kalkulačka, počítač, papíry, daňové přiznání

Přehled tipů, jak legálně ušetřit na daních: Darujte, odečtěte si úroky nebo si zřiďte „penzijko“

Pokud podnikáte, pak už pravděpodobně řešíte finální podobu daňového přiznání za rok 2021. Základní termín pro vyplnění a odevzdání tohoto dokumentu je 1. 4. 2022. Pokud se vám v podnikání dařilo a máte platit vysoké daně, máme pro vás několik tipů, jak na nich legálně ušetřit.

Trocha teorie úvodem

Veškeré daňové odpočty najdete v paragrafu 15 zákona o dani z příjmu. Zmíněné položky snižují daňový základ. V praxi to funguje tak, že každá tisícikoruna daňového odpočtu přináší daňovou úsporu ve výši 150 korun. Abyste mohli na daních legálně ušetřit, můžete využít některý z tipů níže. Pamatujte ovšem, že nárok na snížení základu daně musí být vždy doložen příslušným dokladem, který je potřeba k daňovému přiznání připojit.

Základní pojmy, které byste měli znát:

  • Daňové přiznání: Dokument, v němž občan přiznává příjmy podléhající dani vyměřené státem. Daňové přiznání si může dotyčný zpracovat sám nebo v této oblasti oslovit daňového poradce.

  • Odečitatelná položka: Částka, o kterou si poplatník může snížit základ daně, pokud splní určité podmínky dané zákonem. Výčet těchto položek najdete v § 15 zákona o dani z příjmu.

  • Paušální daň: Odvod státu, který v sobě zahrnuje platbu daně z příjmu, a také odvody sociálního a zdravotního pojištění od OSVČ.

  • Úrok: Finanční odměna za půjčení peněz. Její výše je součástí konkrétní smlouvy. Některé zaplacené úroky je možno odečíst od základu daně.

  • Úvěr: Finanční služba, kdy si spotřebitel půjčí peníze dle předem domluvených podmínek u bankovní či nebankovní instituce. Za poskytnutí úvěru spotřebitel zaplatí odměnu v podobě úroku. Zaplacené úroky z hypotečního úvěru, úvěru ze stavebního spoření apod. je možno odečíst od základu daně.

  • Základ daně: Jde o rozdíl, o který příjmy (s výjimkou příjmů osvobozených) převyšují náklady.

Dary a charita

Začátkem února roku 2021 začala platit novela zákona, která dočasně zvyšuje částku, kterou lze v úhrnu odečíst od základu daně. Pokud jste v minulém roce poskytli dar, můžete si jím nově snížit daňový základ až o 30 procent. Ve finále tak jde o zajímavý a účinný způsob, jak ušetřit na daních zcela legální cestou a navíc ještě podpořit dobrou věc. Majitel spolku, sdružení nebo jiné charitativní organizace vám vydá potvrzení o daru s předstihem. V opačném případě ho stačí o tento dokument požádat a následně přiložit k daňovému přiznání.

Příspěvky na úhradu dalšího vzdělávání

Absolvovali jste během roku 2021 placenou zkoušku, jejímž cílem bylo ověřit výsledky vašeho dalšího vzdělávání? Pokud ano, platbu za ni si můžete taktéž odečíst od základu daně. Mějte však na paměti, že maximální možná částka činí 10 tisíc korun (u osob se zdravotním postižením jde o 13 až 15 tisíc korun). Tady pamatujte, že zmíněná zkouška nesmí být hrazena vaším zaměstnavatelem.

Darování krve

Od základu daně si můžete odečíst částku 3 000 korun. To za předpokladu, že jste v minulém roce darovali krev. V případě darování kostní dřeně činí odpočet až 20 000 Kč. Tady je ovšem potřeba počítat s tím, že dar musí být poskytnut na účely uvedené v zákoně o daních z příjmů. Zároveň za něj nesmí být poskytnuta finanční kompenzace (vyjma úhrady cestovních nákladů) a dárcovství je opět potřeba prokázat (potvrzením). 

Členské odborové příspěvky

Pokud jste součástí odborové organizace a platíte zde pravidelné členské příspěvky, i ty si můžete od základu daně odečíst. Jednat se může až o 1,5 procent a maximálně 3 000 korun v rámci jednoho zdaňovacího období. I tady se ale bez potvrzení vydaného samotnou organizací neobejdete.

Úroky z úvěru

Daňové přiznání nezapomeňte doplnit též o veškeré úroky z hypotéky. Daně si můžete snížit až o 300 000 korun, které jste zaplatili na úrocích. Pokud jste zmíněný hypoteční úvěr (nebo úvěry) nečerpali celý rok, ale pouze jeho část, můžete si odečíst 25 tisíc korun za každý kalendářní měsíc. Úroky z úvěru daně poníží i v případě úvěru ze stavebního spoření. Při uplatňování však dávejte pozor, aby šlo o úvěry, které slouží výhradně pro účely financování vašich bytových potřeb. U odpočtu tak nelze zohledňovat úroky z klasických spotřebitelských půjček a úvěrů.

Zaplacené pojistné

Od základu daně si můžete odečíst také zaplacené pojistné. Penzijní pojištění a daně jdou v tomhle případě ruku v ruce. Maximální roční částka, kterou si můžete odečíst, činí 24 000 korun. Pokud ovšem jde o připojištění se státním příspěvkem, počítejte s tím, že naspořenou částku musíte ponížit o 12 tisíc.

V praxi to znamená, že v takovém případě odečítáte cokoliv nad hranicí 12 000 Kč, avšak do maximální výše 24 000 Kč. Kromě pojistného na penzijní připojištění si můžete od základu daně odečíst i zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění. I tahle odečitatelná položka má ale určité podmínky:

  1. Aby bylo pojistné možno odečíst, uzavřená smlouva nesmí obsahovat možnost mimořádných výběrů (výběr učinit smíte, ale skutečnost nesmí být zaznamenaná v pojistné smlouvě)

  2. Smlouva musí být postavená tak, že naspořenou částku můžete vybrat teprve v roce, v němž dovršíte 60 let věku.

  3. Pojištění musíte mít sjednáno alespoň na dobu pěti let (částka pro případ dožití musí v tomto případě činit minimálně 40 000 Kč).

  4. Pokud máte sjednanou smlouvu na více než 15 let, pak musí částka činit 70 000 Kč.

Mohlo by vás zajímat:

A jak je na tom stavební spoření a odpočet daně? I za úvěr ze stavebního spoření si můžete odečíst částku až 300 000 korun ročně (pro úvěry poskytované do 1. ledna 2021).


Praktické tipy závěrem

Jak ušetřit na daních? Zaměstnanec může aplikovat výše zmíněné způsoby. Jak si ale stojí osoby samostatně výdělečně činné (dále jen OSVČ)? Výše zmíněné rady, jak ušetřit na daních OSVČ může aplikovat v rámci svého daňového přiznání. Kromě toho si snadno navolí, zda bude danit reálnými výdaji nebo paušálem. V případě druhé zmíněné možnosti platí následující výdaje:

  • 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z živností řemeslných,

  • 60 % z příjmů ze živnosti (s výjimkou řemeslných),

  • 40 % z příjmů z jiného podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti, 30 % z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku.

Ve finále je tak na každém podnikateli, zda si vzhledem ke své podnikatelské činnosti a výdajům zvolí jednu nebo druhou variantu. Pokud vám navíc daňové přiznání zpracovává daňový poradce, nemusíte si s 1. dubnem lámat hlavu a daňové přiznání podat až do 1. července 2022.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Počítání kalkulačka
    11. ledna 2023|Jana Březinová
    Kolik vám na daních ušetří životní pojištění? A co dělat, když smlouvu zrušíte?

    Životní pojištění patří ke státem podporovaným finančním nástrojům. Díky dobře nastavené smlouvě můžete ročně ušetřit několik tisíc korun na daních. Musíte však splnit určité podmínky. Málokdo pak ví, že při zrušení smlouvy je nutné životní pojištění zpětně dodanit.

  • Vrácení úroků z hypotéky - šťastná žena, kolem které lítají peníze
    06. ledna 2023|Jana Březinová
    Vrácení úroků z hypotéky: Víte, jak to funguje?

    Víte, že hypotéka vám může pomoci ušetřit na daních? Úroky zaplacené za hypotéku lze totiž uplatnit jako odečitatelnou položku, která sníží základ daně. Povíme vám, kdo všechno může odpočet úroků uplatnit, kdo nikoliv a jak velkou slevu na daních můžete získat.

  • Schválení bankovní půjčky - Šťastný muž a žena si plácají rukou
    Schválení bankovní půjčky: Celým procesem vás provedeme krok za krokem

    Než vám banka půjčí, důkladně si vás prověří. Jak zvládnout celý proces schválení a vyřízení bankovní půjčky bez zbytečných průtahů a komplikací? Máme pro vás jednoduchý návod i několik praktických rad a tipů.

  • prodejce pojištění a mladý pár
    Jaký je rozdíl mezi investičním a kapitálovým životním pojištěním?

    Chcete zabezpečit svoji rodinu pro případ nenadálé události? Nedokážete se ale bezpečně zorientovat ve světě složitých pojistných termínů? Nevíte, jestli uzavřít investiční nebo kapitálové pojištění? Poradíme vám, jak se v této problematice zorientovat a zvolit to nejvýhodnější řešení.

  • Žena za počítačem se smlouvou a kalkulačkou
    11. listopadu 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Hypoteční zóna: Internetový prostor, díky němuž máte hypotéku stále nablízku

    Sen o vlastním bydlení musí řada z nás řešit hypotékou, která je závazkem na několik dlouhých (desítek) let. Je tak zcela pochopitelné, že chceme mít parametry hypotéky neustále pod kontrolou. Jak to ale udělat, když se zrovna do banky nedostanete? Řešením je tzv. Hypoteční zóna – unikátní internetový prostor, který klientům umožňuje dokonalý přehled a kontrolu hypotečního úvěru kdykoliv a odkudkoliv.

  • Manželé u doktora
    08. září 2021|Monika Šaríková
    Jak řeší životní pojistky následky psychických chorob

    Psychické choroby a poruchy jsou nejen samostatnou diagnózou, ale i doprovodnou nemocí u řady dalších závažných onemocnění, jako např. rakovina, problémy pohybového ústrojí a dalších. Deprese či úzkosti se mohou projevit i po jakémkoliv jiném onemocnění. Počet nemocných v posledních letech významně narůstá a odborníci varují, že tento trend bude v blízké budoucnosti ještě více sílit – i díky koronarovirové krizi.

  • Skládání mincí
    01. května 2021|Petr Woff
    Průměrná RPSN pro domácnosti? Na spotřebu 8,06 %, na bydlení 2,28 %

    Česká národní banka průběžně sleduje, jak drahé jsou tuzemské úvěry. Přitom porovnává úrokové sazby a celkové náklady (RPSN), které musejí dlužníci zaplatit bankám. Oba ukazatele dlouhodobě klesají, zejména pokud půjčka slouží na bydlení. Průměrná RPSN byla původně zhruba dvakrát vyšší, než nyní.

  • Peníze kalkulačka daně
    25. dubna 2021|Veronika Doskočilová
    OSVČ a paušální daň: Budou mít živnostníci problém získat hypotéku či jiný úvěr?

    Konec podávání daňového přiznání, žádné kontroly z finančního úřadu, úspory a méně administrativy po všech stránkách. To jsou hlavní benefity, na které se letos v lednu nechalo nalákat přibližně 70 tisíc živnostníků. Zjednodušení na jedné straně však může přinést komplikace na straně druhé. Konkrétně z hlediska žádostí o úvěry.

  • Vyřizování daňového přiznání
    26. března 2021|Veronika Doskočilová
    OSVČ a slevy na dani: Kdy je můžete uplatnit?

    Daňové odvody nejsou malé. Proč tedy nevyužít toho, co se nabízí k jejich snížení? Než zasednete k vyplňování daňového přiznání, podívejte se, které slevy vám mohou snížit daňovou povinnost.