Via ferraty - usmívající se žena v červené helmě

Kam na via ferraty v ČR a za hranicemi

Patříte mezi příznivce skalního lezení a hledáte místo, kde si tento nezapomenutelný horský zážitek jak se patří užít? Via ferraty neboli zajištěné cesty už dávno nejsou doménou pouze zahraničních destinací. Naopak i u nás je z čeho vybírat. Kam stojí za to vyrazit?

Zajištěné cesty neboli via ferraty

Zajištěné cesty neboli via ferraty jsou cesty v nepřístupném, obvykle horském terénu, který je vybaven jistícími ocelovými lany, stupačkami, žebříky a dalšími pomůckami pro snadnější zdolání obtížných úseků. Jejich cílem je zpřístupnění náročného terénu i pro ty, kteří nemají s horolezeckými výstupy zkušenosti. Pokud jste si ještě žádnou takovou lezeckou vychytávku nevyzkoušeli, možná je právě teď ta pravá chvíle to napravit.

Kam stojí za to vyrazit na via ferraty

Kde najdete ty nejlepší via ferraty? Za kolébku zajištěných cest jsou považovány italské Dolomity, a tak není žádným překvapením, že ty nejlepší ferraty naleznete právě zde. Atraktivní ferraty různých obtížností nabízí také rakouské a francouzské Alpy. Mezi další destinace, kam můžete na ferraty vyrazit patří například Julské a Savinjské Alpy ve Slovinsku, Urnské Alpy ve Švýcarsku, Berchtesgadenské Alpy v Německu a v dalších zemích, jež vynikají nádherným horským terénem. Pokud dáváte přednost domácí destinaci, dobrou zprávou je, že ferraty najdete i u nás.

Via ferraty v Itálii

Rájem milovníků via ferrat se staly italské Dolomity. Právě zde můžete vybírat z desítek možností různých náročností. Krásné via ferraty se nacházejí v blízkosti jezer Lago di Garda a Lago di Como. Oblíbenou destinací je také masiv Brenty, který leží nedaleko Trentina, jehož lákadlem jsou úchvatné skalní věže. Zdolat můžete i tunely z první světové války, kde se vám naskytnou úžasné výhledy na ikonické dolomitské věže Tre Cime. Zkušení lezci mohou prověřit svou kondici na náročné via ferratě Piz Boe či na nejvyšším vrcholu Dolomit s názvem Marmolada, který měří 3343 m.

Via ferraty v Rakousku

Rakouské Alpy jsou doslova jako stvořené k trávení aktivní dovolené, a tak není žádným překvapením, že právě zde můžete vybírat mezi stovkami zajištěných cest všech obtížností. Na své si přijdou jak začátečníci, tak i zkušení lezci. Nejpopulárnější via ferraty vhodné i pro začátečníky naleznete v okolí Dachsteinu či Solné komory, která patří mezi nejnavštěvovanější rakouské oblasti. Těšit se můžete na lanové žebříky, mosty či visuté lávky. Zajímavou a nepříliš technicky náročnou ferratou je i mohutná jižní stěna Kaisergebirge a zdejší stezka Gamsängersteig vedoucí na vrchol Ellmauer Hatt, který měří 2344 m. Ti zkušenější mohou vyrazit na ferraty Bürgeralm-Panorama-Klettersteig. Náročné je taky lezení v Hochswabu či Traunsee Klettersteig. Odměnou vám však budou nádherné výhledy na Solnou komoru a majestátní masiv Dachsteinu.

Kamarádky na via ferratách

Via ferraty v Německu

Nezapomenutelný zážitek při cestě do Německa nabízí via ferraty Lužických hor, které se nacházejí zhruba 40 minut jízdy autem od Liberce. Jedná se o ferraty Alpský hřeben a Zadrátovaná jeptiška nacházející se na pískovcových skalách v krásné krajině s výhledem na lázeňské město Jonsdorf. Fantastický svět via ferrat nabízí i divoké pohoří Wetterstein, jež se nachází na hranicích německého Bavorska a rakouského Tyrolska. Zde na vás čekají dva výstupu vedoucí na Zugspitze, nejvyšší horu Německa s nadmořskou výškou 2962 m a na překrásný pyramidový vrchol Alpspitze.

Via ferraty ve Slovinsku

Rájem pěší turistiky jsou slovinské Alpy, které nabízí i množství zajímavých via ferrat. A to především v oblasti Julských a Savinjských Alp, která je protkaná zajímavými liniemi zajištěných cest vedoucích na vrcholy hor včetně nejvyšší hory Slovinska a Julských Alp s názvem Triglav o výšce 2864 m. Slovinsko nabízí i via ferraty, které můžete absolvovat i s dětmi. Pro rodiny s dětmi a pro úplné začátečníky se doporučuje via ferrata Aljaževa pot, která je jednou ze dvou zajištěných cest ve městě Mojstrana. Druhou možností je via ferrata Pot mojstranških veveric, ta je však vhodná pro lezce, kteří mají s lezením již zkušenost.

Via ferraty v Česku

Možná vás to překvapí, ale i na našem území naleznete zajímavé via ferraty. Nejsou sice tak dlouhé jako ty v Alpách nebo v Dolomitech, mají však svoje kouzlo a jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i pokročilé. Kam stojí za to vyrazit?

Via ferrata Pastýřská stěna

Děčínská via ferrata Pastýřská stěna se nachází doslova v centru města, což není na ferratu úplně obvyklé. Zároveň se jedná o nejdelší ferratu nacházející se na našem území. Známá je i pod názvem Cesta do nebíčka. Via ferrata Pastýřská stěna nabízí celkem 14 tras, které poskytují zábavu pro začátečníky i pokročilé.

Nástup na ferratu naleznete na děčínském nábřeží. Kousek od ferraty, směrem k Tyršovu mostu, se nachází i půjčovna ferratových setů, kde si můžete zapůjčit veškeré potřebné vybavení.

Obtížnost: B-D

Via ferrata Hluboká

Nejdelší ferrata nad vodní hladinou u nás s celkovou délkou 550 m se nachází v chráněné přírodní oblasti Karvanice na skalním útvaru zhruba 6 km od Hluboké nad Vltavou. Via ferrata Hluboká je ideální jak pro začátečníky, tak i pro rodiny s dětmi.

Dostat se sem můžete buď přímo z cyklostezky Hluboká – Purkarec, od které vede značená cesta dolů k řece. Případně přímo z vodního mola, které se u nástupu na ferratu nachází. U něj lze zakotvit člun, paddleboard či jiné menší plavidlo.

Obtížnost: B-D

Via ferrata Bechyně

Via ferrata Bechyně je horizontální via ferrata vedoucí těsně nad hladinou řeky Lužnice. Přístupná je z nástupového žebříku a stěny s kramlemi, po které se dostanete na hlavní traverz. K jejímu překonání je nutná fyzická zdatnost a kompletní ferratové vybavení. Via ferrata Bechyně je téměř po celé délce v převisu, proto počítejte, že se při jejím zdolávání trošku zapotíte.

Z bechyňského náměstí se k ferratě dostanete po žluté turistické značce, která vede na Židovu strouhu.

Obtížnost: D/E

Kamarádi na skále při túře v Alpách

Via ferraty Vír na Vysočině

Nedaleko přehrady Vír se nachází hned tři ferratové cesty – Velká věž, Jezerní stěna a Horní vyhlídka, jež nabízejí ojedinělé výhledy do překrásné krajiny a na hráz přehrady Vír. Všechny tři trasy jsou velmi dobře vybaveny jistícími lany, žebříky, úchyty a stoupačkami vhodné i pro návštěvníky, kteří nemají se zdoláváním ferrat žádné zkušenosti.

Nepřehlédnutelnou skálu, na které se via ferrata nachází, naleznete po průjezdu obce Vír, hned vedle řeky. Na místě si můžete zapůjčit i veškeré potřebné vybavení.

Obtížnost: B/C

Via ferrata Slánská hora

Via ferrata Slánská hora se jako jediná u nás nachází na čedičovém podkladu. Skládá se ze sedmi cest a dvou mostů. Jedná se o několik kratších tras vhodných jak pro začátečníky, tak i pokročilé s převýšením zhruba 40 m. Ferrata se nachází u přírodní památky Slánská hora u Slaného, a tak o krásnou přírodu v jejím okolí nebudete mít nouzi.

Stezka se nachází ve Slaným. Pokud vyrážíte autem, nejbližší parkoviště najdete v Bienerově ulici. Odtud je via ferrata dostupná za 5 minut volnou chůzí.

Obtížnost: B-E

Speleo ferrata Moravský kras

Netradiční zážitek nabízí jeskyně Moravského krasu, kde se nachází jediná podzemní speleo ferrata na našem území. Právě zde na vás čeká 40 m hluboká kaskáda s lanovými žebříky a traverzami s houpačkami. Vstup do jeskyně je možný pouze za doprovodu zkušených instruktorů.

Speleo ferratu Moravský kras naleznete v samém srdci Moravského krasu, hned u vchodu do Punkevních jeskyní.

Obtížnost: C/D

Sportujte bez obav

Pokud se chystáte vyrazit na ferraty do zahraničí, rozhodně nepodceňujte pojištění. Pády sice nebývají na ferratách až tak časté, to však neznamená, že tomuto sportu úrazy vyhýbají. Pohybovat se budete na skalním terénu, někdy i vysokohorském, a tak je cestovní pojištění nezbytností. Cestovní pojištění v základním rozsahu se však na ferraty nevztahuje. Nezapomeňte si vzít takové, které nabízí i připojištění rizikových sportů.

Autor - Veronika Čermáková
Veronika ČermákováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.