Ostrovní dům na okraji lesa

Ostrovní fotovoltaika: Vyplatí se ji pořídit?

11. 2. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

V České republice přibývají solární elektrárny, které nejsou připojeny k centrální distribuční soustavě. Zvýhodněny jsou profesionální projekty na klíč. Pokud započítáme dotaci, skromné domácnosti stačí 314 000 Kč a pravděpodobná návratnost takové investice činí necelých 16 let. Dražší jsou fotovoltaické soupravy pro amatérské kutily, kteří si ostrovní elektrárny instalují svépomocí.

Jak funguje ostrovní systém?

Energie prudce zdražila, a proto na střechách rodinných domů ještě rychleji než dříve přibývají fotovoltaické (solární) panely, které vyrábějí elektřinu ze slunečního záření. Některé rodiny si pořizují fotovoltaiku, ale přitom zůstávají připojené k centrální distribuční soustavě. Jiné jsou naprosto samostatné a žijí jako soběstačný energetický ostrov.

Jak můžete získávat elektřinuZ distribuční soustavyZ vlastní elektrárny

On-grid, tradiční síťové řešení

Ano

Ne

Hybridní systém

Ano

Ano

Off-grid neboli ostrovní systém

Ne

Ano

Ostrovní systém bývá nutností v rodinných domech, které stojí na samotě a nikde poblíž nemají veřejnou energetickou infrastrukturu. Náklady na zbudování nového elektrického vedení, jehož délka přesahuje 50 metrů, totiž platí odběratel. Ovšem ostrovní elektrárny šetří peníze i v hustě osídlených lokalitách, kde by jinak další přípojku financoval distributor. 

K soběstačnosti potřebujete vlastní energetický zdroj a baterii, která funguje jako stabilizační prvek. Za příznivého počasí vyrobíte více elektřiny, než kolik okamžitě spotřebujete, a proto přebytky jdou do bateriového úložiště. Jakmile se povětrnostní podmínky zhorší a výroba klesne na minimum nebo na nulu, potřebnou energii načerpáte ze svojí baterie.

Kolik stojí soběstačnost?

Dodavatelé jdou vstříc poptávce, a proto kromě elektřiny prodávají také fotovoltaiku na klíč. Nabízejí bezplatnou konzultaci, individuální návrh, instalaci celého systému a vyřizují dotaci v programu Nová zelená úsporám. Srovnejme modelové příklady, které prezentuje společnost Centropol Energy.

ParametryMenší variantaStřední variantaVětší varianta

Potřebná plocha

30 m2

40 m2

50 m2

Špičkový výkon

6 kWp

8 kWp

10 kWp

Vyrobená elektřina

6 000 kWh/rok

8 000 kWh/rok

10 000 kWh/rok

Kapacita baterie

10,65 kWh

10,65 kWh

10,65 kWh

Cena bez dotace

444 000 Kč

484 000 Kč

524 000 Kč

Dotace

205 000 Kč

205 000 Kč

205 000 Kč

Sleva

5 000 Kč

5 000 Kč

5 000 Kč

Výsledná cena

234 000 Kč

274 000 Kč

314 000 Kč

Jde o zjednodušené příklady, přesné parametry závisejí na konkrétním případě. 

Fotovoltaika ušetří tisíce Kč/rok

Většina českých domácností odebírá elektřinu z centrální distribuční soustavy, které se v angličtině říká grid. Jde o venkovní rozvodny, trafostanice, sloupy a dráty nebo podzemní kabely. Distribuční soustavu provozuje místní distributor: ČEZ Distribuce (ve většině České republiky), EG.D (v jižních okresech), nebo Pražská energetika (v Praze). 

Odběratel potřebuje také svého dodavatele, od kterého kupuje samotnou elektřinu. V tomto případě sami rozhodujete, jestli si vyberete společnost ČEZ Prodej, E.ON Energie, Pražská energetika, nebo někoho jiného. Dodavatelé každopádně v posledním roce zdražili natolik, že vláda zavedla cenové stropy a zbylé náklady dotuje ze státního rozpočtu. 

Typická česká domácnost používá úsporné elektrospotřebiče, elektřinou nevytápí ani neohřívá užitkovou vodu. Patří do distribuční sazby D02d, kde ročně spotřebuje 1 905 kilowatthodin (kWh) elektrické energie. Pokud na největším distribučním území platí maximální cenu, letos na pravidelných měsíčních zálohách odvede dohromady 19 884 Kč.

Vyplatí se ostrovní elektrárny?

Známe pořizovací cenu a potenciální úsporu. Nyní lehce spočítáme teoretickou návratnost ostrovního systému: Zaplatíte-li 314 000 Kč a každoročně na elektřině ušetříte 19 884 Kč, investice se vám vyplatí za necelých 16 let.

Ale zvažte, zda o Vánocích ozdobíte svůj dům světelnými řetězy, nebo raději zapálíte svíčky. V prosinci máme nejdelší noci, a proto fotovoltaické panely vyrobí pouhé 1 až 3 % svojí celoroční produkce. Jestli vyprodukují 10 000 kWh/rok, na nejtemnější prosincový den vychází méně než 4 kWh. Typická česká domácnost přitom denně spotřebuje přes 5 kWh.

Připravte se, že v zimních měsících vám fotovoltaika nemusí vyrobit dostatek elektrické energie a svoje limity má také baterie. Běžné bateriové úložiště vystačí zhruba na 2 dny, takže v létě nepojme tolik elektřiny, abyste měli zálohu na celou zimu. V nejkrušnějších dnech se tedy buďto uskromníte, nebo potřebujete ještě jiný energetický zdroj. Jako případná alternativa poslouží větrná elektrárna, benzínová či naftová elektrocentrála apod.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Výhody a nevýhody ostrovní fotovoltaické elektrárny

Jaké nevýhody má ostrovní fotovoltaika

  • V nejtemnějších dnech se musíte uskromnit nebo potřebujete náhradní zdroj.

  • Svoje přebytky nemůžete prodávat do distribuční soustavy.

  • Za distribuční soustavu zodpovídá distributor, ale pokud se vám po záruční lhůtě porouchá ostrovní systém, opravu zařizujete a platíte sami.

Jaké výhody má ostrovní fotovoltaická elektrárna

  • Neplatíte měsíční zálohy ani roční účty za elektřinu.

  • Jste chráněni před případným regionálním a celostátním blackoutem (výpadkem elektrického proudu). 

  • Chráníte životní prostředí, protože fotovoltaika na rozdíl od uhelných a atomových elektráren neprodukuje oxid uhličitý ani jaderný odpad.

Nezavrhujte hybridní systém

Distributoři jsou spolehliví, ale od svých zákazníků každý měsíc požadují distribuční poplatky. Fotovoltaické elektrárny vám pomohou k soběstačnosti, avšak přes zimu mají malý výkon. Ideálně vypadá hybridní systém

Ve slunečných měsících svoje přebytky prodáte do distribuční soustavy. Některé společnosti nabízejí, že vaši elektřinu koupí za 75 % současné velkoobchodní spotové (momentální) ceny. Pokud takhle udáte 8 000 kWh, aktuální výdělek činí zhruba 20 000 Kč. Ale fotovoltaika má svoje slabší měsíce, takže v zimě z distribuční soustavy odeberete elektřinu, která by vám jinak chyběla.

Ostrovní solární elektrárna svépomocí

V internetových obchodech seženete fotovoltaické sady pro kutily. Například společnost TIPA nabízí solární sestavu, která dosahuje výkonu až 10 kWp, v bateriích pojme až 10,24 kWh a stojí 432 521 Kč. Jenomže kutilové nedostanou dotaci, pokud si elektrárnu nainstalují sami a nejsou takzvanou oprávněnou osobou (nemají patřičné živnostenské oprávnění a profesní kvalifikaci).

Rozmyslete se, jestli investujete do vlastní fotovoltaiky a jakou případně zvolíte. Mezitím vám spočítáme, kolik zaplatíte za elektřinu z distribuční soustavy. Ceny na velkoobchodních burzách vloni raketově rostly, ale nyní konečně klesly a zlevnili také někteří dodavatelé. Budoucnost však zůstává nejistá. Jestli chcete, převedeme vás na fixovaný tarif pod cenovým stropem.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?