Pojistky technik žena

Jakou velikost jističe použít v rodinném domě?

21. 10. 2021
|
Délka čtení: 15 min.

Správným zvolením hlavního jističe zajistíte spolehlivý chod všech spotřebičů, minimalizujete výpadky elektřiny a navíc můžete i ušetřit. Zjistěte, jakou velikost jističe použít v rodinném domě, kdy je na místě jeho výměna a jak správně zapojit jistič.

Elektrický jistič: Klíčové je vybrat správnou velikost

Elektrický jistič slouží k přerušení dodávek elektřiny v případech poruchy, zkratu nebo přetížení vodičů. Přerušením toku elektřiny dochází k ochraně připojených spotřebičů.

Nejdůležitější úkolem, který vás čeká při výběru a zapojení jističe, je zvolení správné velikosti. Udává se v ampérech (A) a stanovuje maximální možný elektrický příkon ve vaší domácnosti. V praxi má tedy hlavní jistič vliv na to, kolik přístrojů můžete paralelně zapojit a používat.

Výhodná elektřina

Přemýšlíte, jak ušetřit za elektřinu?

Jednou z možností je změna dodavatele. Srovnejte si jednotlivé nabídky v naší kalkulačce a zvolte tu nejvýhodnější.

Podle velikosti jističe platíte dodavateli fixní poplatek

Velikost hlavního jističe by měla přiměřeně vyhovovat vašim potřebám. Jistič, který umožní výrazně větší spotřebu, vám sice zajistí pohodlí a možnost připojit velké množství elektrospotřebičů naráz, ale vyjde vás dráž.

Poskytovateli elektřiny totiž platíte poplatek za tzv. rezervovaný příkon, který je závislý právě na velikosti jističe. Naproti tomu s menším jističem něco ušetříte, ale v jeden okamžik budete moci využít jen omezené množství spotřebičů.  Vystavujete se také riziku častých výpadků elektřiny, pokud maximální příkon překonáte.

V rodinných domech bývá celkový příkon spotřebičů vysoký

Zatímco v bytech, kde topíte a ohříváte vodu jinak než elektřinou, si často vystačíte s jističem 1×25 A, v rodinných domech jsou častěji používané hlavní jističe  o velikosti 3×20 A nebo 3×25 A. Ve velkých rodinných domech, kde spotřebu zatěžuje navíc bazén, klimatizace nebo zemědělské stroje, jsou namístě jističe s ještě větším maximálním příkonem.

Číslice 1 a 3 před údajem v ampérech značí jednofázové nebo třífázové elektrické rozvody.

Věděli jste?

V rodinných domech převažují třífázové rozvody, protože umožňují mít zapojeny energeticky náročné spotřebiče v různých, na sobě nezávislých fázích.

Jak spočítat velikost jističe pro svoji domácnost?

Nejlepší cestou, jak správně vybrat elektrický jistič, nebo ověřit, zda je jeho velikost ideální pro vaši domácnost, je všechno propočítat.

Výpočet velikosti jističe

Vycházejte ze vzorečku:

I = P / U

I je proud, P značí příkon spotřebičů ve Wattech (W) a U je napětí. Účinnost ve výpočtu zanedbáváme.


Sečtěte tedy celkový příkon všech spotřebičů ve vašem domě – údaj o příkonu byste měli najít vyznačeny přímo na spotřebičích, případně v jejich manuálech. Při sčítání příkonů spotřebičů zohledňujte, zda je využíváte současně.

Výpočet si ukážeme na konkrétním příkladu. Řekněme, že celkový příkon všech spotřebičů činí 16560 W. Napětí je dané normou a v České republice činí 230 Voltů (V). Hodnota rozvodu bude 1 nebo 3 podle typu fáze, pro výpočet vezmeme v úvahu třífázové rozvody.

  • I = 16560 / (230 × 3) = 24 A


Nejvhodnějším řešením tak bude hlavní jistič o velikosti 3×25 A za předpokladu, že v blízké budoucnosti neplánujete pořízení nového energeticky náročného zařízení. V takové situaci rovnou počítejte s větší rezervou.

Vypočítejte, jak velký příkon spotřebičů můžete v domácnosti zapojit: Modifikací téhož vzorečku na P = U × I můžete spočítat maximální možný příkon, který vám aktuálně nainstalovaný jistič dovolí. Například jistič o velikosti 3×20 A umožní maximální celkový příkon 13800 W, protože P = 230 × (3 × 20).

Nejste si stoprocentně jistí, jaký elektrický jistič je právě u vás doma? Na některých jističích nemusí být údaj o velikosti uveden – podívejte se do faktur za elektřinu, tam ho najdete stoprocentně.

Výměna jističe: Cena se pohybuje v řádu tisíců korun

Výměna jističe vám může přinést finanční úspory za energie v případech, kdy je elektrický jistič v objektu předimenzovaný a reálný provoz v domácnosti je výrazně nižší, než na kolik je nastavený rezervovaný příkon. Do této situace se můžete dostat, když se stěhujete do domu, ve kterém se využívaly zemědělské stroje, cirkulárka apod. Také v rekreačních chatách a chalupách bývá jistič často zbytečně velký.

Výměnu jističe si však pečlivě rozmyslete a propočtěte – neváhejte celou záležitost prodiskutovat s odborníkem. Cena za výměnu jističe se totiž pohybuje v řádu několika tisíc korun. Kromě samotného zařízení platíte ještě za revizní zprávu od technika. Důležité je rozhodnutí zvážit v dlouhodobém horizontu. To, že je vaše spotřeba nízká nyní, neznamená, že tomu tak bude i v budoucnu.

Při opětovné výměně za větší elektrický jistič zaplatíte navíc ještě distributorovi elektřiny za navýšení  rezervovaného příkonu. V obou případech se neobejdete bez pomoci kvalifikovaného elektrikáře a technika distributorské společnosti. Ten musí elektroměr s novým jističem zaplombovat tak, aby nemohlo dojít k manipulaci s měřidly.

Úspora při výměně jističe za menší není nijak závratná

Neočekávejte však žádné závratné úspory. Návratnosti investice za výměnu jističe se dočkáte zpravidla až v horizontu několika let. V ČR je nejužívanější jistič 3×25 A. Pokud byste se rozhodli vyměnit ho za 3×20 A, ušetříte na poplatku za rezervovaný příkon pouze desetikoruny měsíčně.

Větší změny obvykle nelze v rodinných domech provést, protože je domácnost závislá na elektřině kvůli ohřevu vody nebo vytápění. Výměnu jističe za menší si dobře rozmyslete také v případech, že máte děti, a tudíž často běží současně pračka, myčka, sporák apod.

Ceny elektřiny

Zajímá vás, jaké jsou ceny elektřiny?

Spočítejte si v naší kalkulačce, jaké ceny elektřiny aktuálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Jak správně zapojit jistič?

Zapojení nového hlavního jističe vám provede elektrikář. Po zapojení jističe je obvykle potřeba udělat ještě revizi – revizní zprávu poté předložíte svému distributorovi spolu s žádostí o navýšení nebo snížení rezervovaného příkonu.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?