Na ostrově Rab

Naplánujte si dovolenou v Chorvatsku – na tohle nesmíte zapomenout - 4. díl

V předchozích dílech jsme se zaměřovali na to, co zajímavého můžete navštívit v Chorvatsku. Pokud se ale budete pohybovat v oblasti Makarske, nebude pro vás daleká cesta do Bosny a Hercegoviny, kde jen pár kilometrů za hranicemi můžete vidět velice zajímavé vodopády.

Na vodopády do Kravice

Pokud se budete pohybovat v části Chorvatska okolo Makarske, vyplatí se vám udělat si výlet i do přilehlé Bosny a Hercegoviny. Jen pár kilometrů za hranicemi jsou totiž k vidění krásné vodopády. Celé místo se jmenuje Kravica a nachází se v něm hned několik vodopádů. Za vstup do areálu vodopádů zaplatíte 4 KM a za parkování auta 2 KM za první hodinu a 1 KM za každou další hodinu. Může se ale stát, že zejména ke konci sezóny už místní zaměstnanci nebudou vybírat parkovné, ale jen vstupné na osobu. Přímo u vodopádů vás pak za 5 euro místní zaměstnanci přepraví na malé lodičce přímo k samotným vodopádům, často vám nabídnou, že vám vaším telefonem udělají i fotky, abyste měli pěknou památku.

KM, neboli BAM, je oficiální zkratka pro konvertibilní marku, kterou se v Bosně a Hercegovině platí. Jedna konvertibilní marka je přibližně 13,05 Kč. Bez problémů vám ale přijmou i eura. Jen si dejte pozor, jakým kurzem vám je přepočítávají, abyste nebyli tratní.

Ceny vás překvapí

Pokud vás něco v Bosně a Hercegovině překvapí, jsou to ceny místního zboží. I na parkovišti sousedícím s areálem vodopádů, kde má řada stánkařů svůj prodej, pořídíte litr tvrdého alkoholu, tzv. rakije, za 5 euro. Dejte si však pozor, že na osobu si smíte dovézt pouze 1 litr alkoholu s obsahem alkoholu nad 22 %. U každé další lahve budete muset zaplatit clo a DPH. Můžete mít štěstí a na hranicích vás nikdo kontrolovat nemusí, ale spoléhat na to nemůžete.

Pokud zajedete kousek dál do městečka Ljubuški, můžete být překvapeni ještě o něco více. Za cenu, za kterou byste v České republice pořídili oběd v lepší restauraci, se tu najíte 3 a ještě vám zbude.

Pokud patříte k cestovatelům, kteří ze svých dovolených rádi posílají pohledy, vyberte si k návštěvě vodopádů všední den. O víkendu bohužel pošta nefunguje a známku vám jinde neprodají.

Na co si dát pozor

Bosna a Hercegovina není součástí Evropské unie. Z toho pro vás při cestování plyne řada komplikací. Zaprvé pokud budete v Bosně a Hercegovině cokoli kupovat, musíte si předem ověřit, kolik takového zboží smíte dovézt přes hranice na území EU.

K překročení hranic mimo EU a pak zase zpět budete potřebovat cestovní doklady, tedy občanský průkaz nebo cestovní pas.

Také jsou tam jiné ceny pro roaming a pro využívání mobilních dat. Pokud nechcete platit vysoké částky, musíte si vše nechat načíst dopředu. Veškeré stránky a odkazy, které by se vám mohly hodit. Situaci vám velmi usnadní také offline mapy.

Cestovní pojištění jako samozřejmost

Ať už budete cestovat do Chorvatska nebo do Bosny a Hercegoviny, cestovní pojištění by pro vás mělo být samozřejmostí.

Variant sjednání je několik. Buď ještě před odjezdem z České republiky navštivte pobočku nějaké pojišťovny a sjednejte si cestovní pojištění tam, nebo je možné uzavřít ho i přes internet. Pokud zapomenete, umožňuje řada pojišťoven uzavřít cestovní pojištění i ze zahraničí, když už se na území České republiky nenacházíte. Před sjednáním si to však ověřte. Některé pojišťovny mají v pojistných podmínkách striktně uvedeno, že pojištění musí být uzavřeno ještě před opuštěním země.

Ty, které tuto podmínku nemají, vám pak pojištění sjednají buď od druhého dne od sjednání, nebo od chvíle, kdy jí přijdou peníze na účet.

Pozor na cesty po dalších státech

Zrádné může být cestovní pojištění v případě, že se z Chorvatska neplánovaně vydáte do jiných zemí, třeba právě do Bosny a Hercegoviny. Pokud jste si sjednávali krátkodobé cestovní pojištění, museli jste uvést seznam zemí, pro které chcete, aby pojištění platilo. Jestliže jste tam Bosnu a Hercegovinu neuvedli, je třeba cestovní pojištění do ní řešit dodatečně, a to například sjednáním on-line u pojišťovny, která to umožňuje.

Jiné to může být v případě, že máte cestovní pojištění k platební kartě. To má totiž automaticky platnost na rozšířené území, například Evropa (nikoli Evropská unie). Pak je jedno, kde po Evropě se pohybujete, pojištění vám platí všude.

Pro milovníky přírody a klidu

Pokud nemáte rádi příliš turistické destinace, velké rušné promenády a davy lidí, možná se vám bude líbit na jiném ostrově, který Chorvatsko nabízí, a to na Rabu.

V oblasti Suha Punta se nachází pouze dva hotely a řada menších penzionů či ubytování u místních obyvatel. Pláže jsou pro Chorvatsko tradiční - skalnaté s malými místečky pro 2 až 3 osoby. Pokud tedy toužíte po soukromí a ne tlačenici na pláži, je toto ideální.

V této oblasti rovněž nenajdete žádnou promenádu ani místní prodejce, dokonce ani obchod, pouze několik restaurací. Pro vše ostatní se musíte vypravit do 5 kilometrů vzdáleného města Rab. Od hotelu Carolina vás tam ale několikrát denně odveze shuttle bus, a to za 15 kun.

V této oblasti je hojně zastoupené příroda a je možné tu podnikat řadu výletů nejrůznějšími cestami. Bývá tu ale zpravidla chladnější moře. Za teplejším mořem byste museli na druhý konec ostrova, na poloostrov Lopar. Ten je ale o poznání více turistický.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.