letovisko-egypt

Nejoblíbenější destinace Čechů

V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

Už více než 20 let se na prvním místě nejoblíbenějších destinací Čechů drží Chorvatsko. Jen občas ho předběhne jiný stát, jako třeba v roce 2015 Slovensko. Na žebříčku oblíbenců se umístily také další evropské země: Itálie, Rakousko, Řecko, Bulharsko či Španělsko. Mezi mimoevropské destinace se na špičku řadí Tunisko, Egypt či Turecko. A skokanem letošního roku bylo Bulharsko.

Chorvatsko

Chorvatsko každoročně navštěvuje přes 700 000 Čechů, kteří sem jezdí nejčastěji vlastním vozidlem, případně autobusem. Oblíbená je také letecká doprava. Od 1. července 2020 se můžete do Chorvatska dostat také vlakem společnosti RegioJet – ten jezdí do Chorvatska 3krát týdně. Bez přestupu se dostanete do Rijeky, Záhřebu a Ogulinu. S jedním přestupem se dostanete do destinací, jako jsou Rabac, Crikvenica či Primošten. 

Zajímavosti

Milujete seriál Hra o trůny? Pak byste měli vědět, že se natáčelo i v Chorvatsku. Vaším primárním cílem je Dubrovník, kde najdete Královo přístaviště, ale i pevnost Lovrijenac, která se stala Rudou Baštou.

Kromě možnosti cesty vlastním autem Češi na Chorvatsku mají rádi i krásné a čisté pláže a moře, které jsou oceněny modrou vlajkou. V současnosti však kempy se stanem a auty plnými jídla mění za pohodlné ubytování v penzionech a stravování v restauracích. Velkou výhodou je také snadná komunikace v českém jazyce.

Slovensko

V roce 2015 se Slovensko stalo nejoblíbenější prázdninovou destinací – a není divu. Největším lákadlem Slovenska jsou přírodní krásy, kterým vévodí vysoké hory (Nízké a Vysoké Tatry, Malá a Velká Fatra). Slovensko je oblíbeným cílem Čechů, kteří dovolenou rádi tráví aktivně. Ať už pěší turistikou, nebo výlety na kole.

slovensko

Jižní Evropa a Středomoří

Češi si oblíbili také jižní Evropu. Rádi míří do Itálie, Řecka a Španělska. Ideální je pak kombinace lenošení na pláži, koupání v moři, návštěvy antických památek i prohlídky historických měst.

Zajímavosti

Milujete řeckou mytologii? Pak musí být vaší dalším cílem palác Knossos. Je to jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě. Pokud jste slyšeli o bájném Minotaurovi, který byl uvězněn v bludišti, tak se to stalo přesně na Knossu. Ten najdete na Krétě.

Mezi top destinace patří řecké ostrovy Zakynthos, Kréta, Korfu, Rhodos a Kefalonie. Dále italské ostrovy Sardinie a Sicílie. Oblíbená je také francouzská Korsika se španělskými Kanárskými ostrovy. Právě na Kanárech můžete trávit čas i během zimních měsíců.

Rakousko

Rakousko je oblíbené ze stejných důvodů jako Slovensko. Největším lákadlem je úchvatná příroda v Alpách. Hezky je i u četných jezer v nížinách nebo v horách.

Češi do Rakouska jezdí zejména kvůli turistice a cyklistice. Své si zde najdou také horolezci, stále populárnější jsou zajištěné cesty v horách neboli ferraty. Adrenalin si užijete při túrách na ledovce.

Než vyrazíte na cestu

Před tím, než se vydáte na dovolenou do zahraničí, nezapomínejte na sjednání cestovního pojištění. To vám bude krýt záda ve chvílích, kdy vás na cestách potká úraz nebo nemoc. Nejvýhodnější nabídky najdete při použití kalkulačky cestovního pojištění.

Egypt 

Pokud Češi touží po exotice, jejich první volbou je Egypt. Největším lákadlem jsou celoročně teplé a čisté moře v kombinaci s ideálními podmínkami pro potápění. Nejoblíbenější jsou dovolené v letoviscích s all-inclusive. Jedničkou mezi egyptskými resorty je Hurghada s 90 km dlouhým pobřežím následovaná původním přístavem Sharm el-Sheikh, Safagou a Marsa Alam.

Turecko a Tunisko

Mimoevropské Turecko ležící na pomezí dvou kontinentů Evropy a Asie těží zejména z vynikajícího poměru cena/výkon. Za dobrou cenu si zde užijete skvělou dovolenou u moře v moderním hotelovém komplexu, leteckou dopravu, ale i návštěvu spousty památek. Jako bonus poznáte jinou kulturu. Z tureckých letovisek pak vedou turistické destinace Alanya, Kemer nebo Side.

Podobné zážitky nabízí severoafrické Tunisko se zlatavými plážemi i historickými městy s křivolakými uličkami a krásnými trhy. Vyhledávané jsou moderní aquaparky i dobrodružný den strávený v poušti. Mezi nejžádanější letoviska patří Djerba, Hammamet, Tabarka, Sousse a Monastir.

Madeira

Tento portugalský ostrov najdete v Atlantiku a mezi Čechy je oblíbený zejména v zimě. Také jej můžete znát jako ostrov věčného jara, protože je zde příjemné podnebí po celý rok. Díky tomu si zde můžete užít zejména aktivní dovolenou. Oblíbené jsou výlety podél zavlažovacích kanálů, horské výstupy, ale i prohlídky vavřínových lesů.

Zajímavosti

V zimě 2022 vzrostla návštěvnost v porovnání se stejným obdobím roku 2019 o 30 %, celoroční nárůst byl pak 60 %.

Bulharsko

Skokanem roku je bezpochyby Bulharsko. Dříve opomíjená destinace byla letos cílem spousty turistů. A to zejména díky tomu, že vzrůst cen zde nebyl takový jako v jiných destinacích. Letadlem se sem dostanete za necelé dvě hodiny, takže jde o ideální dovolenkovou destinaci pro rodiny s dětmi.

Vaší pozornosti by v Bulharsku nemělo uniknout Slunečné pobřeží – je to 7 kilometrů dlouhá písčitá pláž, kde si užijí zejména rodiče s malými dětmi. Mořské dno se zde svažuje pozvolna, takže jde o místo vhodné i pro batolata. Projet byste se měli ze Sofie směrem do Burgasu. Během června se sklízejí růže z polí kolem silnic a je to úžasná podívaná. Pokud si chcete užít něco netradičního, zamiřte do ďáblova hrdla – je to nejvyšší pozemní vodopád mizející v útrobách země na Balkáně.

Pláže v Bulharsku - Nejoblíbenější destinace Čechů

Srí Lanka

Srí Lanka patří mezi nejoblíbenější exotické destinace Čechů. Tato destinace je zemí čaje, koření a milých obyvatel. Tento usměvavý stát najdete na ostrově Cejlon. A proč usměvavý? Obyvatelé Srí Lanky jsou velmi přívětiví. Kromě toho si zde užijete výbornou kuchyni plnou ryb a kari koření, ale také dechberoucí přírodu.

Vaší pozornosti by neměl uniknout národní park Yala, kde můžete pozorovat slony, opice a levharty. Kochat se můžete i pohledem na Lví skálu, která se tyčí 200 metrů nad zelenou planinou. Milovníci památek by měli navštívit zříceniny, případně některý z buddhistických chrámů. Ochutnat byste měli i šálek tamního čaje.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?