peníze mince

Kdy se vyplatí vzít si půjčku od banky?

Drtivá většina těch, kteří se dostanou do finančních problémů, míří s žádostí o půjčku v první řadě do banky. Tady na ně ale čeká poměrně náročný a zdlouhavý schvalovací proces s předem nejasným výsledkem. Bankovního úředníka totiž bude zajímat bonita žadatele, ale také jeho pravidelné i mimořádné výdaje a hlavně výše a pravidelnost příjmu. Pokud zhodnotí, že je žadatel pro banku příliš rizikovým klientem, půjčku mu bez pardonu zamítne. Žádost ale samozřejmě může být posouzena kladně a žadatel peníze získá. Kdy se mu to vyplatí?

Půjčka od banky pro ty, kdo nepatří do rizikových skupin

O půjčku v bance by měli v první řadě uvažovat ti, kteří nespadají mezi rizikové žadatele. Ptáte se, o jaké žadatele jde? Především ty, kteří nemohou nebo nechtějí dokládat svůj pravidelný příjem (např. potvrzením od zaměstnavatele), podnikají nebo mají třeba negativní záznam v registrech. Těm banka zpravidla nepůjčí a budou tak muset hledat jinou vhodnou alternativu u nebankovních poskytovatelů půjček.

Pokud tak splňujete obecné podmínky banky, mezi které patří plnoletost, bydliště nebo trvalý pobyt na území Česka, pravidelný a doložitelný příjem, žádný negativní záznam v registru dlužníků a zároveň vlastníte bankovní účet, na který vám budou prostředky poskytnuty, máte vysokou šanci na to, že vám peníze v bance půjčí. V opačném případě zkuste štěstí s nějakou nebankovní půjčkou (např. tou bez registru nebo v s výplatou hotovosti).

Půjčka od banky je určena žadateli, který:

  • nemá negativní záznam v registrech

  • je plnoletý, má bydliště nebo trvalý pobyt na území ČR

  • může doložit pravidelný a dostatečný příjem

  • má jasnou představu o předmětu financování

  • má u banky veden svůj bankovní účet

  • má dobrou finanční minulost a bonitu

  • chce ušetřit na úrocích

Na účelové půjčce u banky ušetříte

Pokud potřebujete peníze třeba na rekonstrukci, koupi nebo vybavení domu či bytu, případně plánujete nákup nového automobilu, vsaďte na účelové půjčky od bank. Ty jsou v zásadě výhodnější a levnější, než bezúčelové úvěry. Je ale potřeba bance doložit, jak jste s vypůjčenými prostředky naložili. K tomu vám postačí nejrůznější faktury nebo doklady o zaplacení. Některé banky se dokonce u půjček na rekonstrukci spokojí s fotografií bytu nebo domu před a po jejím provedení.

Pokud však poskytovateli půjčky nechcete nebo nemůžete dokládat, jak jste s vypůjčenými prostředky naložili, účelová půjčka v bance pro vás nebude zrovna to pravé ořechové. V takovém případě se opět vyplatí sáhnout po neúčelové půjčce, která je ale obecně dražší, než půjčka účelová. I tento produkt ale nabízí jak banky, tak nebankovní instituce. Abyste se v nabídkách jednoduše zorientovali, využijte praktických online srovnávačů a nezávislých kalkulaček, které za vás najdou tu nejvýhodnější nabídku.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Nákup páru přes PC
    22. května 2024|Jana Březinová
    Nákup na splátky: Snadná cesta k novému telefonu, nebo k exekuci?

    Nákup na splátky je oblíbenou možností financování elektroniky nebo vybavení domácnosti. Často se ale zapomíná na to, že se jedná o typ půjčky. A někdy velmi nevýhodný. Kdy nákup na splátky (ne)dává smysl? Vychází lépe pronájem zařízení? Nebo raději zvolit úplně jinou alternativu?

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.