Noční Split

Naplánujte si dovolenou v Chorvatsku – na tohle nesmíte zapomenout - 3. díl

V předchozích dvou článcích jsme si detailně přiblížili kulturní vyžití v okolí Makarske a přilehlých ostrovů. V tomto článku se podíváme na ne tak vzdálená města, která mají také co nabídnout.

Malebné uličky v Trogiru

Velice zajímavým a krásným městem k navštívení je Trogir. Ten je zapsán i do listiny světového kulturního dědiství UNESCO.

Trogir je krásný zejména pro své malé a úzké kamenité uličky, které zůstaly zachovány jako původní. Příznivci trhů mohou využít místní velký trh, na kterém nakoupí nejrůznější ovoce, koření, olivy a další místní pochutiny.

Místními jsou zde doporučované dva podniky. Zmrzlina v podniku (B. Jurjeva Trogiranina 5) a pizza v podniku Big Mama (Tržnica 23). Zejména druhý jmenovaný se může pyšnit i výbornou obsluhou.

ZipLine v Omiši

Pokud jste příznivci adrenalinových zážitků, rozhodně si nenechte ujít zipline v Omiši.V přepočtu na české koruny zaplatíte příbližně 1400 Kč, ale stojí to za to. Více než dvoukilometrová trasa je rozdělena do 8 úseků, které jsou až 150 metrů vysoké. Při sjíždění zipline se dostanete i nad řeku Cetinu a naskytne se vám nádherný výhled.

Celá akce zabere přibližně dvě hodiny i s instruktáží a cvičným sjezdem, abyste si osahali, jak se ovládá brzda a jak se na laně pohybujete. Pokud budete chtít svou cestu natočit, není to problém. Při jízdě ale musíte mít obě ruce nad hlavou na brzdě, a tak je potřeba mít mobil či GoPro upevněné na helmě.

Veškeré vybavení i instruktáž dostanete na místě. Trochu nepříjemný pak může být fakt, že pokud se v polovině rozhodnete, že jsou na vás sjezdy příliš adrenalinové, jiná cesta dolů než po laně už bohužel není. Ale nemusíte se bát, jeden z instruktorů si vás v takovém případě připoutá k sobě a dopraví vás bezpečně dolů.

Koupání v Dubrovníku

Za návštěvu rozhodně stojí i Dubrovník, a to v denní i noční dobu. Přes den můžete využít nedaleké pláže v zátoce Kupari, kde si za poplatek půjčíte lehátky i slunečníky a celý den tam panuje klid. Nachází se tu i řada zchátralých hotelů, které sice poněkud kazí výhled, ale mají zajímavou historii.

Tyto hotely totiž nechali v roce 1921 postavit dva čeští podnikatelé, a to Jaroslav Fencl a Jan Máša. Projektu se ze začátku dařilo, šlo o polostátní mořské lázně Grandhotel Kupari a tehdy šlo o nejluxusnější hotel v jížní Dalmácii. Vše se pokazilo až během chorvatské války o nezávislost v roce 1991. Od té doby hotely chátrají.

Ačkoli je chorvatská vláda plánuje zrekonstruovat, v současné době slouží spíše příznivcům urban exploringu.

Vstup do objektu totiž není nikde explicitně zakázán, a tak se vám, pokud seberete odvahu, naskytne pohled na zchátralé schody s vytrhaným mramorem, vytrhané zábradlí a další pozůstatky řádění vandalů. Šikovný explorer si ale najde cestu až na střechu, kde hlavně místní mladá generace tráví večery.

Pokud budete podnikat výlet do zchrátralé budovy v Kupari, ujistěte se, že máte z očkování aktivní alespoň tetanus. Přijít na daném místě k oděrkám ze zrezlých kovových tyčí a drátů je velice lehké.

Noční Dubrovník

Pokud už v Dubrovníku budete, neměli byste si nechat ujít jeho atmosféru v noci. V historickém centru se večer a v noci můžete procházet starými kamennými uličkami a nasávat místní atmosféru. Bez ohledu na pozdní hodinu tu i na konci sezóny natrefíte na každém rohu na restauraci, pekárnu, cukrárnu a řadu obchodů se suvenýry či oblečením, a to zejména dražších světových značek.

Součástí místní atmosféry je i pravidelná výměna stráží a pouliční umělci.

Historické centrum Dubrovníku sloužilo filmařům při natáčení seriálu Hra o trůny. S výraznou postprodukcí jste pak toto město mohli v seriálu vidět jako Královo přístaviště.

Pokud pojedete do města autem, můžete mít problém s parkováním. Nejvýhodnější je nechat auto v části Dubrovníku pod historickým centrem směrem dolů k vodě. Parkování tam stojí 10 kun na hodinu. Do historického centra byste to odsud měli pěšky daleko, ale za přibližně 25 kun vás tam odveze Uber, jejichž řidiči jsou tu hojně zastoupeni. Pokud pak náklady dělíte mezi 2 – 4 osoby, nestojí parkování a doprava skoro nic.

Diokleciánův palác ve Splitu

Mezi historicky nejvýznamnější města Chorvatska patří Split. Zdaleka nejvýznamnější je Diokleciánův palác. V jeho vestibulu se pravidelně několikrát denně koná koncert 4 zpěváků, kteří zpívají klasické písně. Přesný čas vám ale nikdo neřekne, tito zpěváci vystupují sami podle toho, jak moc je vestibul zaplněn.

Součástí paláce jsou i kavárny, které mají své podsedáky umístěny přímo na schodech. Můžete tak pít kávu či čaj a pozorovat okolojdoucí turisty. Za malý poplatek se můžete vyfotit i s místní stráží.

U přístavu se rovněž nachází promenáda a také místní trh. Nakoupíte v něm, podobně jako v Trogiru, místní ovoce, zeleninu, olivové oleje, koření a další lokální suroviny.

Pokud byste do Splitu cestovali autobusem, vysadí vás na autobusovém nádraží, které je přístavu a trhu v docházkové vzdálenosti do 10 minut.

V následujícím článku se podíváme i na variantu, kdy vám bude Chorvatsko malé a budete chtít na výlet například do blízké Bosny a Hercegoviny.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.