily. Naštěstí existují takové vynálezy jako fototermické kolektory, tepelná čerpadla nebo solární plachty. Poradíme vám, jak ušetříte na provozu svého domácího bazénu, aby vás finančně nezruinoval.