Kaštel Gomilica

Chorvatsko – země Vinnetoua i Hry o trůny aneb Objevte krásu filmových míst!

16. 6. 2021 | Aktualizováno: 11. 7. 2023
|
Délka čtení: 15 min.

Troufáme si tvrdit, že snad každý člověk alespoň jednou za život viděl některý z filmů s Vinnetouem. Ty jsou už několik let stálicemi televizních obrazovek hlavně o letních prázdninách. A stejně tak tu máme fenomén GOT alias Hra o trůny. Co s nimi má společného Chorvatsko? Právě tahle krásná země jim propůjčila filmové a seriálové kulisy. A místa, kde se natáčelo, patří opravdu mezi přírodní i historické skvosty. Pojďte se na ně podívat a inspirujte se pro svou dovolenou v Chorvatsku.

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Hra o trůny

Hra o trůny se v posledních letech stala naprostým hitem, který s každou další sérií lámal divácké rekordy. Velkou hvězdou tohoto seriálu bylo i Chorvatsko, ve kterém se odehrálo značné množství důležitých událostí Sedmi království i rodů Starků, Lannisterů a Targaryenů.

Dubrovník – Královo přístaviště

Dechberoucí Dubrovník zvaný „Perla Jadranu“ je v tomto případě asi nejdůležitější filmovou lokací. Svou tvář totiž propůjčil hlavnímu městu Sedmi království jménem Královo přístaviště, a to po celou dobu natáčení seriálu. Historické části Dubrovníku se svými křivolakými uličkami a městskými hradbami byly zkrátka pro tenhle účel jako stvořené. Na své trase byste zde zcela jistě neměli minout tato místa:

Pevnost Lovrijenac (Rudá Bašta)

  • Pevnost Bokar, ze které Tyrion Lannister plánoval obranu města před nájezdy od moře.

  • Věž Minčeta, která se stala Domem nemrtvých, v němž Daenerys Targaryen hledala své ztracené draky.

  • Kostel sv. Ignáce s Jezuitským schodištěm, na kterém Cersei Lannister začala z Velkého Baleorova septa svůj známý pochod hanby celým městem.

  • Pláž Šulic na úpatí hradeb starého města, kde byla poražena flotila Stannise Baratheona.

  • A opomenout byste neměli ani Pilskou bránu a Městské hradby.

Dubrovník - pohled na město

Jen kousek od Dubrovníku (asi 10 minut lodí) pak najdete i Lokrum – malý, ale krásný ostrov, který se ve Hře o trůny stal městem obchodu Qarthem. Krom obhlídky ostrova zavítejte i do zahrad benediktinského opatství z 12. století, ve kterých se procházela Daenerys Targaryen. A krom toho v místním návštěvnickém centru najdete i výstavu věnovanou Hře o trůny, jejíž součástí je i původní replika Železného trůnu.

20 kilometrů od Dubrovníku se pak nachází Vysoká zahrada rodu Tyrellů, tedy vlastně Arboretum v Trstenu. Právě tady snovaly ty největší intriky Margaery a lady Olenna z rodu Tyrellů i lord Baelish a Varys.

Split – Mereen

Další velmi oblíbenou lokací bylo u filmařů druhé největší město Chovatska Split. Ten je zároveň jedním z nejpopulárnějších cílů pro letní dovolenou v Chorvatsku. Najdete v něm totiž nejen krásné historické památky a zákoutí, ale také nádherné pláže a spoustu skvělých kaváren a restaurací. Nejvíce se ve Splitu natáčelo v podzemí Diokleciánova paláce, které se stalo trůnním sálem Daenerys Targaryen a také místem, kde její draci trávili své „domácí vězení“. Jen kousek od vstupu najdete rovněž speciální obchod pro fanoušky seriálu a po celém městě další známá zákoutí.

Když se vydáte 10 kilometrů na sever od Splitu, dorazíte k pevnosti Klis, která vás svou monumentálností upoutá už z dálky. I tohle místo se v průběhu natáčení stalo městem Mereen. Pokud se sem vydáte, budete mít z vrcholku pevnosti i nádherný panoramatický výhled hodný „Matky draků“ na celý Split, moře i vnitrozemí Dalmácie.

Šibenik – Braavos

Šibenik se nachází na pobřeží mezi Splitem a Zadarem. Přímo v jeho centru najdete katedrálu sv. Jakuba, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Všichni fanoušci Hry o trůny v ní ovšem bezpečně poznají Železnou banku ze svobodného města Braavos. Malý rybářský přístav Mandroc pak připomene chvíle, kdy v Braavosu pobývala Arya Stark a procházela výcvikem u Lidí bez tváře.

Katedrála svatého Jakuba - Šibenik, Chorvatsko

Vinnetou

Příběhy Vinnetoua, které vznikly už před desítkou let v německo-jugoslávské koprodukci, jsou do dneška srdcovou záležitostí všech milovníků „indiánek“ a westernů. Právě pro vytvoření světa Divokého západu posloužila divoká krása chorvatské přírody s jejími největšími poklady.

Plitvická jezera – Poklad na Stříbrném jezeře

Tento národní park je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Chorvatsku. A není divu – skládá se z kaskády celkem 16 krasových jezer, které propojuje celá řada vodopádů, potoků a tůní. Plitvická jezera si můžete prohlédnout z celkem 8 turistických stezek, případně využít i plavbu menší lodí, která je v ceně vstupného, ale stojí se na ni poměrně dlouhé fronty. Pokud se chcete vyhnout davům lidí, kupte si vstupenky do parku předem online, a to se vstupem v ranních hodinách, protože kolem desáté dopolední tu už bývá hlava na hlavě.

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.


Zajímavostí pak je, že za zrodem tohoto národního parku stál Čech. Jmenoval se Gustav Janeček, a jak se dočtete na místní pamětní desce, byl tento akademik „Rodom Čeh, životom i djelom Hrvat“. Janeček totiž založil spolek „za zkrášlování Plitvických jezer“, a tím se vytvořila cesta právě k založení národního parku. K tomu ovšem došlo až 20 let po jeho smrti v roce 1949.

Krka – Vinnetou

Dalším parkem, který si ve Vinnetouových dobrodružstvích zahrál, je národní park Krka. Jeho vodopády se objevily hned v několika filmech a jednalo se o oblíbené místo pro zamilovaná randíčka. Zdejší romantiku například využil Sam Hawkins, který sem vyrazil na dostaveníčko s Myším ocáskem, pak také Old Shatterhand s Nšo-či a o pár dílů později i s Bílou holubicí.

Je jasné, že místní tyrkysová soustava jezer a vodopádů slibuje jedinečný zážitek! A dokonce tu najdete i zbytky historické vesnice, která je pro turistické účely udržována. A oproti Plitvicím se tady můžete pod jedním vodopádem dokonce i vykoupat.

Řeka Zrmanja – Vinnetou, Poslední výstřel

Chorvatská řeka Zrmanja je filmovou řekou Rio Pecos s velmi působivým kaňonem. Právě na ní probíhal známý souboj v kánoích mezi Old Shatterhandem a Inču-čunou, nacházelo se tady pueblo Apačů a moc krásně tady uměla vysedávat Nšo-či. Dnes se po řece můžete svézt lodí, která vyplouvá ze Starigradu, nebo se projít po místě bývalého puebla a užít si nádherný výhled. Jen berte v potaz značení o zaminovaném území. V chorvatském vnitrozemí jsou stále ještě přítomny „upomínky“ na proběhnutou válku.

Tulove grede – Vinnetou

Tulove grede alias Nugget-tsil je impozantní skalní útvar, který je součástí pohoří Velebit táhnoucího se 145 kilometrů napříč Chorvatskem. Právě zde se ukrývalo legendární zlato Apačů a krom toho se doslova jedná o „filmové indiánské pohřebiště“. Vinou Santera zde totiž zemřeli Inču-čuna i Nšo-či a v jiném díle tady zase padl osudný poslední výstřel pro Vinnetoua.

Kaštel Gomilica

Místo si můžete prohlédnout zespodu, ale je možné se dostat i na jeho vrchol, odkud budete mít krásný výhled do dalekého okolí a na „vápencové moře“ všude kolem. Jestli máte čas na pěší výlet, vydejte se stezkou, která vás provede nejen přírodou, ale i pozůstatky války o nezávislost (uvidíte střílny, nedostavěný kostel a podobně). I v této oblasti dávejte pozor na neodminovaná místa, která se nacházejí mimo značené turistické trasy.

Výčet lokalit, kde se příběhy Vinnetoua a jeho společníků natáčely, je ovšem mnohem obsáhlejší. Patří sem také například:

  • Grobnické polje u Rijeky – Butlerova farma (Poklad na Stříbrném jezeře), Baumannův ranč (Mezi supy), tábor indiánů kmene Kiowů.

  • Okolí Šibeniku – městečko Roswell, tábor Siouxů.


Chorvatsko zkrátka nabízí spoustu krás, které najdete nejen na pláži.

Než se ale do Chorvatska vydáte, nezapomeňte na cestovní pojištění. Díky Evropskému průkazu zdravotního pojištění máte nárok na akutní ošetření. Ovšem za stejných podmínek, jako mají místní obyvatelé. Tím pádem se nevyhnete případným poplatkům za ošetření nebo platbě za převoz zpět do ČR.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.