Pán počítá hypotéku

Nové podmínky hypoték: Kdy na hypotéku nedosáhnete? - 2. díl

25. 3. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

V minulém článku jsme si přiblížili hypoteční trh předtím, než ČNB výrazně zasáhla svými regulačními opatřeními. Nyní se podíváme na další regulace, které banka zavedla.

Jak ČNB přitvrdila

Česká národní banka tak byla nucena přitvrdit a zavést pravidla natolik neprůstřelná, aby je ani vynalézaví žadatelé neobešli. K 1. říjnu 2018 proto ke stávajícím doporučením přidala ještě toto:

  1. Celková výše vašich dluhů nesmí překročit devítinásobek vašeho ročního příjmu. (Tzv. ukazatel DTI - debt-to-income - celková výše dluhů k čistému příjmu.)

  2. Podíl splátky na čistém měsíčním příjmu nesmí překročit 45 %. (Tzv. ukazatel DSTI - debt-service-to-income - podíl splátky dluhu na čistém měsíčním příjmu.)

A tato pravidla platí až do dnešního dne v kombinaci s tím, že banky smí poskytovat úvěry pouze do 90 % LTV, přičemž hypotéky s objemem 80 - 90 % LTV mohou poskytovat jen do výše 15 % objemu všech poskytnutých hypoték.

Na jakou hypotéku (ne)dosáhnete?

Uveďme si proto na několika jednoduchých příkladech, kdy na jakou hypotéku dosáhnete a kdy nikoli. Zajímavou studii provedla společnost GOLEM FINANCE.

Představme si situaci, která platila do října 2018. Banky tehdy poskytovaly úvěry do 90 % LTV, přičemž hypotéky s 80 - 90% LTV mohly činit jen 15 % celkového objemu všech poskytnutých hypoték.

Žadatel, který měl tehdy průměrný čistý příjem 23 000 Kč a žádal o hypotéku s 25 letou splatností, mohl dosáhnout na 3 500 000 Kč. Po říjnu 2018 už ale dosáhne jen na 2 300 000 Kč, a to za předpokladu velmi výhodné úrokové sazby 2,49 % ročně.

Kromě toho se do dluhů počítají i jiné půjčky, kontokorent apod. Pokud by tedy tento žadatel měl ještě jiné půjčky, snížila by se mu částka, na kterou u hypotéky dosáhne.

Pro řadu lidí se cesta k vlastnímu bydlení uzavřela

Obejít nová nařízení už není možné. Česká národní banka chce předejít předlužení obyvatel, a tak nastavila pravidla tak, aby nebylo možné najít kličku. Vlivem přísné regulace se cesta k vlastnímu bydlení pro mnohé buď zkomplikovala, nebo uzavřela. Zejména co se týče bydlení v hlavním městě.

Řada žadatelů se tak začala poohlížet po bydlení v dojezdové vzdálenosti do Prahy, čímž se postupně zvýšila cena nemovitostí i v okolí Prahy. Situace je ale komplikovaná napříč celou Českou republikou. I tak ale řešení existují.

Dva pánové počítají hypotéku

Poohlédněte se po výjimkách

Pokud jsou pro vás nově nastavené podmínky přísné, poohlédněte se po akčních či speciálních nabídkách bank.

Jednu z nich nabízí například Česká pojišťovna, a to pod názvem Prvobydlení. Ta je určena lidem, kteří žádají o hypotéku, ale zároveň ještě žádnou nemovitost nevlastní a nikdy nevlastnili. Pak můžete s tímto typem hypotéky získat úvěr ve výši 90 % LTV. Sami si tak musíte našetřit pouze 10 % zástavní hodnoty nemovitosti.

Banka ale takovou hypotéku poskytne jen těm, kteří v daném bytě hodlají žít. Zvýhodněné podmínky nejsou určeny pro koupi bytu na investici nebo pro koupi chalupy. Maximálně si takto můžete půjčit 5 000 000 Kč, což by mělo pohodlně stačit i na menší byt v hlavním městě.

Hypotéky poskytuje i stát

Další variantou je zažádat si o hypotéku od státu. Tzv. “Program pro mladé” je určen na pořízení nebo modernizaci bydlení. Při žádosti o hypotéku za účelem koupě bytu dostanete maximálně 80 % hodnoty nemovitosti, nejvýše však 1 200 000 Kč. Pokud byste žádali o úvěr za účelem výstavby či koupě rodinného domu, půjčí vám Fond maximálně 2 000 000 Kč. Zároveň vám ale půjčí maximálně 80 % skutečných nákladů na výstavbu či sjednané ceny, a to včetně ceny pozemku.


Není ale určen pro každého, musíte splnit řadu podmínek. O tom jsme podrobně informovali ve článku “Půjčka na bydlení od státu: Jak ji získáte.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.

  • Plány stavby domů
    22. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

    Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

  • Pár seniorů kontroluje smlouvy
    06. dubna 2023|Magdaléna Kubečková
    Zpětná hypotéka: pomůže mi stát se rentiérem?

    Na stáří jste se zabezpečili vlastním domem nebo bytem. Teď, když zdražují energie a inflace rapidně roste, přemýšlíte, jak získat k důchodu další peněžní zdroje, aniž byste museli milované bydlení opustit. Jednou z možností je tzv. zpětná hypotéka. Jak přesně funguje, na co si dát pozor, a jaké máte alternativy?

  • Jste dostatečně bonitní? - peníze na hromádkách
    05. dubna 2023|Jana Březinová
    Jste dostatečně bonitní? Zjistěte, jak si bonitu zvýšit

    Žádáte o hypotéku nebo spotřebitelský úvěr? Pak už jste nejspíš na pojem bonita narazili. Co přesně se pod pojmem bonita skrývá a proč záleží i na tom, jakou vykonáváte profesi nebo kolik máte dětí? Zjistěte, jestli jste dostatečně bonitní a jak si bonitu navýšit.

  • 17. března 2023|Jana Březinová
    ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

    Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.

  • Novostavba
    09. března 2023|Petr Pohůdka
    Ceny nemovitostí: Jaká je aktuální situace na trhu?

    Nepříznivá pro obyčejné občany, zajímavá pro spekulanty a bohatší obyvatele. Tak by se v kostce dala charakterizovat aktuální situace na trhu s nemovitostmi v ČR. Čím se současný stav vyznačuje a jak byste se měli chovat v pozici kupujícího nebo majitele nemovitosti?